Nurek_ 02.11.2019 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2019 WitamPlanuję umieścić rekuperator na nieużytkowym, nieocieplonym i nieogrzewanym poddaszu. Ile w takim wypadku dać wełny na ocieplenie rekuperatora? 15-20 cm będzie ok?Druga sprawa - do czerpni i wyrzutni mam rury elastyczne, izolowane wełną 2.5 cm. Wystarczy tyle czy obłożyć je dodatkowo wełną? Rura do czerpni ma 4m, do wyrzutni ok 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 03.11.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 (edytowane) Zalecenia dotyczące umiejscowienia rekuperatora i izolacji.Pomieszczenia od +20 do + 15stC - przewody wywiewne i nawiewne 20mm, czerpni 50mm , wyrzutni 20-30mmPomieszczenia od +14 do 1stC - odpowiednio : 50mm , 50mm, 20mmPomieszczenia od 0 do - 20stC - odpowiednio : 20+200mm* , 20mm , 20+200mm** - minimum 200mm wełny mineralnej, jako obłożenie lub obudowanie przewodów układanych na poddaszu nieizolowanym termicznie.Żródło : SPW - W/I.2011Plus to - zaleca się lokalizację central w pomieszczeniu ogrzewanym lub dobrze zaizolowanym, w którym jest dodatnia temp. w ciągu całego roku. Ma to ZNACZĄCY wpływ na efektywność oraz uniknięcie nadmiernego wychłodzenia zimą jak i przegrzania latem. http://www.wentylacja.org.pl/upload/files/rekuperacja_do_kor.pdf Edytowane 3 Listopada 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 03.11.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Nie posiadam żadnej izolacji. Reku stoi na nieizolowany strychu. Zużycie przez 12mc to mniej więcej 150zl. Bym mógł zaizolować ten strych należy przeznaczyć zapewne minimum 1500zl... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.11.2019 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Nie posiadam żadnej izolacji. Reku stoi na nieizolowany strychu. Zużycie przez 12mc to mniej więcej 150zl. Nawet nie wiesz, ile tracisz przez wychładzanie powietrza przepływającego przez rekuperator (czyli na ogrzewanie strychu). A rolka wełny, żeby go przykryć to ze 20 zł. Jak jeszcze rury trzeba przykryć - kolejna rolka czy dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweł 40 03.11.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 a podpowiedzcie mam podobną sytuację reku na poddaszu nieużytkowym. dać 20cm wełny bezpośrednio na ściany reku czy najpierw OSB i później wełna? jak ocieplić przód obudowy gdy jest otwierany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 03.11.2019 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 a podpowiedzcie mam podobną sytuację reku na poddaszu nieużytkowym. dać 20cm wełny bezpośrednio na ściany reku czy najpierw OSB i później wełna? jak ocieplić przód obudowy gdy jest otwierany? Może lepiej "skrzynkę" ze styropianu niż z wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.11.2019 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 a podpowiedzcie mam podobną sytuację reku na poddaszu nieużytkowym. dać 20cm wełny bezpośrednio na ściany reku czy najpierw OSB i później wełna? jak ocieplić przód obudowy gdy jest otwierany? Ja bym dał folię (żeby nie sypało się ewentualnie na reku z wełny) i przykrył wełną w wersji budżetowej - może mało eleganckie, ale tanio. W wersji wygodniejszej skleiłbym obudowę z EPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweł 40 03.11.2019 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 myślę o płycie ze skalnej wełny, czym ją przykleić do reku? pytanie jeszcze o odprowadzenie skroplin, czy odprowadzać? musiałbym się przewiercić przez strop do garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts