N3utral 31.10.2019 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 (edytowane) Witam,mam problem z interpretacją niektórych pojęć w mpzp. Oto one: 1 MN - zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna1) dla terenów oznaczonych symbolami MN ustala się Dla terenów ustala się następujące przeznaczenia i użytkowania dopuszczalnea) małe domy mieszkalne zawierające do 6 mieszkań włącznie, zabudowa mieszkaniowo - usługowa w budynkach zawierających nie więcej niż 4 mieszkaniaCzy to znaczy, że mogę np. w nowo wybudowanym domu mieć część mieszkalną na parterze i np. mały salon kosmetyczny na piętrze? zabranione są:d) roboty ziemne nie związane z fundamentami budynku oraz przekraczające konieczność niwelacji terenów większej niż 1.5m Czy ten zapis zabrania wybudowania piwnicy? Czy niwelacja terenu ma coś wspólnego z fundamentami jak będę kopał głębiej niż 1.5 metra? czy zapis:dopuszcza się stosowanie dachów płaskich, jedno- lub wielospadowych, o formach niereguralnych lub mosardowychczy to definitywnie zabrania postawienie dachu dwu spadowego? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Edytowane 31 Października 2019 przez N3utral poprawienie czytelności tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 31.10.2019 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 dziwny plan, na pewno dobrze przekopiowałeś? MN to zabudowa jednorodzinna, a głównym przeznaczeniem jest 6 mieszkań - to już ewidentnie wielorodzinna. nie ma definicji "małego domu mieszkalnego", została uchylona w 1994r, przewidywała 2-4 mieszkań nie, nie zabrania piwnicy. nie ma dachów "mosardowych", nie ma definicji formy nieregularnej. wygląda, że w kwestii dachu dopuszczalne jest wszystko idź do wydziału planowania, niech to zinterpretują dla ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.11.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Na piśmie zapytaj to w formie pisemnej dostaniesz odpowiedź. Nic na słowo, bez papieru! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
N3utral 01.11.2019 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Tak, na pewno dobrze przekopiowałem. Tutaj dowód: https://zapodaj.net/f0586257996c6.png.html Jest z 2016r. Czyli mówicie, że powinienem pisemnie zacytować te punkty, do których mam wątpliwości i pod nimi zadać pytania z prośbą o wyjaśnienie? Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 01.11.2019 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 plan masz bardzo liberalny zgodnie z planem, na terenach MN- w budynkach mogą istnieć wydzielony lokale usługowe (usługi nieuciążliwe) jeśli budynek ma nie więcej niż 4 mieszkania.- mogą mieć piwnice.- dach może mieć praktycznie dowolnej formie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.11.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 a) małe domy mieszkalne zawierające do 6 mieszkań włącznie, zabudowa mieszkaniowo - usługowa w budynkach zawierających nie więcej niż 4 mieszkaniaCzy to znaczy, że mogę np. w nowo wybudowanym domu mieć część mieszkalną na parterze i np. mały salon kosmetyczny na piętrze?- tak, dla budynków które mają nie więcej niż 4 mieszkania ( w tym jedno ) zabranione są:d) roboty ziemne nie związane z fundamentami budynku oraz przekraczające konieczność niwelacji terenów większej niż 1.5m Czy ten zapis zabrania wybudowania piwnicy? - nie zabraniaCzy niwelacja terenu ma coś wspólnego z fundamentami jak będę kopał głębiej niż 1.5 metra? - chodzi o stan docelowy terenu przy samym budynku i jego możliwej niwelacji / zmiany rzędnej przy budynku o 1,5m- pierwsza część zdania mówi, że roboty ziemne mają dotyczyć samych fundamentów, nie np. podniesienia rzędnej terenu w miejscu gdzie fundamnetów budynku nie będzie czy zapis:dopuszcza się stosowanie dachów płaskich, jedno- lub wielospadowych, o formach niereguralnych lub mosardowychczy to definitywnie zabrania postawienie dachu dwu spadowego?- dach dwuspadowy można podciągnąć pod "wielospad" ( dwie połacie / dwa spadki ) - natomiast warto udać się do Urzędu i dopytać, czy np. dach dwuspadowy symetryczny spełnia wymogi zapisu w Planie Miejscowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
N3utral 03.11.2019 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 @key1 @ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Dziękuję za odpowiedzi Dobrze wiedzieć, że ma się liberalny plan. Mam nadzieję, że nic się nie zmieni w nim do czasu zatwierdzenia projektu Mam jeszcze pytanie co do wyznaczenia miejsca pracy w piwnicy. Załóżmy, że chcę zrobić salon kosmetyczny w piwnicy. Czy jest to możliwe? Przeglądam internet w celu znalezienia odpowiedzi i otrzymuje sprzeczne informację. Chciałbym takie miejsce wyznaczyć w piwnicy już na etapie projektowania. Będę wdzięczny za odpowiedzi. Mam nadzieję, że nie trzeba do tego pytania zakładać osobnego tematu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sofix 19.11.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Pozwólcie, że się podepnę, dawno tu nie zaglądałem - już jakiś czas upłynął od budowy . Proszę o pomoc w takiej sprawie. Mieszkam nadziałce wokół której jest pas działek gminnych - tak jakbym mieszkał na rondzie , a wkoło 10 metrowy pas nieużytków. Wg planu droga miała przebiegać po lewej stronie mojej działki ( gdyż też przy tej drodze dostęp miałyby do niej 4 inne działki) jest tam teren do zniwelowania i utwardzenia jednym słowem ugór. Tymczasem gmina, po zamknięciu przez dyrekcję generalną wjazdu na drogę wojewódzką z której korzystali głównie mieszkańcy pobliskich 2 szeregówek, utwardziła swoją działkę po prawej stronie mojej działki, niejako kierując ruch z szeregówek pod moimi oknami. Wiadomo, że jak była budowa i w planu droga miała być po lewej stronie dizałki to uciekłem z domem na prawą stronę, a teraz gmina zrobiła takiego psikusa. Zapewne będzie się broniła że to nie droga tylko nie wiadomo co , ale odcinek około 200 m został utwardzony gruzem, obawiam się lata szczególnie gdyż oczywiście po tej stronie mam balkony, i okna od salonu. W gminie twierdzą, że raczej z powodu kosztów nie będą robić drogi na razie zgodnie z mpzp, czyli ta tymczasówka zostanie zaraz mi na zawsze. Niestety mieszkańcy szeregówek nie potrafią uszanować innych i jeżdżą jak wariaci nie zważając na to że może to komuś przeszkadzać, a już wiem co będzie latem. KToś wie czy mam szansę na cokolwiek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 19.11.2019 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 jeżeli jest Plan Miejscowy, zagospodarowanie każdej działki powinno być zgodne z PM !są oczywiście dopuszczalne obiekty tymczasowe, ale nawet jeśli są na Zgłoszenie to mają określony termin likwidacji / rozbiórki / przeniesienia w inne miejsce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts