Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wymiana belek BSH 140 na HEA/HEB

pawel-wu

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jestem w trakcie zamawiania tarasu dla domu z piwnicą. Wykonawca zaproponował zbudowania podstawy tarasu z drewna konstrukcyjnego BSH 140. Ja jakoś nie jestem do tego przekonany i zastanawiam się do zamowienia konstrukcji podstawy z 2-teowników np. HEA

Czy moglibyście pomóc w zdefiniowaniu profilu stalowego i wielkosci, który powinien byc uzyty pod taras? Potrzebowałbym to pod zapytanie ofertowe do firmy pod wykonanie, abym mógł miec porównywalną/właściwą nośność.

Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam,

Pawel

Wymiary tarasu to 5,5m x 3m. Do tarasu będzie jeszszcze dolozona kładka 3m x 1,2m prowadząca od drugiego okna tarasowego.

Pozdrawiam,

Pawel

Witam serdecznie,

Jestem w trakcie zamawiania tarasu dla domu z piwnicą. Wykonawca zaproponował zbudowania podstawy tarasu z drewna konstrukcyjnego BSH 140. Ja jakoś nie jestem do tego przekonany i zastanawiam się do zamowienia konstrukcji podstawy z 2-teowników np. HEA

Czy moglibyście pomóc w zdefiniowaniu profilu stalowego i wielkosci, który powinien byc uzyty pod taras? Potrzebowałbym to pod zapytanie ofertowe do firmy pod wykonanie, abym mógł miec porównywalną/właściwą nośność.

Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam,

Pawel

• 7 months później...

Witam, no i była zmiana planów.

Posadowienie tarasu zostało zrobione w sposob klasyczny, czyli wylane słupki betonowe ze zbrojeniem (obowiązkowe), wylane wgłąb poniżej poziomu przemarzania.

na taką wielkość tarasu wystarczyło 9 słupków. zakonczone szpilkami, które w każdej chwili można wyregulować za pomocą klucza.

Po wielu rozmowach w różnymi stronami nie ma co kłaść konstrukcji BSH, na podwójnych bloczkach betonowych (po paru zimach tak czy siak podobno dochodzi do ruchow tych bloczkow i moglbyby występować nierównosci na tarasie)

Cena wylania słupków wyszła trochę taniej od konstrukcji z drewnianej.

W razie pytań zapraszam na priv.

Pozdrawiam,

Paweł