Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nierówne ściany kolankowe - więźba i dachówka już położone

Diesel

Recommended Posts

Cześć,

proszę o podpowiedź:

Dom z dachem dwuspadowym, ściany kolankowe powinny być symetryczne po obydwu stronach budynku (czyli powinny posiadać taką samą wysokość.

Niestety u mnie nie posiadają. Jedna ma 114 cm druga 119 cm.

Zauważyłem to dopiero po zbudowaniu więźby, położeniu dachówki i wstawieniu okien połaciowych. Mierzyłem wysokość od klamki do wylewki i zauważyłem różnicę. Zmierzyłem wysokość ścianki i okazało się, że wykonawca się tak właśnie pomylił.

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Jutro chcę o to pytać wykonawcę i kierownika budowy.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy taki defekt to raczej drobiazg czy też poważna sprawa?

Nie chcę wyjść na upierdliwca, a do tej pory na wykonawcę nie mam prawa narzekać, to bardzo porządny człowiek.

Ktoś coś podpowie???

U mnie też problem bo schody zrobione tak że można w łeb się walnąć o strop a na planie wyraźnie dalej cofnięta belka i co? kier bud odebrał przed jak i po wylaniu ... normalnie trzeba wszystko ale to wszystko mierzyć samemu i być ma każdym etapie. Dach teraz startuje ale już się boję o jakość .

To nie był żart, pytam dlaczego to mierzyłeś? Widać to? Jakiś problem z tym wyszedł?

Edit, mierzysz od niwelatora czy od np stropu?

Nie mam niwelatora, mierzyłem po prostu od płyty w górę, w osi x. Chciałem zobaczyć jak wysoko będą klamki po wylewkach. No i mi wyszła różnica. A potem zmierzyłem ściany kolankowe do krawędzi wieńca.

Tak jak pisałem, na oko nic z zewnątrz i wewnątrz nie widać.

Pytam pod kątem kłopotów na późniejszych etapach i w użytkowaniu.

Nie mam niwelatora, mierzyłem po prostu od płyty w górę, w osi x. Chciałem zobaczyć jak wysoko będą klamki po wylewkach. No i mi wyszła różnica. A potem zmierzyłem ściany kolankowe do krawędzi wieńca.

Tak jak pisałem, na oko nic z zewnątrz i wewnątrz nie widać.

Pytam pod kątem kłopotów na późniejszych etapach i w użytkowaniu.

Mnie zawsze uczyli że oś X to pozioma, ale rozumiem masz inny układ współrzędnych ;)

Jak nie wyszło na pokryciu zwichrzenie to albo na łatach "wyprowadzili" albo nie dach a strop ucieka. A jak nie widac po co drążyć? Nawet jak strop ucieka to na wylewce wyprowadzisz.

Tak, Y :)

Przepraszam, coś mi się wieczorem półkule mózgowe zamieniły miejscami :)

Rozumiem zatem, że to nie jest jakaś tragedia? A poprawka to by pewnie była gruba sprawa?

Tak jak pisałem nie chcę przesadzać i czepiać się mniej istotnych kwestii, które na późniejszych etapach robót i - to najważniejsze - w eksploatacji budynku, nie będą generowały problemów.

Oczywiście porozmawiam z kierownikiem budowy i wykonawcą i poproszę o wyjaśnienie sprawy, ale co to zmieni w tym momencie?

Pewnie trzeba by było ściągać dachowkę, przerabiać więźba itd. To jest kupa roboty, a ja nie chcę robić komuś pod górę. Trudno ściana kolankowa będzie w jednym pomieszczeniu niżej o te 5 cm. Albo zrobi się ją na takiej samej wysokości tylko trochę się ujmie z powierzchni.

Rozważam to, bo wątpię, że płyta im uciekła, aż o 5 cm...

• 2 weeks później...
Pomiar od stropu to żaden pomiar. Trzeba to sprawdzić wężem z wodą. Jak wieńce będą na jednym poziomie to niema żadnego problemu bo to strop i posadzka wszystko wyrówna. Jak jest różnica na wieńcach to powinien to wychwycić cieśla. Jak tego nie zrobił to dach jest trochę zwichrowany. Nie widać tego bo połać jest rozdzielona dużą facjatką. Na piętrze w tym miejscu są trzy pomieszczenia. Może być mały problem tylko w łazience na dwóch przeciwległych rogach. Przy dobrej ekipie wykończeniowej nie do zauważenia. Pod względem konstrukcyjnym nie ma żadnego zagrożenia. Pozdrawiam.