Kaizen 07.11.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 - posadzka (styropian 15cm + wylewka) = 10 000 zł 0,15*200=6000zł - sam styropian, bez robocizny, folii, piany. 4000/200= 20zl/m2 wylewki? To chyba z dekadęmtemu. Nawet ceny-wabiki naportalach są dużo wyższe. - ocieplenie dachu pianą 20 cm + zabudowa gk = 10 000 zł 20cm to nawet mInimum WT2014 nie spelnia. Najtansza oferta z rok temu to było 2,9zł/cm/m2. 2,9*20*150m2=8700zł. Nie wierzę, że gk ktoś zrobił za 1300zł - instalacja elektryczna - 4 000 zł W 2017 miałem najtańszą ofertę 4200. Na samą robociznę przy układaniu kabli. Najtańsza na materiał z robocizną - 7200zł. A to i tak bida wersja a dom prawie 2x mniejszy. Do tego osprzęt (gniazda, włączniki) i teleinfrmatykę trzeba doliczyć. Zapomniałeś jeszcze o termoizolacji ścian i elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.11.2019 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 - ogrzewanie centralne (podłogówka + grzejniki + piec na pellet) = 20 000 zł - posadzka (styropian 15cm + wylewka) = 10 000 zł - ocieplenie dachu pianą 20 cm + zabudowa gk = 10 000 zł - instalacja elektryczna - 4 000 zł - tynki gipsowe twarde (400m2) - 11 500 zł - rekuperacja - 14 500 zł suma 70 000 zł Ile lat temu robione? Ceny wg mnie nie realne. Dwa tygodnie temu widziałem wycenę na pianę na poddaszu gr.25 cm nie wielki domek - 11 tyś, a + stryszek 14 tyś. Gdzie kasa na g-k? Prąd za 4 tyś...... ile punktów ma taka instalacja? Jedno gniazdo w pom. i jeden kabel do światła? Zastanawia mnie, że w wątkach o cenach z rewelacjami cenowymi pojawiają się praktycznie zawsze nowi użytkownicy. Nie widać ludzi którzy tu piszą, pytają że zrobili coś super tanio, jeżeli już komuś się uda to jeden -dwa elementy a nie "cała" budowa. Jak to jest że tylko poza FM takie ceny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 07.11.2019 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Spokojnie Panowie Styropian 15cm daje jedynie na parter 100 m2. Na piętrze jest akustyczny 5cm. Wycenę na wylewki dostałem na 6000 zł. Pianka i zabudowa gk jeszcze przede mną. Dostałem wycenę 8000 zł za 20 cm. Może warto dorzucić te 5 cm.. Temat jeszcze otwarty. Z gk będę bawił się sam. Elektryka proszę mi nie obrażać. Tynkarz chwalił Materiał 2000 zł, Robocizna 2000 zł. Wpadł z synem, 3 dni roboty i po sprawie. Nie mam po jednym gniazdku w pokoju heh. Nawet nie wiem ile mam punktów bo powiedział mi cenę za całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 07.11.2019 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Spokojnie Panowie Styropian 15cm daje jedynie na parter 100 m2. Na piętrze jest akustyczny 5cm. Wycenę na wylewki dostałem na 6000 zł. Pianka i zabudowa gk jeszcze przede mną. Dostałem wycenę 8000 zł za 20 cm. Może warto dorzucić te 5 cm.. Temat jeszcze otwarty. Z gk będę bawił się sam. Elektryka proszę mi nie obrażać. Tynkarz chwalił Materiał 2000 zł, Robocizna 2000 zł. Wpadł z synem, 3 dni roboty i po sprawie. Nie mam po jednym gniazdku w pokoju heh. Nawet nie wiem ile mam punktów bo powiedział mi cenę za całość. Widzisz nie można porównywać cen jednej budowy do drugiej. Bo jedna jest zrobiona dobrze, a druga źle. Metry nic tu nie mają do rzeczy. W tej zrobionej źle też możesz być szczęśliwym, głównie dlatego, że nie będziesz nawet świadomy błędów i fuszerek które zostały na niej popełnione. No i teraz pytanie czy warto dążyć do idealizmu? Ja uważam, że tak i inaczej budować bym się nie umiał. Też nie ustrzegłem się błędów, ale myślę, że jestem ich świadomy i w razie problemów, będę wiedział gdzie najpierw szukać No i dodam na koniec, jak to mam w zwyczaju- 2 tys. za materiał na elektrykę to wydaje się na akwarium lub budę dla psa, a nie dom Pzdr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.11.2019 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Elektryka proszę mi nie obrażać. Tynkarz chwalił Materiał 2000 zł, Robocizna 2000 zł. Wpadł z synem, 3 dni roboty i po sprawie. W trzy dni pociągnęli kable, zamontowali włączniki, gniazda, rozdzielnicę, uzbroili ją i odpalili wszystko? Zdolni. Materiał też tani jak pół barszczu. Może jeszcze coś pociągnęli do furtki, bramy, ogrodu w tym i szpadlem machali? Czy może to cena za samo okablowanie (co najwyżej z puszkami)? Tylko, że rozmawiamy o stanie deweloperskim - czyli razem z gniazdami, włącznikami, rozdzielnią i na zewnątrz tym, co deweloper normalnie sprzedaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 07.11.2019 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 W trzy dni pociągnęli kable, zamontowali włączniki, gniazda, rozdzielnicę, uzbroili ją i odpalili wszystko? Zdolni. Materiał też tani jak pół barszczu. Może jeszcze coś pociągnęli do furtki, bramy, ogrodu w tym i szpadlem machali? Czy może to cena za samo okablowanie (co najwyżej z puszkami)? Tylko, że rozmawiamy o stanie deweloperskim - czyli razem z gniazdami, włącznikami, rozdzielnią i na zewnątrz tym, co deweloper normalnie sprzedaje. Kurcze ja trochę ponad 2 lata temu zapłaciłem ponad 2 tyś za same włączniki i gniazdka Berkera :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.11.2019 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Czy może to cena za samo okablowanie (co najwyżej z puszkami)? Możesz mieć rację, rozłożenie kabli po ścianach (bez bruzd) i wypuszczenie ich w puszkach bez łączenia , tu by mniej więcej i cena i czas się zgadzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 07.11.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Spokojnie Panowie Elektryka proszę mi nie obrażać. Tynkarz chwalił Materiał 2000 zł, Robocizna 2000 zł. Wpadł z synem, 3 dni roboty i po sprawie. Nie mam po jednym gniazdku w pokoju heh. Nawet nie wiem ile mam punktów bo powiedział mi cenę za całość. Normalnie cuda na kiju...Ty pewnie wybudujesz dom na gotowo za 150 tys.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brazylia29 07.11.2019 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Normalnie cuda na kiju...Ty pewnie wybudujesz dom na gotowo za 150 tys.... Mam znajomego elektryka który pracuje na co dzień w dużej firmie ,a po godzinach i weekendy robi fuchy. Jak pytałem to za 2 tyś zrobiłby instalację w domu i materiał załatwił na firmę szefa z dużym rabatem. A tak wogóle firma która wam zrobi instalację dorzuci sobie dodatkowo 20% za to że przywiezie materiał ze sklepu. Taki biznes jedni płacą inni się bogacą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 07.11.2019 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Mam znajomego elektryka który pracuje na co dzień w dużej firmie ,a po godzinach i weekendy robi fuchy. Jak pytałem to za 2 tyś zrobiłby instalację w domu i materiał załatwił na firmę szefa z dużym rabatem. A tak wogóle firma która wam zrobi instalację dorzuci sobie dodatkowo 20% za to że przywiezie materiał ze sklepu. Taki biznes jedni płacą inni się bogacą. A ja mam z 10 znajomych elektryków i jeden z nich zrobił mi elektrykę w domu kompleksowo i co z tego...Tutaj nie chodzi o cenę usługi ,bo to może zrobić ktoś z rodziny nawet za darmo ale o cenę materiałów-nierealne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter08 07.11.2019 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 (edytowane) Mam znajomego elektryka który pracuje na co dzień w dużej firmie ,a po godzinach i weekendy robi fuchy. Jak pytałem to za 2 tyś zrobiłby instalację w domu i materiał załatwił na firmę szefa z dużym rabatem. A tak wogóle firma która wam zrobi instalację dorzuci sobie dodatkowo 20% za to że przywiezie materiał ze sklepu. Taki biznes jedni płacą inni się bogacą. Ja do domu ok 280m zakupilem osprzet (kontakty,wlaczniki,sciemniacze,etc) firmy Simon za ok 6 tys zl ,kupowal elektryk na siebie ze sporym rabatem, To co piszecie tutaj o cenach to dla mnie jakies abstrakcje... U mnie cala elektryka,w tym ogrod,podjazd,caly dom,podswietlenia LED (schody,sufity,lazienki) Szafka rack RTV/Siec,okablowanie pod alarm i kamery,LAN w całym domu,dosc rozbudowana elektryka i instalacje Sat/TV,okablowanie HiFi w sufitach,rozdzielnica,wszystko na dobrych markowych osprzetach/kablach to ok 50 tys zł Oczywiscie niech nikt nie bierze za wzorzec mojej instalacji ,bo troche mnie tutaj "poniosło" i nie kazdy tyle potrzebuje ale litości pisanie,że ktos wydal za elektryke 4 tys zł to juz jest zwykła nieprawda,wprowadzanie w bład przyszłych inwestorów. Edytowane 7 Listopada 2019 przez peter08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.11.2019 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 materiał załatwił na firmę szefa z dużym rabatem. A tak wogóle firma która wam zrobi instalację dorzuci sobie dodatkowo 20% za to że przywiezie materiał ze sklepu. Dobrze, że o tym wspominasz. Materiał częściowo sam kupowałem, częściowo na zniżki elektryka - ale sam przywoziłem (bo biedaczyna prawka został pozbawion, a to trochę waży). Raz w hurtowni przy stanowisku obok słyszałem rozmowę elektryka ze sprzedawcą. Znali się widać od dawna - a rozmowa była tego typu: - To te drobiazgi dorzucić do WZ? - Nie, to dla mnie, to rozliczymy się osobno. - To na to WZ ceny z Twoimi zniżkami, czy standardowe? - Standardowe... No i standardowo taki DehnSchield kosztuje ponad 1200zł brutto. Ja zapłaciłem 30% mniej. Ile zapłaciłeś za SPD? Masz chociaż iskiernik, czy kolega w nosie miał Twoje bezpieczeństwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 08.11.2019 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Chodziło mi o samo rozprowadzenie kabli. Elektryka miałem z polecenia. Nie negocjowałem z nim kwoty przed robotą, bo wiedziałem już wcześniej że nie bierze cen z kosmosu. Kable raczej standardowe, płaskie. Nie wiem, nie znam się na kablach i nie pytałem o to. Na takich robi wszędzie. Elektryka była rozciągana w wakacje. Wyczuwam u niektórych swędzenie w pewnym miejscu. Nie mam interesu wciskać tu jakiś bajek. Każdy sobie buduje jak chce i za ile chce. Nie uważam że dziaduje na swojej budowie. Niektórzy są bardzo bojowo nastawieni w temacie kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.11.2019 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 6 pokojowych, 2 łazienkowe Podłogówka w wiatrołapie, salonie, kuchni, korytarzu i łazienkach. Robocizna w całości free. Przypomina mi się pewien żarcik jak dwie kobiety gadały i licytowały się ile wydały na budowę ich domu. Jedna mówi że prawie za darmo zrobiła , bo za robociznę nie płaciła , bo ... płaciła w naturze robotnikom I tutaj taka sama "licytacja" .. Zawsze ten kto zrobi sam lub ktoś mu za darmo to wykona będzie miał taniej niż ktoś kto zatrudni fachowca i ten zrobi mu to kompleksowo , więc takie podawanie kosztów nie ma żadnego sensu ... Obecnie najdroższa jest robocizna. Znalezienie taniego fachowca (który będzie fachowcem a nie partaczem lub osobą która nie ma pojęcia o tym) jest prawie nierealne w obecnych czasach. Po prostu za dużo osób się buduje i to wykonawcy teraz wybierają sobie klientów i wybierają tych co zapłacą najwięcej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brazylia29 08.11.2019 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Ja do domu ok 280m zakupilem osprzet (kontakty,wlaczniki,sciemniacze,etc) firmy Simon za ok 6 tys zl ,kupowal elektryk na siebie ze sporym rabatem, To co piszecie tutaj o cenach to dla mnie jakies abstrakcje... U mnie cala elektryka,w tym ogrod,podjazd,caly dom,podswietlenia LED (schody,sufity,lazienki) Szafka rack RTV/Siec,okablowanie pod alarm i kamery,LAN w całym domu,dosc rozbudowana elektryka i instalacje Sat/TV,okablowanie HiFi w sufitach,rozdzielnica,wszystko na dobrych markowych osprzetach/kablach to ok 50 tys zł Oczywiscie niech nikt nie bierze za wzorzec mojej instalacji ,bo troche mnie tutaj "poniosło" i nie kazdy tyle potrzebuje ale litości pisanie,że ktos wydal za elektryke 4 tys zł to juz jest zwykła nieprawda,wprowadzanie w bład przyszłych inwestorów. Chodziło mi o cenę robocizny,bo tutaj rozpiętość cenowa jest spora. Jeden elektryk weżmie 2-3 tyś inny za tą samą robotę weżmie 10 tyś ,pytałem się dlaczego tak dużo kasuje to stwierdził ,że potrzebuje kasę na wykończenie domu córki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 08.11.2019 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 ''Po prostu za dużo osób się buduje i to wykonawcy teraz wybierają sobie klientów i wybierają tych co zapłacą najwięcej ... ''Racja. Przypuszczam że niebawem się to zmieni. Banki podniosą stopy i skończy się eldorado kredytowe. Firmy będą musiały obniżyć ceny usług bo zmniejszy się popyt, a konkurencja będzie za duża. Jednocześnie skoczy nam inflacja. Prawdopodobnie wiele firm zakończy karierę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 08.11.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 A wtedy część fachowców wyjedzie i znowu ceny poszybują w górę, a terminy będą tylko dla cierpliwych. Koło się zamyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.11.2019 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 ''Po prostu za dużo osób się buduje i to wykonawcy teraz wybierają sobie klientów i wybierają tych co zapłacą najwięcej ... '' Racja. Przypuszczam że niebawem się to zmieni. Banki podniosą stopy i skończy się eldorado kredytowe. Firmy będą musiały obniżyć ceny usług bo zmniejszy się popyt, a konkurencja będzie za duża. Jednocześnie skoczy nam inflacja. Prawdopodobnie wiele firm zakończy karierę. jest mnóstwo ludzi którym zależy "na czasie" i zapłacą każde pieniądze aby jak najszybciej się do tego domu wprowadzić . A koszty ? Co za problem , co najwyżej większy się ... kredyt weźmie .. A wykonawcy widzą że ludzie chcą jak najszybciej wiec nie przestrzegają przerw technologicznych , ale przecież oni tam nie będa mieszkali ... Potem powie się że "dom pracuje" , "tak ma być" i klient to łyknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 08.11.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Bo ja wiem. Nie przestrzegają chyba tylko u klientów, którym się spieszy. U mnie SSO ciągnął się od kwietnia do stycznia. Jak ekipa jest dobra, to sobie ustawia kilka robót i przeskakuje z jednej na drugą, trzecią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 08.11.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 U mnie tak ogólnie to wychodzi- cena materiałów 2/3, cena robocizny 1/3 i to przy dobrej klasy materiałach budowlanych i dobrej klasy fachowcach. Więc bzdurą jest pisanie, że robocizna najdroższa. Fakt większość ekip miałem dogadanych z półrocznym wyprzedzeniem, a murarzy z rocznym. Te 1/3 to i tak godne zarobki. Choć w murarce np. zaryzykowałem, bo rozstrzał cen za robotę (duży, skomplikowany dom z płaskim dachem i dwoma pełnymi stropami) miałem miedzy 60, a 130 tyś. i wziąłem ekipę najtańszą. Zrobili dobrze, tylko pod koniec, po 4 miesiącach, spytali czy mogę coś dopłacić, bo jak policzyli to mówią, że u mnie nic nie zarobili, tylko tyle z tego, że będzie się czymś można pochwalić To dopłaciłem 6 tys. i do teraz jest kontakt dobry. Tylko to firma była gdzie pracownicy po 20 lat pracowali, do 15 godziny tylko, jak kiedyś Dzisiaj takich jest już mało, każdy zapierdala byle jak najwięcej zrobić. I odbija się to potem na jakości. Elektryków też miałem akurat na fuchę. I bez założenia alarmów i kamer wyszło mi ok. 50 tyś. I tego robota to 17 gdzieś. Materiał sam kupowałem, zniżki miałem jak trzeba Tylko, że oni też się nie spieszyli i pełnych dni po 10h zeszło, gdzieś ze dwa miesiące. Miałem czas żeby na bieżąco wszystko przemyśleć, korygować, nie wyobrażam sobie inaczej, chyba, że miałbym projekt doskonały. Tynkarze podobnie, 1000m2 tynku CW robili 5 tygodni. Odchyłka jednak poniżej 2mm, na 3 metrowej poziomicy. 19zl od metra wzięli plus materiał po mojej stronie. Teraz mam firmę nie gładzi i malowania i dotarliśmy się jakoś Zdziwienie było, że z halogenem latami i zaznaczamy poprawki. Na początku całe ściany, teraz ich prawie nie ma Porażki też były, a właściwie jedna ze spadkami na dachu. Swoją kasę jednak odzyskałem co za robotę dałem, tylko za materiał stratny byłem i to sporo. Odpuściłem tu jednak, bo akurat w życiu tego co mi to robił wydarzyła się tragiczna sytuacja, a ja zawsze staram się być człowiekiem. Po tej sytuacji wywaliłem kierownika budowy, a raczej zmieniłem go na fachowca. Dlatego nie piszcie bzdur o cenach robocizny, bo i tak w PL mamy ją niską i będzie tylko drożej. Za jakość trzeba zapłacić, a pieniądz cały czas będzie tracił na wartości. Wybrałem priorytety i np. przez to musiałem zrezygnować z kilku dodatków jak np. architekt wnętrz. Lepiej tą kasę dać na lepszą konstrukcję, instalację, porady niż w kolor ścian czy mebli. Bo nam ma się to podobać, a kolor i meble zmienić najłatwiej i najszybciej się też niszczą. A te ceny, jak niektórzy tu piszą, albo ceny zawarte na stronie kb, lub pod projektami to wg mnie bzdury. Mają zachęcić ludzi tylko do kupienia projektu i/lub wzięcia kredytu. Bo nawet gdyby ktoś sam zgodnie ze sztuką robił, to za materiały swoje musi zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts