Konsultant Viessmann 05.11.2019 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Prezydent Andrzej Duda podpisał wczoraj ustawę antykopciuchową. Teraz urządzenia pozaklasowe nie będą mogły być sprzedawane ani kupowane na terenie Polski. To co nas tutaj najbardziej dotyczy, to to że nowe budynki będą miały obowiązek podłączenia do sieci ciepłowniczej, chyba że wybiorą pompy ciepła. Co na to branża grzewcza? Jak to na nas wpłynie? Zapraszam do dyskusji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 05.11.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) Trochę zanadto uprościłeś nową ustawę. dotyczy to tylko terenów, na których istnieje sieć ciepłownicza i są techniczne możliwości podłączenia do tej sieci, nadto jeśli jeśli cena ciepła z sieci jest niższa od średniej ceny sprzedaży ciepła (zdefiniowane w art. 23 ust. 2 pkt 18 ustawy.) nie stosuje się do obiektów, w których planowane jest dostarczanie ciepła z indywidualnego źródła ciepła charakteryzującego się współczynnikiem nakładu nieodnawialnej energii pierwotnej nie wyższym niż 0,8 lub pompy ciepła lub ogrzewania elektrycznego. Ustawa zmusza tych co planują indywidualne ogrzewanie do częściowego oparcia się o odnawialne źródła energii.A źródeł odnawialnych jest całe mnóstwo. Ogrzewanie prądem to wg mnie nic innego jak podłączenie się do krajowej sieci energetycznej czyli też ciepłowniczej (ciepło to energia), więc w ogóle nie traktuję tego jako indywidualnego źródła ciepła. Wg mnie ustawa poszła w bardzo dobrym kierunku. Edytowane 5 Listopada 2019 przez key1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 06.11.2019 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 No właśnie, trzeba będzie oprzeć się o OZE. Wydaje mi się, że głównie chodzi o to że do nowego budynku nie kupisz już kotła gazowego, olejowego czy opalanego węglem. A pompa ciepła jest chyba lepszym rozwiązaniem niż stricte ogrzewanie elektryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 06.11.2019 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 I to jest właśnie krok w dobrym kierunku, by zakazać spalania paliw kopalnych do ogrzewania domu, i wymusić korzystanie ze źródeł odnawialnych. W przyszłości powinno to iść dalej, by obniżać współczynnik wi, (coraz mniej energii ze źródeł kopalnych a coraz więcej z odnawialnych) , oraz by nakazywać budowę sieci ciepłowniczych na terenach przeznaczonych pod zabudowę mieszkaniową, gdy ilość mieszkańców na km2 przekroczy pewną wartość progową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 09.11.2019 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 I to jest właśnie krok w dobrym kierunku, by zakazać spalania paliw kopalnych do ogrzewania domu, i wymusić korzystanie ze źródeł odnawialnych. W przyszłości powinno to iść dalej, by obniżać współczynnik wi, (coraz mniej energii ze źródeł kopalnych a coraz więcej z odnawialnych) , oraz by nakazywać budowę sieci ciepłowniczych na terenach przeznaczonych pod zabudowę mieszkaniową, gdy ilość mieszkańców na km2 przekroczy pewną wartość progową. Polskie sieci ciepłownicze... to neistety kolejna rzecz do naprawy. POnad 88% sieci w Polsce jest nieefektywnych, ale czego brakuje? pieniędzy. A co zabawne w im gorszej kondycji jest śieć tym trudniej jest uzyskać dofinansowanie na jej modernizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.11.2019 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 No i stało się! Ustawa antykopciuchowa weszła w życie! Ciekawe czy będą w sieci informacje o wynikach kontroli Inspekcji Handlowej, w końcu mogą już dawać kary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 25.11.2019 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 (edytowane) Polskie sieci ciepłownicze... to neistety kolejna rzecz do naprawy. POnad 88% sieci w Polsce jest nieefektywnych, ale czego brakuje? pieniędzy. A co zabawne w im gorszej kondycji jest śieć tym trudniej jest uzyskać dofinansowanie na jej modernizację Tak mi się przypomniało. Mam mieszkanie w bloku, które było podłączone do osiedlowej kotłowni. Kotłownia padła(trochę szkoda, bo rozmrażała sporo chodników ciepłem z rur ) część bloków przeszła na ogrzewanie jeden piec na blok a część w tym "mój" na indywidualne "turbo" na każde mieszkanie. Lekko licząc, obecnie sezon grzewczy to połowa mniej wydatków. W Krakowie już karali - https://biznes.radiozet.pl/News/Uchwala-antysmogowa.-Zakaz-palenia-weglem-w-Krakowie.-Sa-pierwsze-kary Edytowane 25 Listopada 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.11.2019 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 To w Krakowie karali za nieprzestrzeganie zakazu palenia węglem. Ustawa antykopciuchowa dodała Inspekcji Handlowej przywileje i będzie mogła kontrolować wszystkie urządzenia grzewcze w tym karty produktu, etykiety i mogą przeprowadzać wyrywkowe badania urządzeń w ramach procedury ekoprojektunowe. Generalnie chodzi o to, że na trenie Polski, sprzedawanie kotłów niespełniających krajowych wymogów emisyjności wyprodukowanych lub dopuszczonych do obrotu w innych krajach Unii Europejskiej, w Turcji lub zgodnie z prawem wyprodukowanych w państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) jest już teraz zabronione i no i karane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.11.2019 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 To pechowcy, co mają ciepłownię węglową będą mieli problem z osiągnięciem EP. Chyba nie pomyśleli, że jak ktoś pali węglem w domu to ma współczynnik nakładu 1.1, a jak z sieci to 1,3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 25.11.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Ciepłownie komunalne łatwiej kontrolować, łatwiej zmusić do modernizacji, zakładania filtrów, katalizatorów, i w końcu do inwestowania w OZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.11.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 (edytowane) lub ogrzewania elektrycznego. Ogrzewanie prądem to wg mnie nic innego jak podłączenie się do krajowej sieci energetycznej czyli też ciepłowniczej (ciepło to energia), więc w ogóle nie traktuję tego jako indywidualnego źródła ciepła. Wg mnie ustawa poszła w bardzo dobrym kierunku. EP dla nowych domów. Zrób sobie ogrzewanie elektryczne w nowym domku według WT17. Niemożliwe. Z tym prądem, to wyskoczyli pod publikę.]Nie da się spełniając wymagania dla obecnych przepisów. By w to wejść, to potrzeba spełnić normy wyższe niż wt21. Edytowane 27 Listopada 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.11.2019 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 No i warto dodać, że ogrzewanie elektryczne jest zwykle kojarzone z jednym z droższych rozwiązań. Myślę, że to będzie jedna z najrzadziej wybieranych opcji. Zresztą, to jest w ogóle ciekawe pod tym względem, wi dla energii elektrycznej wynosi 3, a ograniczenie w ustawie jest do 0,8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts