michancia 08.12.2020 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Pisałem na facebooku z chłopakiem który tez ma altherma 8k grzeje 170m2 ja 148 tez usuwał bufor z układu i zdecydowanie opowiedział się za usunięciem bufora. Skutki po zabiegu spadek zużycia energii o 25% zdecydowanie skrócony czasza nagrzewania się budynku. Wywal bufor, jak go juz masz, to daj go szeregowo na powrocie PC, pomiędzy PC a rozdzielaczem, Przed rozdzielaczem zamontuj zawór upustowy. Układ ma pracować na jednej pompce obiegowej, tej w PC. Wywal siłowniki na rozdzielaczach, wyreguluj ręcznie przepływy na rozdzielaczach, tak, żeby w każdym pomieszczeniu była temperatura pożądana. Do tego prosty regulator pokojowy. Mając odpowiedni przepływ, a taki będziesz miał, do tego dodatkowy zład wody ( bufor ciepła ) w znaczny sposób ograniczy zuzycie energii na defrosy, które będą się odbywac przy uzyciu zładu wody. Do tego nie mając bufora wpietego równolegle, obniżysz o jakieś 1-2 st/c temperaturę docelowa na PC. To wszystko przyniesie ci oszczędności w eksploatacji, ale jakie, to sam ocenisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 08.12.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Maciej Loret - jak ograniczyć taktowanie? Może źle się wyraziłem. Być może niczego nie trzeba ograniczać. Ja po prostu nie wiem czy jest prosty sposób na to by sprawdzić czy moja pompa w ogóle taktuje. Niektórzy producenci dają to w menu a tu niestety nie.. Masz instalacje skomplikowaną (grzejniki, klimakonwektory i podłogówka), grzejniki pewnie z termostatami, klimakonwektory mają własne sterowniki, a podłogówka pewnie żadnych. To wszystko jest zasilane jedną temperaturą, czy masz jakiś mieszacz? Niby skomplikowana a jednak nie do końca. Grzejniki są tylko trzy i otwieram je raczej tylko na początku sezonu, żeby odpowietrzyć instalację, potem grzeje na wpół otwarty jeden w łazience i jeden w garderobie. Drabinki zawsze otwarte. Przymykam i otwieram natomiast zawory w rozdzielaczu podłogówki na parterze. Sterowanie tylko i wyłącznie krzywą grzewczą (plus harmonogram), niestety temp. wody zas. ustawiona dosyć wysoko bo lubię ciepło w jednej łazience oraz problem z salono-kuchnią - nieczynne część podłogówki ( o czym pisałem wcześniej). Z tego co mówisz wynika, że nie masz oddzielonej podłogówki od grzejników i krąży w niej ta sama woda co w grzejnikach, która może zawierać zawiesiny i one mogą się tam osadzać. Płukanie nie zaszkodzi, ale nie wiadomo czy pomoże jeśli od początku słabo grzała. Może to wina samej instalacji, duże opory i małe przepływy, te 1,5 - 2,5 litra na minutę na każdej pętli powinno być. Myślę, że grzejniki i klimakonwektory są osobno zasilane, gdyż nie miałem problemów z chłodzeniem, tj. podłoga w lecie się nie wyziębiała zanadto... Na żadnej z 5 pętli przepływ nie przekracza 1l/min... Spróbuję ściągnąć hydraulika do przepłukania wodą wodociągową wszystkich 5 pętli po odcięciu zaworami przed i za rozdzielaczem... Bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 08.12.2020 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Myślę, że grzejniki i klimakonwektory są osobno zasilane, gdyż nie miałem problemów z chłodzeniem, tj. podłoga w lecie się nie wyziębiała zanadto... Na żadnej z 5 pętli przepływ nie przekracza 1l/min... Spróbuję ściągnąć hydraulika do przepłukania wodą wodociągową wszystkich 5 pętli po odcięciu zaworami przed i za rozdzielaczem... Bardzo dziękuję za pomoc. Przepływy poniżej 1l/min na pętli to bardzo mało, to znaczy, że podłogówka nie osiąga nawet połowy swoich możliwości. Tzn. ona grzeje, ale tylko dzięki wysokiej temperaturze zasilania, a przy większych przepływach mógłbyś znacznie zejść z krzywą grzewczą. Klimakonwektorom niższa temperatura zasilania też nie powinna przeszkadzać, a grzejników piszesz, że prawie nie używasz. Podłogówka w łazience powinna mieć przepływ ok 2,5 litra na minutę, żeby zejść z temperaturą zasilania (to łazienka teraz wysoką Tz wymusza). W innych pomieszczeniach przepływy mogą być mniejsze, ale jak wyjdą poniżej 1l/min dla osiągnięcia prawidłowej temperatury w pomieszczeniu, to znaczy, że za gęsto masz tam położoną podłogówkę. Powalcz z tym, jak przepłukanie