Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam problem z interpretacją niektórych pojęć w mpzp. Oto one:

1 MN - zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna

1) dla terenów oznaczonych symbolami MN ustala się

Dla terenów ustala się następujące przeznaczenia i użytkowania dopuszczalne

a) małe domy mieszkalne zawierające do 6 mieszkań włącznie, zabudowa mieszkaniowo - usługowa w budynkach zawierających nie więcej niż 4 mieszkania

Czy to znaczy, że mogę np. w nowo wybudowanym domu mieć część mieszkalną na parterze i np. mały salon kosmetyczny na piętrze?

zabranione są:

d) roboty ziemne nie związane z fundamentami budynku oraz przekraczające konieczność niwelacji terenów większej niż 1.5m

Czy ten zapis zabrania wybudowania piwnicy? Czy niwelacja terenu ma coś wspólnego z fundamentami jak będę kopał głębiej niż 1.5 metra?

czy zapis:

dopuszcza się stosowanie dachów płaskich, jedno- lub wielospadowych, o formach niereguralnych lub mosardowych

czy to definitywnie zabrania postawienie dachu dwu spadowego?

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Edytowane przez N3utral
poprawienie czytelności tekstu

dziwny plan, na pewno dobrze przekopiowałeś?

MN to zabudowa jednorodzinna, a głównym przeznaczeniem jest 6 mieszkań - to już ewidentnie wielorodzinna.

nie ma definicji "małego domu mieszkalnego", została uchylona w 1994r, przewidywała 2-4 mieszkań

nie, nie zabrania piwnicy.

nie ma dachów "mosardowych", nie ma definicji formy nieregularnej.

wygląda, że w kwestii dachu dopuszczalne jest wszystko

idź do wydziału planowania, niech to zinterpretują dla ciebie.

a) małe domy mieszkalne zawierające do 6 mieszkań włącznie, zabudowa mieszkaniowo - usługowa w budynkach zawierających nie więcej niż 4 mieszkania

Czy to znaczy, że mogę np. w nowo wybudowanym domu mieć część mieszkalną na parterze i np. mały salon kosmetyczny na piętrze?

- tak, dla budynków które mają nie więcej niż 4 mieszkania ( w tym jedno )

zabranione są:

d) roboty ziemne nie związane z fundamentami budynku oraz przekraczające konieczność niwelacji terenów większej niż 1.5m

Czy ten zapis zabrania wybudowania piwnicy?

- nie zabrania

Czy niwelacja terenu ma coś wspólnego z fundamentami jak będę kopał głębiej niż 1.5 metra?

- chodzi o stan docelowy terenu przy samym budynku i jego możliwej niwelacji / zmiany rzędnej przy budynku o 1,5m

- pierwsza część zdania mówi, że roboty ziemne mają dotyczyć samych fundamentów, nie np. podniesienia rzędnej terenu w miejscu gdzie fundamnetów budynku nie będzie

czy zapis:

dopuszcza się stosowanie dachów płaskich, jedno- lub wielospadowych, o formach niereguralnych lub mosardowych

czy to definitywnie zabrania postawienie dachu dwu spadowego?

- dach dwuspadowy można podciągnąć pod "wielospad" ( dwie połacie / dwa spadki ) - natomiast warto udać się do Urzędu i dopytać, czy np. dach dwuspadowy symetryczny spełnia wymogi zapisu w Planie Miejscowym.

@key1 @ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Dziękuję za odpowiedzi :) Dobrze wiedzieć, że ma się liberalny plan. Mam nadzieję, że nic się nie zmieni w nim do czasu zatwierdzenia projektu :)

Mam jeszcze pytanie co do wyznaczenia miejsca pracy w piwnicy. Załóżmy, że chcę zrobić salon kosmetyczny w piwnicy. Czy jest to możliwe? Przeglądam internet w celu znalezienia odpowiedzi i otrzymuje sprzeczne informację. Chciałbym takie miejsce wyznaczyć w piwnicy już na etapie projektowania. Będę wdzięczny za odpowiedzi. Mam nadzieję, że nie trzeba do tego pytania zakładać osobnego tematu.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Pozwólcie, że się podepnę, dawno tu nie zaglądałem - już jakiś czas upłynął od budowy :D . Proszę o pomoc w takiej sprawie.

Mieszkam nadziałce wokół której jest pas działek gminnych - tak jakbym mieszkał na rondzie , a wkoło 10 metrowy pas nieużytków. Wg planu droga miała przebiegać po lewej stronie mojej działki ( gdyż też przy tej drodze dostęp miałyby do niej 4 inne działki) jest tam teren do zniwelowania i utwardzenia jednym słowem ugór. Tymczasem gmina, po zamknięciu przez dyrekcję generalną wjazdu na drogę wojewódzką z której korzystali głównie mieszkańcy pobliskich 2 szeregówek, utwardziła swoją działkę po prawej stronie mojej działki, niejako kierując ruch z szeregówek pod moimi oknami. Wiadomo, że jak była budowa i w planu droga miała być po lewej stronie dizałki to uciekłem z domem na prawą stronę, a teraz gmina zrobiła takiego psikusa. Zapewne będzie się broniła że to nie droga tylko nie wiadomo co , ale odcinek około 200 m został utwardzony gruzem, obawiam się lata szczególnie gdyż oczywiście po tej stronie mam balkony, i okna od salonu. W gminie twierdzą, że raczej z powodu kosztów nie będą robić drogi na razie zgodnie z mpzp, czyli ta tymczasówka zostanie zaraz mi na zawsze. Niestety mieszkańcy szeregówek nie potrafią uszanować innych i jeżdżą jak wariaci nie zważając na to że może to komuś przeszkadzać, a już wiem co będzie latem. KToś wie czy mam szansę na cokolwiek?