grzechu2605 05.11.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 witam was! mam takie pytanie czysto hipotetyczne: ile lat takie instalacje wytrzymają? (nie chodzi o piec itp.) . Szczególnie interesuje mnie orurowanie w podlodze - moga wystapic nieszczelnosci, niedrożność itp... sama myśl o kuciu całej posadzki aby znaleść nieszczelność mnie przeraża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.11.2019 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Tych rur jak nie przewiercisz albo wypełnisz kwasm siarkowym - nic nie pokona. Nieszczelności mogą wystąpić w miejscach połączeń - dlatego pętle robi się z jednego kawałka rury, a łączenia tylko w szafkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 05.11.2019 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Tych rur jak nie przewiercisz albo wypełnisz kwasm siarkowym - nic nie pokona. Nieszczelności mogą wystąpić w miejscach połączeń - dlatego pętle robi się z jednego kawałka rury, a łączenia tylko w szafkach. Mylisz się. Bez większego problemu pokona je wysoka temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu2605 05.11.2019 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Tych rur jak nie przewiercisz albo wypełnisz kwasm siarkowym - nic nie pokona. Nieszczelności mogą wystąpić w miejscach połączeń - dlatego pętle robi się z jednego kawałka rury, a łączenia tylko w szafkach. masz na mysli PEXy? Slyszalem jeszcze o jakis innych "PEXach" ktore niby pod wplywem ciepla sie nie rozszerzaja - czy to aby ma wogole sens? BTW: jaka temp na powrocie ustawic dla podlogowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.11.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Mylisz się. Bez większego problemu pokona je wysoka temperatura. Tak, powyżej 110 stopni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.11.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 masz na mysli PEXy? Slyszalem jeszcze o jakis innych "PEXach" ktore niby pod wplywem ciepla sie nie rozszerzaja - czy to aby ma wogole sens? BTW: jaka temp na powrocie ustawic dla podlogowki? Ich "rozszerzalność" jest ograniczona betonem który je otacza. Temperaturę ustawia się na zasilaniu, powrót sam wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu2605 05.11.2019 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Ich "rozszerzalność" jest ograniczona betonem który je otacza. Temperaturę ustawia się na zasilaniu, powrót sam wyjdzie. no wlasnie o to mi chodzi, beton uniemozliwia rozszerzanie tych rur. przez co nastepuja w nich naprezenia (tym wyzsze im wyzsza temperatura). I wlasnie to mnie zastanawia, bo po 20 latach ochladzania, grzania, ochladzania itp oslabia to material (byc moze beton - predzej zacznie pekac). - co w sumie tez jest rownoznaczne z kuciem lub przynajmniej naparwa posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2019 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Przecież na codzien wpuszczasz wte rury wodę o temp max 35C.To jakie tam mogą wystąpić naprężenia? Nawet, jak Ci się zawór na kotle zawiesi i wpuścił Ci wodę grzejàc CWU, czyli jakieś 65C to szanse na to, że coś się uszkodził nie są zbyt duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu2605 05.11.2019 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Wskaźnik wydłużalności termicznej dla rur PEX wynosi 0,17-0,20 mm/(m * K) czyli powiedzmy temp podstawowa (instalacji) jest 15C. i rozgrzewamy do 35C = 20C roznicy. 0,2mm*1m*20 = 4mm na kazdy metr.. Jak w pokoju jest ulozone pwoiedzym 20m PEXa w podlogowce to wydluzenie bedzie wynosci okolo 80mm (8cm) - gdzies te naprezenia beda sie kumulowac. i zrozumcie mnie zle, nie chce kwestionowac podlogowek - poprostu mnie to zastanawia, czy jest to jakos kompensowane itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2019 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) Żeby szacować naprężenia skutek rozszerzalnosci musisz przecież wziąć pod uwagę rozszerzalnośc środowiska, w jakim się znajdują czyli betonu Edytowane 5 Listopada 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu2605 05.11.2019 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 no fakt, tego nie bralem pod uwage. z tego wynika ze teoretycznie taka instalacja moglaby byc zasilana np. temperatura 50stC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2019 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 no fakt, tego nie bralem pod uwage. z tego wynika ze teoretycznie taka instalacja moglaby byc zasilana np. temperatura 50stC ? Teoretycznie tak, ale w jakim celu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu2605 05.11.2019 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Mogłaby ale nie powinna, ale jeśli musi to znaczy że podłogówka jest spaprana. NIe, nie ja nie mam takiej podlogowki, w sumie zadnej jeszcze nie mam. rozumie ze w przypadku pomp ciepla, temperatura pomieszczenia jest sterowana temperatura wody w systemie. Jak wyglada sprawa w przypadku kotlow gazowych? Tam z tego co wiem to nie da sie ustalic temp. na wyjsciu na okolo 30st. - ma byc podlaczony dodatkowo jakis mieszacz z termostatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Jak to się nie da ?W moim regulacją temp wody do CO zaczyna się od 25C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu2605 05.11.2019 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Jak to się nie da ? W moim regulacją temp wody do CO zaczyna się od 25C Ja mam w moim min. 50C - jest to narazie ogrzewanie gazowe w mieszkaniu na kaloryfery bez buforu - ale planuje budowe domu i wlasnie jestem w trakcie projektu i mnie to zastanawia - dlatego wszystkie moje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.11.2019 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Wskaźnik wydłużalności termicznej dla rur PEX wynosi 0,17-0,20 mm/(m * K) Na stronie http://instalacja.pl/oferta/4,44,87,85,25/dane-techniczne-i-atesty-alupex podają - Współczynnik rozszerzalności cieplnej (rura): 0,025 mm/mK Pacholę zauważa różnicę dziesięć razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.11.2019 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Tak, powyżej 110 stopni . Pewnik? 3 lata temu padł prąd, nie zadziałała klapa zamykająca dopływ powietrza.140stC na piecu Atmos pokonało mieszacz, uszczelki itp w szafce ale rurki podłogówki położone 20 lat temu wytrzymały i ciągle pracują. Znam też gościa, który ma podłogówkę bezpośrednio z kopciucha i serwuje rurkom min 80stC od chyba 15tu lat. Nogi puchną po paru minutach. Na szczęście ma te rurki tylko w łazience i jadalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 05.11.2019 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Pewnik? 3 lata temu padł prąd, nie zadziałała klapa zamykająca dopływ powietrza.140stC na piecu Atmos pokonało mieszacz, uszczelki itp w szafce ale rurki podłogówki położone 20 lat temu wytrzymały i ciągle pracują. Znam też gościa, który ma podłogówkę bezpośrednio z kopciucha i serwuje rurkom min 80stC od chyba 15tu lat. Nogi puchną po paru minutach. Na szczęście ma te rurki tylko w łazience i jadalni. A oprócz temperatury może je równie zniszczyć zbyt wysokie ciśnienie. I pewnie jeszcze kilka prostych sposobów na to by się znalazło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.11.2019 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 No i jeszcze są rurki SPECJALNE do podłogówki zasilanej 50-80stC.Bardzo rzadko spotykane.Na 35stC "nie pójdą". Bardzo trudno jest skrzywdzić podłogówkę, ale nie twierdzę, że się nie da!Diabeł dał polakowi dwie kulki stalowe i...Ten jedną zgubił a drugą zepsuł. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.11.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Ba, oczywiście że się da... szczególnie jak inwestor mówi "Panie, na bank nie ma w tym miejscu rurek (pod brodzikiem w którego miejscu montowałem stelaż kibelka) czy "W tej skrzynce wszystkie rury idą w dół" W obydwu przypadkach pamięć klientów zawiodła i wiertełko sobie weszło Ale żeby temperatura,uszkodziła to nie spotkałem takiej sytuacji ani nie słyszałem z ust znajomych instalatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts