grzesiek17bn 05.11.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) Jest to pierwszy sezon w wyremontowanej kostce z lat 70-tych(nowe tynki , wylewki) więc zużycie pewnie będzie większe ale chciałbym znaleźć się bliżej tego złotego środka a ponieważ nigdy nie miałem do czynienia z domem i ogrzewaniem gazowym to proszę was o opinie i porady. Vaillant Vc 146/5-5 Ecotec Plus z zasobnikiem 150lNie mam sprzęgła , podłogówka zasilana jest pompą Wilo + zawór 3d afrisco, grzejniki zasilane pompą z kotła podłączone przez rozdzielacz. Parter + łazienka na piętrze(łącznie ok 65m2,8 pętli) podłogówka na osobnym regulatorzePiętro 5 grzejników Regulator podłogówki :Krzywa grzewcza 0,4Temperatura min 15°Temperatura max 45°Korekta temp. pokoj. TermostatTemperatura dzień 22°Temperatura noc 21° Regulator grzejników:Krzywa grzewcza 0,9Temperatura min 15°Temperatura max 60°Korekta temp. pokoj. TermostatTemperatura dzień 21,5°Temperatura noc 21° CWU 46° Programy czasowe:Podłogówka:05:00-22:00 Grzejniki:06:00-07:0016:30-20:4022:00-23:00 CWU:05:50-08:0011:00-12:0018:30-23:00 Cyrkulacja:06:40-07:3019:00-22:30 1.Przy takim przedziale czasowym jak schodzę na dół ok 07:00 to temperatura wynosi 21,5° czyli nie dobiła jeszcze do zadanej 22° , co w tym wypadku zrobić? Czy zmienić KG czy ustawić opcje Dzień na wcześniejszą godzinę?2. W regulatorze mam opcje ogrzewania wody i CO równolegle ale instalator odradzał mi tą opcje. Problem w tym , że jednak jak wieczorem robi się chłodniej to akurat wtedy zaczyna ogrzewać się wychłodzony zbiornik. Czy tutaj w ogóle jest sens robić to w taki sposób jak ja to zrobiłem, czyli wychładzać go czy lepiej żeby cały dzień się tylko dogrzewał? Ciepła woda potrzebna jest w zasadzie tylko rano i wieczorem.3. Czy te temperatury min, max są w porządku?4. W łazience na dole , która jest w"dole" i na zachodzie jest dosyć chłodno , z pewnością nie ma tam tych 22 stopni jak w salonie w dzień , czy odkręcenie tutaj rotametra na maxa rozwiąże problem? 5. W strefie grzejników regulator jest w sypialni , która najszybciej się nagrzewa i jak osiągnie zadaną temperaturę to wyłączy piec a inne pomieszczenia (z zachodu) bywają niedogrzane , czy w takim wypadku odkręcić resztę pomieszczeń na 5 a w sypialni np. na 3 żeby wolniej się nagrzewała względem reszty? Przy takich ustawieniach zużycie w Październiku wyniosło 78m3 , za ostatnie 24h wyszło 5m3.(CO,CWU,kuchenka) Przy KG wiem , że nikt tutaj nic nie wyczaruje i sam muszę to dopracować pewnie na przestrzeni kilku sezonów ale zastanawiają mnie te programy czasowe czy one w ogóle maja sens, czy w dobrą stronę podążam? pzdr Edytowane 5 Listopada 2019 przez grzesiek17bn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.11.2019 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Nie idź tą drogą ..... Jeśli KG jest dobrana prawidłowo to dobicie temperatury o 1*C przez 2 godziny powinno nie sprawiać problemów. Po drugie to z możliwości ustawień wnioskuję że zawór 3D jest wyposażony w siłownik a całość instalacji w moduł mieszacza VR61 lub VR70. O regulatorze w sypialni dla grzejników napisałeś, natomiast nie wspomniałeś o regulatorze dla podłogówki. Ten pierwszy zatem w zależności od sytuacji albo wyłączy kocioł albo też otworzy na 100% zawór podłogówki i zacznie zasilać całość niskim czynnikiem według mniejszej KG. Zwróć przy tym uwagę na fakt że w instalacji bez sprzęgła nie ma możliwości ogrzewania samej podłogówki a grzejniki są w takim trybie zasilane tylko niższą temperaturą. Moim zdaniem dzielenie domy na 3 cykle programowe jest błędem ale nie mam wiedzy na temat trybu życia domu i Twojej rodziny aby zaproponować cokolwiek innego w tej sprawie. Ustawienie przedziałów dla CWU jest tu zbędne gdyż ładowanie zasobnika od niższej temperatury jest mniej ekonomiczne anizeli utrzymywanie stałej temperatury. Regulator w sypialni jest wygodny ale ze względów praktycznych powinien znajdować się w najchłodniejszym pomieszczeniu gdzie termostaty będą odkręcone poza zakres jego regulacji. Pozostałe pomieszczenia ustawiamy zaworami według potrzeb. Odkręcenie rotametru w łazience powinno rozwiązać problem jednak należy przy tym pamiętać że regulacja jednego powoduje zmiany na innych pętlach dlatego powolna metoda krótkich kroków jest tu najlepsza. Dla CWU sprawy zapotrzebowania i przedziałów lepiej sterować za pomocą cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 06.11.2019 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Mareks77 Ty Marku wiesz najlepiej jak wygląda ta instalacja bo pomagałeś mi w wyborze:) Po drugie to z możliwości ustawień wnioskuję że zawór 3D jest wyposażony w siłownik a całość instalacji w moduł mieszacza VR61 lub VR70. potwierdzam O regulatorze w sypialni dla grzejników napisałeś, natomiast nie wspomniałeś o regulatorze dla podłogówki. Ten pierwszy zatem w zależności od sytuacji albo wyłączy kocioł albo też otworzy na 100% zawór podłogówki i zacznie zasilać całość niskim czynnikiem według mniejszej KG. Zwróć przy tym uwagę na fakt że w instalacji bez sprzęgła nie ma możliwości ogrzewania samej podłogówki a grzejniki są w takim trybie zasilane tylko niższą temperaturą. Tak, na parterze jest główny regulator sterujący podłogówką i resztą zabawek , na piętrze jest regulator tylko do grzejników. Jestem świadom tego , że bez sprzęgła zawsze na grzejniki będzie cisnąć woda z temperatury podłogówki i nie jest to żadnym problemem. Moim zdaniem dzielenie domy na 3 cykle programowe jest błędem ale nie mam wiedzy na temat trybu życia domu i Twojej rodziny aby zaproponować cokolwiek innego w tej sprawie. Grzejniki: 06:00-07:00 16:30-20:40 22:00-23:00 W sumie dziwnie to wygląda jak na to patrze:) ale tam gdzie są grzejniki w sumie nikt nie przebywa więc tylko podtrzymuje stałą temperaturę 21° a tylko jak rano dzieci wstają i kładą się spać to podbijam ją żeby grzejniki włączyły się bo wtedy czuć to ciepło nieco bardziej. Domyślam się , że przy mrozach będą chodzić cały czas i wtedy takie czasówki są zbędne. Mogę oczywiście ustawić dwa okna do podbicia temperatury jeśli to ma większy sens: 06:00-07:00 16:30-23:00 Ustawienie przedziałów dla CWU jest tu zbędne gdyż ładowanie zasobnika od niższej temperatury jest mniej ekonomiczne aniżeli utrzymywanie stałej temperatury. Tak też przypuszczałem ale potrzebowałem potwierdzenia. Ustawie jedno okno na cały dzień. A te temperatury minimalne i maksymalne są w porządku? I jeszcze sprawa taktowania i pracy kotła. Kotłownia jest w piwnicy i nie wiem kiedy i ile razy palnik startuje , mogę gdzieś sczytać ilość startów w ciągu np. ostatnich 24h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.11.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) Mareks77 Tak, na parterze jest główny regulator sterujący podłogówką i resztą zabawek , na piętrze jest regulator tylko do grzejników. Jestem świadom tego , że bez sprzęgła zawsze na grzejniki będzie cisnąć woda z temperatury podłogówki i nie jest to żadnym problemem. ? OK. Ale tu nie chodzi o sam brak sprzęgła ale też o pompę. W normalnej instalacji ze sprzęgłem i pompą dla obwodu grzejników załączała by się ona tylko wtedy gdy kocioł chciałby ogrzewać ten obwód. W instalacji okrojonej bez sprzęgła i dodatkowej pompy to pompa kotła zasila ten obwód dlatego nawet jak chce on zasilać samą podłogówkę i otworzy zawór trójrdogowy na 100% to i tak niski czynnik wpłynie do grzejników. Mareks77 W sumie dziwnie to wygląda jak na to patrze:) ale tam gdzie są grzejniki w sumie nikt nie przebywa więc tylko podtrzymuje stałą temperaturę 21° a tylko jak rano dzieci wstają i kładą się spać to podbijam ją żeby grzejniki włączyły się bo wtedy czuć to ciepło nieco bardziej. Domyślam się , że przy mrozach będą chodzić cały czas i wtedy takie czasówki są zbędne. Mogę oczywiście ustawić dwa okna do podbicia temperatury jeśli to ma większy sens: 06:00-07:00 16:30-23:00 Nie wiem czy to podbicie temperatury o którym wspominasz jest konieczne ale tak możesz to zostawić. Wyższa temperatura jest korzystna podczas rozbierania się i szykowania do snu, kąpieli itp więc będzie ok. Ogólnie to lepiej śpi się przy niższej temperaturze dlatego też w ogóle robimy to obniżenie. Po drugie to podczas nieobecności raczej bezsensu jest ogrzewanie na FULL więc obniżenie o ten 1*C jest tu ekonomiczne. Mareks77 A te temperatury minimalne i maksymalne są w porządku? ? Temperaturę minimalną dla podłogówki podnieś do 20 - 21*C Nie wpłynie to negatywnie a czynnik nie będzie się aż tak wychładzał co pozwoli na szybszą reakcję. Poza tym, to raczej nie przypominam sobie abym doradzał regulację pogodową a potem dublował ją poprzez listwę, elektrozawory na pętlach itp regulatory dla każdego z pokoi oddzielnie no ale. Każde zadziałanie elektrozaworów jest według mnie zmianą pojemności instalacji grzewczej więc regulator kotła według mnie nie może dobrać określonego jednostajnego algorytmu dla domu i instalacji podłogowej. Nie wiem czym była podyktowana regulacja temperatury w każdym pomieszczeniu ale razem z regulacją pogodową jest błędem. Dlatego jeżeli regulator VRC700 znajduje się na poddaszu razem z grzejnikami polecam przestawienie obiegu podłogówki z TERMOSTATU na BRAK Jeśli regulator znajduje się na parterze razem z podłogówką i elektrozaworami polacam zmianę obu obiegów na BRAK dlatego ze regulator nie mierzy temperatury na poddaszu znajdując się na parterze, a ponadto na parterze za regulację odpowiadają elektrozawory i ich termostaty pokojowe. Polecam zrobić taką próbę. Jeśli jednak instalacja o ogrzewanie z jakiś niezrozumiałych przeze mnie powodów pracuje poprawnie to pozostawmy to bez zmian i wrócimy do sprawy zimą. Ilość startów jest do odczytu w kodach diagnostycznych D.082 Liczba rozruchów palnika w trybie ogrzewania. Możesz odczytać to jednego dnia o określonej godzinie a następnie zrobić ponowny odczyt o tej samej porze, Różnica będzie liczbą o której marzysz. Edytowane 6 Listopada 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 07.11.2019 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Poza tym, to raczej nie przypominam sobie abym doradzał regulację pogodową a potem dublował ją poprzez listwę, elektrozawory na pętlach itp regulatory dla każdego z pokoi oddzielnie no ale. Ale ja nie mam żadnych elektrozaworów . Na piętrze mam zdalne sterowanie VR91 , który odpowiada za temperaturę całej kondygnacji. I właśnie dlatego mam problem bo sterownik jest ustawiony w sypialni gdzie jest najcieplej a pokój z zachodu jest chłodny więc domyślam się że tylko głowicami na grzejnikach mogę to w miarę wyrównać. W sypialni dać np. pozycję nr 3 a w niedogrzanym pokoju pozycję nr 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.11.2019 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Może coś pokręciłem a Ty napisałeś o reszcie zabawek itd poleciało. Jeśli następuje niedogrzanie to regulacja głowic termostatycznych nic tu nie da bo w pokoju ze sterownikiem nie zaniżysz temperatury głowicą termostatyczną poniżej ustalonej na regulatorze gdyż w takim przypadku nigdy on nie wyłączy kotła. Radą jest regulacja hydrauliczna za pomocą kryzowania.Po odkręceniu pokręteł na grzejnikach ujawnią się pokrętła gwintowane lub na śrubokręt z podziałką.Cieplejsze przymknąć o 1 stopień a zimniejsze możliwe że zrekompensują się same a jeżeli nie to zimniejsze odkręcisz o 1 stopień. To powinno załatwić sprawę.Pamiętaj że kryzowanie zostało już tam chyba zrobione w oparciu o odległość grzejników od źródła ciepła czyli kotłowni dlatego ustawienia mogą być zróżnicowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 07.11.2019 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Aha , to trochę błędnie myślałem z tymi głowicami. Czyli wszędzie ustawić maksa a kręcić imbusem? Grzejniki są podłączone do rozdzielacza na piętrze z rotametrami , czy zamiast kryzowania imbusem mogę ten przepływ ustawić właśnie nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 07.11.2019 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 I rety co to za kombinacje. Podział na wiele stref, okna czasowe zmieniane kilka razy dziennie?Jak ty zamierzasz się w tym połapać LOL. To nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 07.11.2019 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 I rety co to za kombinacje. Podział na wiele stref, okna czasowe zmieniane kilka razy dziennie? Jak ty zamierzasz się w tym połapać LOL. To nie ma sensu. Dwie strefy z moim wypadku są raczej potrzebne , na dole mam podłogówkę a na górze grzejniki i różne temperatury. Te okna czasowe to właśnie jeden z powodów dla którego stworzyłem ten temat i które będę korygować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.11.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Aha , to trochę błędnie myślałem z tymi głowicami. Czyli wszędzie ustawić maksa a kręcić imbusem? Grzejniki są podłączone do rozdzielacza na piętrze z rotametrami , czy zamiast kryzowania imbusem mogę ten przepływ ustawić właśnie nimi? Jeśli masz rotametry to koryguj nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 07.11.2019 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Dobra odczytałem kilka informacji z kotła ale jakoś nie bardzo potrafię je pojąć Ktoś mnie oświeci? D.080 Godziny pracy trybu ogrzewania 255h D.081 Godziny pracy podgrzewania ciepłej wody 34h D.082 Ilość załączeń trybu ogrzewania 2x100 D.083 Ilość załączeń podgrzewania ciepłej wody 1x100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.11.2019 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Przecież wszystko brzmi logicznie. Kocioł pracował w trybie ogrzewania przez 255 godzinIlość załączeń kotła wynosiła ponad 200 razyMogła ona wynosić zarówno 200 ale równie dobrze mogło być to 299Dzieląc odpowiednio otrzymujemy 200 odcinków pracy kotła po 1,275 godziny czyli po 76 minutLub też 299 odcinków pracy po 51 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 08.11.2019 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Kurde nie łapie tego . Jak pójdę do kotła po 24h to pozycja D.082 pokaże mi zapewne tą samą wartość i co mi to daje? Nie oblicze ile razy palnik załączył się w ciągu ostatniej doby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.11.2019 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Ile razy się załączył to dość trudne ale ile godzin pracował to osiągalne. Zawsze możesz poczekać i poobserwować ile czasu trwa cykl. Podzielenie tego czasu przez D.080 umożliwi zdobycie informacji o ilości startów.Gdyby doba okazała się za mała i D.080 nie ulegnie zmianie to należy odczekać 48h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts