maro112 30.10.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Witam, Jest to mój pierwszy post. Uprzedzam, że ja w ogóle nie jestem techniczny. Więc tak. Mamy mieszkanko w kamienicy jeszcze przedwojennej w którym to nikt nie mieszka na stałe. Chodzi o to czym by to najlepiej ocieplić by wytrzymać w zimę max 3 tyg gdyby ktoś z nas chciał tam pomieszkać tymczasowo. Mieszkanie ma jakieś 65m2 ale jeden pokój jest nie potrzebny więc to co trzeba ogrzać to spora sypialnia i kuchnia (do łazienki by się wykąpać mamy już malutką farelkę) więc na oko powiedziałbym, że przestrzeń użyteczna to jakieś 45-50 m2. Jak wspomniałem jest to stara kamienica, mieszkanie na 2gim piętrze - w samym rogu budynku więc jest naprawdę zimne. Do tymczasowego ogrzewania co by się sprawdziło lepiej, dmuchawa elektryczna czy może jakiś grzejnik olejowy? A może jeszcze coś innego? Domyślam się, że dmuchawa to parenaście minut i cieplutko a olejowy potrzebuję trochę czasu lecz co ma większą sprawność? Ogólnie to mamy zrobione centralne (zrobione jeszcze gdy tam mieszkaliśmy na stałe) ogrzewanie ale było to grzane kotłem na gaz a, że jest zakaz w kamienicach grzania na gaz to nakazano tam go zdjąć i teraz właśnie jest problem czym to tymczasowo nagrzewać w razie odwiedzin. Z wymagań to raczej tylko tyle by był termostat i dało się ustawić na optymalne 19-20 stopni bo Ja np. nie lubię wyższych temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 30.10.2019 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Na twoim miejscu zadzwoniłbym do firm które zakładają klimatyzacje i za myślę 2,5 tys by ci założyli klimę 3,5kw to powinno wystarczyć , po 5 minutach masz ciepło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.10.2019 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2019 Przetestowałbym farelki mierząc pobór prądu - jak ocenisz, że się opłaci (albo chcesz chłodzić latem) to zamontowałbym klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro112 31.10.2019 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Uważamy, że właśnie takich "drogich" ogrzewań jak np. klima za kilka tysięcy złoty to się u nas całkiem nie opłaci właśnie z tego względu, że naprawdę bardzo rzadko tam ktoś przebywa i już lepiej kupić coś taniego ale za prąd wiadomo trochę więcej płacić tym bardziej, że nawet by był problem z założeniem takiej klimy na zew. ścianie u nas. Natomiast tych różnych grzejników i farelek - możecie coś podpowiedzieć na temat sprawności tych urządzeń? Jak to sprawdzić?Chodzi o stosunek cena/jakość by wiadomo urządzenie miało swoje zapotrzebowanie na W ale by też trochę ciepła oddawał jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 31.10.2019 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 @maro112 Czy farelka, czy grzejnik olejowy to i tak mają identyczną sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts