Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze odpowiedniego systemu ogrzewania

Recommended Posts

Witam kupuje szeregówkę wewnętrzna w stanie surowym więc mam pole manewru co do ogrzewania pomieszczeń jak i wody użytkowej, ale jest tyle tych możliwości że im więcej czytam tym jestem głupszy. Prosiłbym o pomoc rady cokolwiek.

Projekt szeregówki to https://horyzont.com/projekty/erwin/zestaw-3-segmentow-l-s-p-z-poddaszem-730

My zdecydowaliśmy się na środkową. Chcielibyśmy aby to zrobić tak aby było najoszczedniej jak się da. Dzięki z góry.

Kupię jeździło musi mieć koła jak to jeździło. Co polecisz? A i ma być tanie....

Zaczynając od końca co dla Ciebie znaczy tanie? Tanie w budowie czy w użytkowaniu bo to często dwie zupełnie rożne kwestie.

Masz dostęp do gazu? Masz jakieś preferencje, chcesz 100% podłogówki czy jej nie znosisz bo coś słyszałeś ;)

Faktycznie nie sprecyzowałem o czym myślimy mam możliwość pociągnięcia gazu. Planuje podłogowe ogrzewanie w całym domu tylko właśnie czy wodne czy na podczerwień np.

Myślałem zamontować pompę ciepła + Fotowoltaike + np mate na podczerwien

A co do kosztów to chodziło mi o to aby później mnie koszty utrzymania nie zabiły. Lepiej wydać więcej niż później dokładać.

Panele + pompa ciepła to dość rozsądny wybór , ale czy masz gdzie powiesić panele ? Na dachu wygląda że nie ma za wiele miejsca. Gaz z kondensatem + wodna podłogówka do tego zasobnik na CWU. ogólnie używam tego typu zestaw jest OK. Co do podczerwieni do mnie to nie do końca przemawia, ale nie używałem.

OZC w projekcie powinno pisać czy muszę szukać kto mi to obliczy? No a co myślicie o takim zestawie jak myśleliśmy do Podlogowki podczerwień do CWU pompa ciepła i to wszystko wspomagane fotowoltaika? Jaki koszt takiego systemu może mnie mniej więcej wynieść? Chodzi o to że jeszcze jesteśmy na etapie przed kredytem i próbujemy się zorientować mniej więcej koszt jaki nas to wyniesie wszystko, bo jak to w Polsce lepiej wziąść mniej kredytu jak więcej rozumiecie.

OZC w projekcie powinno pisać czy muszę szukać kto mi to obliczy? No a co myślicie o takim zestawie jak myśleliśmy do Podlogowki podczerwień do CWU pompa ciepła i to wszystko wspomagane fotowoltaika? Jaki koszt takiego systemu może mnie mniej więcej wynieść? Chodzi o to że jeszcze jesteśmy na etapie przed kredytem i próbujemy się zorientować mniej więcej koszt jaki nas to wyniesie wszystko, bo jak to w Polsce lepiej wziąść mniej kredytu jak więcej rozumiecie.

No właśnie, co macie w projekcie?

Projekt dewelopera powinien zawierać proponowany system ogrzewania. Jeśli gaz to budynek jako całość tak czy inaczej będzie mieć przyłącze, za które de facto częściowo zapłaciliście w cenie, więc rezygnując z gazu niewiele zyskujecie.

Pompa ciepła jest fajna, ale w szeregówce to działka malutka, więc bardzo trzeba przemyśleć miejsce montażu jednostki zewnętrznej (bo szumi). No chyba, że PC do CWU, ale jeśli powietrze ma brać z wnętrza to zysk tylko latem.

Podczerwień też fajna, ale raczej jako dodatkowe ogrzewanie w istniejącym budynku (łatwa instalacja bez wielkiej demolki). Ale jesli budynek dopiero powstaje to lepiej kable grzejne w wylewce + PV (jeśli ogrzewanie bezpośrednio prądem). https://blog.poradnik-budowlany.com/panele-na-podczerwien/