nie pomoże to może jakąś pompę obiegową trzeba zmienić lub dołożyć (nie znam schematu instalacji), w każdym razie przepływy na podłogówce masz za małe, a wysoko ustawiona krzywa grzewcza psuje efektywność pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmdaikin 09.12.2020 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Przepływy poniżej 1l/min na pętli to bardzo mało, to znaczy, że podłogówka nie osiąga nawet połowy swoich możliwości. Tzn. ona grzeje, ale tylko dzięki wysokiej temperaturze zasilania, a przy większych przepływach mógłbyś znacznie zejść z krzywą grzewczą. Klimakonwektorom niższa temperatura zasilania też nie powinna przeszkadzać, a grzejników piszesz, że prawie nie używasz. Podłogówka w łazience powinna mieć przepływ ok 2,5 litra na minutę, żeby zejść z temperaturą zasilania (to łazienka teraz wysoką Tz wymusza). W innych pomieszczeniach przepływy mogą być mniejsze, ale jak wyjdą poniżej 1l/min dla osiągnięcia prawidłowej temperatury w pomieszczeniu, to znaczy, że za gęsto masz tam położoną podłogówkę. Powalcz z tym, jak przepłukanie nie pomoże to może jakąś pompę obiegową trzeba zmienić lub dołożyć (nie znam schematu instalacji), w każdym razie przepływy na podłogówce masz za małe, a wysoko ustawiona krzywa grzewcza psuje efektywność pompy ciepła. W moim przypadku też wszystkie przepływy oscylują około 1l/min a salon który się przegrzewał nawet mniej może tu jest tez mój problem ? Moja pompa pobrała dziś od 7 do 7 27kwH na termometrze -0,5st więc bardzo źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.12.2020 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 W moim przypadku też wszystkie przepływy oscylują około 1l/min a salon który się przegrzewał nawet mniej może tu jest tez mój problem ? Moja pompa pobrała dziś od 7 do 7 27kwH na termometrze -0,5st więc bardzo źle. Może włacz 2 konwektory 2 kw wyjdzie taniej zawsze to 4 kw/h nie 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.12.2020 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Moja pompa pobrała dziś od 7 do 7 27 kwH na termometrze - 0,5 st więc bardzo źle. 27 kWh * 0,42 zł/kWh =11,34 zł/doba 0,42 zł/kWh - średnia cena energii w I i II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.12.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Może włacz 2 konwektory 2 kw wyjdzie taniej zawsze to 4 kw/h nie 7 Proponuje powrót do szkoły ... Bo 4kWh x 24h = 96kWh , a on w ciagu 24 godzin zużył 27kWh ... Czyli zużywał 1,125 kWh na godzinę ... A ty mu "sugerujesz" aby zużywał prawie 4 razy więcej prądu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 09.12.2020 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 Moja pompa pobrała dziś od 7 do 7 27kwH na termometrze -0,5st więc bardzo źle. Nie jestem żadnym specem, ale spora część dyskusji na forum w zakresie nadmiernego zużycia prądu przez PC kończy się konstatacją o niecelowym i niepotrzebnym użyciu grzałek. Stąd moje pytanie. Zrobiłeś to co Ci radził SzymonKc? 1. Sprawdź konfigurację grzałek, a przede wszystkim temperaturę punktu równowagi (poniżej tej temperatury załączają się grzałki). Mam wrażenie, że masz to ustawione wysoko (okolice 0*C) i dlatego w chłodniejsze noce bierze więcej prądu. A powinno być ustawione w okolicach -7 do -15*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmdaikin 09.12.2020 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Nie jestem żadnym specem, ale spora część dyskusji na forum w zakresie nadmiernego zużycia prądu przez PC kończy się konstatacją o niecelowym i niepotrzebnym użyciu grzałek. Stąd moje pytanie. Zrobiłeś to co Ci radził SzymonKc? Tak zrobiłem punkt równowagi -9 jest nie zmieniłem. Dane do nieuśrednianie temperatury był ustawiony na 12h zmieniłem na 24h. Jeśli chodzi o sprawdzenie proporcji poboru prądu przez grzałki i pompę brak takich informacji w mojej pompie są różne ograniczenia dla grzałki ale jednoznacznej informacji nie znalazłem. Defrosty odbywają sie bez użycia grzałek obserwowałem urządzenie 3h od 20 do 23 bynajmniej na wyświetlaczu nie zmienia się wartość z wł na wył obie grzałki są w pozycji wył. Ustawienia które są dla mnie podejrzane: Funkcja oszczędzania energii: wyłączona Monitoruj zużycie energii: NIE Czujnik zewnętrzny: NIE (może chodzi o ten w domu) Edytowane 9 Grudnia 2020 przez dmdaikin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 09.12.2020 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Może źle się wyraziłem. Być może niczego nie trzeba ograniczać. Ja po prostu nie wiem czy jest prosty sposób na to by sprawdzić czy moja pompa w ogóle taktuje. Niektórzy producenci dają to w menu a tu niestety nie.. ... U siebie mam Daikina 6 kW, też przy minusowych temp. zużycie prądu rośnie. A w ubiegły poniedziałek, wtorek (-5°C nocą) uruchomiłem dodatkowo grzałki (wcześniej wyłączone na bezpieczniku) to zużycie prądu wzrosło o dodatkowe może 50%. Natomiast jeśli chodzi o taktowanie, To w sumie w Daikinie nie widzę informacji o ilości uruchomień. W informacjach jest czas pracy pompy obiegowej i obok czas pracy kompresora na CO i CWU oddzielnie. Jak czas od uruchomienia Daikina to 600 h (25 dni po 24 h), a czas pracy kompresora 260 h to raczej taktowania nie ma - PC robi dłuższe przerwy w pracy. Na wykresie dobowym zużycia prądu czy ilości wytworzonego ciepła, też widać że PC robi przerwy. A w pobliżu zera stopni gdy grzeje to u mnie leci jakieś 40-60 minut i w tym czasie się obladza, biały wymiennik na dworze. Akurat jednostkę zewn. mam przed tarasem przed oknem to przy zerze stopni widać, że mniej więcej w takim cyklu się zabija lodem i w przeciągu 3 do 5 minut odszrania. Czasy cyklu przybliżone, jeszcze ich nie mierzyłem. U mnie na grzejnikach i przy harmonogramie +22°C dzień i +21°C noc widzę, że jak podnosi temp. do 22°C to większość dnia PC pracuje. Po obniżeniu temp. do 21°C robi nawet trzygodzinną przerwę, potem dogrzewa i znów robi 1 lub 2 h przerwę. Tak że przy takiej pracy - to taktowania się nie doszukuję. Temp. z harmonogramu takie nieco umowne, bo tą temp. pokazuje sterownik Madoka umieszczony 1,5 metra nad podłogą w korytarzu w centrum domu. A na termometrach niezależnych w pokojach ościennych jest realnie 0,7 do 1°C mniej. Edytowane 9 Grudnia 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.12.2020 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Proponuje powrót do szkoły ... Bo 4kWh x 24h = 96kWh , a on w ciagu 24 godzin zużył 27kWh ... Czyli zużywał 1,125 kWh na godzinę ... A ty mu "sugerujesz" aby zużywał prawie 4 razy więcej prądu ... Nie pierwszy raz takie hity proponuje. :DHa ha Gość ma zapotrzebowanie 46W/m2 dom 130m2 a klima szt1 i mocy ok 3kW i w domu ma 23*C Można -no Można ha ha Edytowane 9 Grudnia 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 10.12.2020 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Natomiast jeśli chodzi o taktowanie, To w sumie w Daikinie nie widzę informacji o ilości uruchomień. W informacjach jest czas pracy pompy obiegowej i obok czas pracy kompresora na CO i CWU oddzielnie. W nowszych (chyba od R32) nawet tego nie ma. Po prostu sterownik nie zapewnia żadnych informacji związanych z ewentualnym taktowaniem... Grzałki powyłączany. Jeśli kiedyś będą mrozy, to włączę. Białego wymiennika jeszcze chyba nie widziałem ale to dopiero druga zima (o ile tę porę roku można tak nazwać)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.12.2020 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Nie pierwszy raz takie hity proponuje. :DHa ha Gość ma zapotrzebowanie 46W/m2 dom 130m2 a klima szt1 i mocy ok 3kW i w domu ma 23*C Można -no Można ha ha mam jeszcze matę w łazience 380W i 3 małe konwektory na poddaszu ale włącza się jeden przy zamkniętych drzwiach. Nic w tym dziwnego. Dziś natomiast klima defrostuje co pół godziny jest strasznie wilgotno. Temperatura trochę spadał do 22,5 ale jak podciągnę temperatur an klimie to jest za gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.12.2020 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 mam jeszcze matę w łazience 380W i 3 małe konwektory na poddaszu ale włącza się jeden przy zamkniętych drzwiach. Nic w tym dziwnego. Dziś natomiast klima defrostuje co pół godziny jest strasznie wilgotno. Temperatura trochę spadał do 22,5 ale jak podciągnę temperatur an klimie to jest za gorąco. O kominku zapomniałeś? U mnie się drzwi nie zamyka --wszędzie jest jednakowa temp. I pomału wychodzi jak to jest. A jak będzie -15 to dopiero będzie jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.12.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 (edytowane) O kominku zapomniałeś? U mnie się drzwi nie zamyka --wszędzie jest jednakowa temp. I pomału wychodzi jak to jest. A jak będzie -15 to dopiero będzie jazda. W kominku nie palę od 5 lat i nie ma już nawet drewna, ważą się jego losy i chyba zostanie rozebrany. Jak będzie -15 czy -20 to na kilkanaście godzin włączę dodatkowo grzejniki które są obecnie bezrobotne i masz z tym jakiś problem? Grzały przez 17 lat to mogą pogrzać dodatkowo kilkanaście godzin raz na 5 lat bo 5 lat temu było u mnie przez jedną noc -16. Rekord tegoroczny to była słownie raz w nocy -5 i po 3 godzinach dojechało do 0. Więc o jakich mrozach ty piszesz . mam pomysł pogadajmy co będzie przy -60 st celcjusza jest to tak samo realne i ważne dla ogrzewania PC Edytowane 10 Grudnia 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.12.2020 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 W kominku nie palę od 5 lat i nie ma już nawet drewna, ważą się jego losy i chyba zostanie rozebrany. Jak będzie -15 czy -20 to na kilkanaście godzin włączę dodatkowo grzejniki które są obecnie bezrobotne i masz z tym jakiś problem? Grzały przez 17 lat to mogą pogrzać dodatkowo kilkanaście godzin raz na 5 lat bo 5 lat temu było u mnie przez jedną noc -16 No to jak z tym zapotrzebowaniem? . 2,4kW ? I po co spinasz poślady jak--- masz zapotrzebowanie 6kW:yes: Wiesz piszesz tylko nie wiesz o czym i na silę chcesz udowodnić swoją rację Pytałem ile lat grzejesz tą klimą? Zresztą już nie musisz odpowiadać wystarczy uważnie czytać twoje posty z ostatniego miesiąca i wszystko wiadomo. Udowadniasz mi że" 2x2=5-tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 10.12.2020 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Przepływy poniżej 1l/min na pętli to bardzo mało, to znaczy, że podłogówka nie osiąga nawet połowy swoich możliwości. Czy można wymusić większe obroty wbudowanej pompki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 10.12.2020 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 W Althermie 3? Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.12.2020 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 gaweł Twoim koszmarem są podstawy matematyki i fizyki ( szkola podstawowa). Dałeś popis parę postów wyżej. Klimę i to sporo mocniejszą mam w pracy W zimie była używana jako PC ( na próbę) Śmiga to 5 lat --Tak że wiem co mówię. W pomieszczeniu gdzie wisi jest Git ,lecz nie powala przy minusach i nie kosztowała te 5 lat temu 2k tylko 5kdo -7 da się wytrzymać później jej moc spada .Ty masz od paru miesięcy ( od lata) i co temp. w okolicy 0*C to jest git.Weź popatrz na All---ro i zobacz jak się dobiera klimy na m2 I nie rob z siebie idioty Ta twoja to max 30m2 Tak jak pisałeś dziś ( drzwi pozamykane ) to tak w salonie gorąc. Jak będzie -10 to w salonie da się wytrzymać .Myślisz że na forum siedzą idioci i gdyby to twoje rozwiązanie ( klima ok.3kW) grzała cały dom zamocowana w salonie to kupowali by PC? Ty grzałeś 17lat prądem. Tak pisałeś? Powiedz gdzie byłeś te 5lat temu? Dlaczego na taki genialny pomysł nie wpadłeś? Powiem ci umyślałeś sobie w tym roku że założysz klimę bo klimat się ociepla i w lecie jest za gorąco aby w domu komfortowo wypocząć. Kupiłeś klimę na salon 30m2 z funkcją grzania, bo tak ci doradził instalator . Na dziś się to sprawdza bo nie ma jeszcze zimy, więc postanowiłeś swoją myśl puścic na forum że -----Proszę grzałem 17lat prądem a w tym roku POMYSŁOWY DOBROMIR się narodził i za 2k kupiłem sprzęt który grzeje mi dom.PS. Dobrze że technika poszła tak do przodu --że nawet nie znając liter których jest ponad 700 umiesz pisac w obcym języku. Ba we wszystkich językach GENIUSZ --CO z siebie robisz.A matma i fizyka leży bo we wszystkich jezykach taka sama Tu nie błysniesz -ha haha ha haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 12.12.2020 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 W Althermie 3? Nie. Witam, to w jaki sposób wymusić większy przepływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts