Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazem. Podłogówka + grzejniki.

Brixon

Recommended Posts

Witam. Posiadam piec junkers cerapur smart. To moj pierwszy sezon grzewczy. Mam kilka pytań, chciałbym sie dowiedziec czy wszystko dziala prawidlowo i otrzymać porady by wszystko usprawnic i zaoszczedzic pieniadze.

Więc woda ktora wychodzi z pieca ma temp 40 stopni. Podłogówke mam ustawiona w kazdym pomieszczeniu na 21 stopni poza klatka ktora jest na 18 stopni. Dodam ze na gorze mam lazienke w ktorej rowniez jest podlogowka ale tam juz mam zawory ktorymi moge sterowac przeplywem wody na petlach. Na grzejnikach mam termostaty obecnie ustawione na 3 1/4 wiec jakies 21 stopni. Na sterowniku pompy od grzejnikow mam ustawione ze ma sie zalaczac przy temp wody 30 stopni. Kaloryfery bardzo czesto sie zalaczaja. Nie sa bardzo cieple ale niby temp w pomieszczeniach sa ok 21 stopni. Na gorze mam rowniez kaloryfery ale narazie tam nie ogrzewam bo nie uzytkuje pomieszczen, testowalem je chwile i wcale nie byly jakos bardzo cieple przez ten czas jak odkrecilem termostaty. W takim razie gdy bede tam na gorze chcial osiagnac te 21 stopni to bedzie bardzo dlugo trwalo bo tak jak mowie jak odkrecilem na 3 termostat to grzejniki nie byly bardzo cieple.Prosze o porady i pomoc :) jestem w tym temacie swiezakiem :)

https://ibb.co/s2LHFZt

https://ibb.co/6D9W72S

https://ibb.co/xsCfDV4

Tutaj zdjęcia rozdzielaczy dół i gora

Tera np siedzę przy kaloryferze i pisze wiadomość to cały czas slychac jak krazy woda raz na jakiś czas przestaje i znowu się załącza tak w koło Macieja.

Edytowane przez Brixon

Tak mam elektrozawory, na gorze do lazienki sa 2 petle na zaworach ktore mam obecnie ustawione na 1 okolo bo jest cieplutko w lazience, one dziala tak ze im wiecej odkrece tym wiekszy przeplyw wody bedzie cos takiego. A w kotlowni sprzeglo i 2 pompki grundfosa grzejniki i podlogowka, wysle zdjecia pozniej po pracy zrobie foto.

Tutaj dodaje link z zdjęciem kotłowni

https://ibb.co/RyzNWfw

I tak, woda na piecu ustawiona na 40 stopni, woda na zbiornik wody 43 stopnie. Później jest sprzęgło, wyżej sprzęgła sterownik od pompki grzejników ustawiony na jakieś 32 stopnie, później są 2 pompki u gory grzejniki(która chodzi bardzo czesto.) U dołu pompka od podlogowki.

Masz bardzo ładnie i solidnie zrobioną kotłownię. Przy elektrozaworach praktycznie nic tu nie trzeba dokładać i regulować. Z ciągłym załączeniem się i wyłączaniem tak już bęzie gdyż kocioł w tej konfiguracji ma za zadanie utrzymać tylko stałą temperaturę w obiegu natomiast za regulację odpowiadają zawory termostatyczne na grzejnikach i elektrozawory oraz przyporządkowane do nich termostaty pokojowe.

60m3 gazu przez miesiąc to całkiem dobry wynik jak na pierwszy miesiąc.

Jeśli chodzi o górę to zauważ że temperatura zasilania czyli 40*C nie jest zbyt wysoka więc zimą proponuję zwiększyć ją do 45 - 50*C

Odnośnie podłogówki to zawór trójdrogowy termostatyczny jest ustawiony na jakąś konkretną granicę temperatury i ją będzie utrzymywał zatem dopóki na zasilaniu jest ustawione mniej to taka sama temperatura dopływa do podłogówki i do grzejników.

Jeśli zdaży się sytuacja w której na poddaszu z jakiś przyczyn będzie nie dogrzane to pierw spróbuj podnieść temperaturę na kotle powyżej tej ustawionej na zaworze trójdrogowym a jeśli to nie pomoże to konieczna będzie korekta ustawienia pomp na zestawie pompowo mieszającym.

Jestem pewien ze to już ogarnie instalator który był autorem całości.

Znajomy to wszystko robil :) a temp na zaworze trojdrogowym to gdzie znajde ten zawor? To tam w kotlowni przed pompami takie pokretlo? Jesli tam to mam na max bo tak mowil instalator. Jeszcze pytanie mam, czy oszczednie bedzie gory nie ogrzewac albo ustawic na 2 termostaty np? Jak radzisz. tam obecnie uzywam tylko 1 pokoj.

Tak... pokrętło przed pompą na 2 środkowych przyłączach sprzęgła. Zakres temperatur zaworu trójdrogowego mieści się w granicach 35 - 60*C w zależności od wersji jest to różnie więc jeśli u Ciebie jest to na max. to przyjmuję że jest OK.

Oszczędność i ekonomiczność niestety jest tu uzależniona od ocieplenia stropu i materiału ścian działowych więc nie będę wróżył z fusów. Moim zdaniem grzejniki lepiej odkręcić wszystkie na 1,5 lub 2 bo nie będą wychładzały pomieszczeń na dole i tego jednego używanego na poddaszu.

Dom mam z poltora pustaka solbet + pustka miedzy nimi + stryo 15 cm 0.33 lambda, fundament 10cm 0.35 lambda, poddasze jeden pokoj 25 cm welny 0.35, klatka obnizona i ocieplona welna 25 cm jak poddasze. Stropodach 13 cm bialego styro + 15-20 cm grafitu 0.33, podlogi 15 cm bialego styro. W takim razie odkrece glowice tak na 1.5-2 a tam gdzie uzytkuje dam na 3. Jeszcze mialem jedno pytanie i zapomnialem jak sobie przypomne to napisze :)