Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokry kąt ściany pierwsze grzanie

misiekle1985

Recommended Posts

Witam

Mam taki problem mieszkamy od 3 dni w nowym budynku pierwsze grzanie od 2 dniu i rano w 1 kącie na skraju ściany kolankowej ze skosem(murłata) pojawia się wilgoć mokra ściana 30x20 cm. Rano jest tego dużo przez dzień jak wietrzę to trochę podesknie na następny dzień rano to samo. W czym może tkwić problem bo już ten fragmęt nadaje się do malowania. ogrzewanie C.O. Sytuacja tylko w tym jednym rogu w sypialni w pozostałych częściach domu spokój jak na razie.

Proszę o podpowiedzi

Przyczyn może być kilka , ale jeśli pojawia się to rano to najprawdopodobniej jest tam duży "mostek cieplny" . Źle wykonana lub brak ocieplenia w tym miejscu powoduje wykraplanie się pary wodnej na schłodzonej powierzchni.

Jak sam zauważyłeś wentylacja pomieszczenia pomaga, ale to tylko doraźna sprawa bo odprowadzasz nadmiar pary wodnej z powietrza i osuszasz ścianę - przez noc sytuacja powraca.

Trzeba to niestety poprawić - naprawić.

Szklana kula mi zqparowała, w wszystkich możliwości nie zliczysz. Może ciągnąć wilgoć z gruntu, może rura CO nieszczelna, może skraplać się na dachu i spływać pod styropianem, może.... wiele jeszcze może. Wrzuć projekt, zdjęcia (z każdej stronny ściany i tego co nad i pod problematycznym miejscem, jak masz to z etapu budowy) - będzie nad czym pomyśleć.

Z zewnątrz jeszcze budynek nie ocieplony tylko jedna ściana w całym budynku. Z zewnątrz na murłate tylko położony styropian 5cm. w środku 3 cm styropianu na to tynk gipsowy. Skos płyta gipsowa folia wełna 2x15 membrana dachówka. Zdjęcia podeśle jak tylko zrobię. W tym miejscu nie ma żadnych rur c.o.

Widać ewidentnie, że przemarza na wysokości wieńca betonowego. Po pierwsze jak najszybciej ocieplić, po drugie słaba wentylacja. Jak nie poprawisz tych dwóch rzeczy to wkrótce będzie tego znacznie więcej.

Widzę że to nowy dom. Wentylacja grawitacyjna?

Edytowane przez Tom1000k

Wentylacja grawitacyjan. Ale nie ma wywietrzników w pokojach na poddaszu.! Nie było ich w planie. /wczoraj rozszczelniłem wszytskie ona na poddaszu( nie wiem czy na partezre też to zrobić?) Ocieplić sam wieniec? Bo kurde już -5 u mnie było rano całe ściany nie zdąze ocieplić( jak wracam z pracy to już ciemno_) w tym roku chyba żeby pogoda się trafiła przez soboty.