Elber 07.11.2019 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Zapytam od razu jeszcze o wkład kominowy, bo jutro będę miał montowany wkład o wymiarach 80/125 (komin był już*frezowany) pytanie czy to on się nada do tego pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 07.11.2019 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Kocioł Vaillant VC 206/5-5, zasobnik VIH R150B + multiMATIC 700 + Moduł mieszacza VR70 lub 71 + 2 x zdane sterowanie VR91 lub jeśli VR70 1xVR91 + grupa pompowa z mieszaczem i siłownikiem + zestaw do szachtu Ja mam bardzo podobną instalację , którą też doradzał mi również Mareks77z tym , że mniejszy metraż i kocioł Kocioł Vaillant VC 206/5-5, zasobnik VIH R150B + multiMATIC 700 + Moduł mieszacza VR70 lub 71 + 2 x zdane sterowanie VR91 lub jeśli VR70 1xVR91 + grupa pompowa z mieszaczem i siłownikiem + zestaw do szachtu Kocioł ecoTEC VC plus 146/5-5Regulator multiMATIC 700/6 (główny regulator na parterze od podłogówki, w którym możesz też zarządzać regulatorem na piętrze)Wymiennik Vaillant VIH R 150/6 BModuł mieszacza VR 70Zdalne sterowanie dla drugiego obdowu VR91(regulator na piętrze) Ja mam dwie strefy ,parter i piętro osobno dlatego mam VR70 ale jak Ty masz mieć 3 strefy tak jak napisałeś to VR71 + 2x VR91 U mnie konfiguracja kotłowni wygląda tak: https://zapodaj.net/da762bf1ef74e.png.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elber 07.11.2019 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Ok, a jaka różnica czy zastosuję*Moduł mieszacza VR70+VR91 lub 71 + 2 x VR91 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 07.11.2019 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Ok, a jaka różnica czy zastosuję*Moduł mieszacza VR70+VR91 lub 71 + 2 x VR91 ? Moduł mieszacza VR70+VR91 daje Ci dwa regulatory i dwa osobne obwody. Mogę ustawić inną temperaturę na parterze na multiMATIC 700 a całkiem inną na piętrze na VR91 Moduł mieszacza VR71+ 2xVR91 pozwoli Ci dołożyć do mojej instalacji jeszcze jeden obwód(np. kolejną kondygnację) ze swoją temperaturą. Tylko nie wiem czy jest sens tak rozbudowywać tą instalację i dokładać kilkaset złotych tylko po to żeby mieć regulator na strychu. Pewnie można grzejnik stamtąd podpiąć pod piętro a głowicą termostatyczną obniżyć mu temperaturę jeśli nie chcesz grzać z taką temperaturą jak na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elber 07.11.2019 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Na strychu mam tylko pion z podłogówki, nie mam tam z grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 07.11.2019 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Na strychu mam tylko pion z podłogówki, nie mam tam z grzejników. Sorry , nie wyłapałem tego i to zmienia trochę postać rzeczy. Ja mam rozdzielacz na parterze od podłogówki do którego wpięta jest pętla od łazienki z piętra. Co za tym idzie w łazience na piętrze mam temperaturę uzależnioną od zadanej na regulatorze z parteru. Mój cel był trochę odwrotny do Twojego bo chciałem mieć tam cieplej więc podkręciłem przepływ rotametrem ale czy tak samo można w drugą stronę to już nie wiem ale również jestem ciekaw jak obniżyć temperaturę tylko na jednej pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elber 07.11.2019 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Czytam to o tych obwodach i VR70 i VR71 i kurde nie ograniem trochę. Jeśli ten VR70 i VR71 podłącza się w kotłowni to tam w zasadzie mam tak, że cała podłogówka w domu (wszystkie kondygnacje) to 1 obwód, czyli zasilanie i powrót, drugi obwód to grzejniki, tak samo, zasilanie i powrót, trzeba do tego jeszcze zasobnik podłączyć z ciepłą wodą, ale to chyba już do pieca jakoś, czy też razem z tym od grzejników ? Obie skrzynki z podłogówki wyglądają tak: https://zapodaj.net/0f1d0818177e1.jpg.html czy tam czegoś brakuje ? Pociągnąć tam na wszelki wypadek kabel z prądem ? Czy też jakieś kabelki z pomieszczeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.11.2019 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 VR70 umożliwia podział instalacji na dwa obwody grzejne z których jeden jest bezpośredni a drugi jest ze zmieszaniem.VR71 umożliwia podział instalacji na 3 obwody grzejne z których jeden jest bezpośredni a dwa są ze zmieszaniem.Problemem jest tu instalacja czy jest ona przystosowana do takiego podziału. U Ciebie chcesz mieć osobną regulację parteru, piętra i strychu ale niestety instalacja tego nie umożliwia bowiem podział następuje tylko na dwa obwody czyli podłogówkę i grzejniki.Dlatego też raczej u Ciebie moduł sterowania VR70 który będzie sterował siłownikiem zaworu trójdrogowego mieszacza podłogówki.Do realizacji nie są potrzebne żadne kabelki bowiem wszystkie regulatory zarówno VRC700 oraz VR91 są robione także w wersji bezprzewodowej. Takie regulatory są oznaczone z literką "F"Poza tym VR71 umożliwia podział na 3 obwody ale 2 z nich są podłogówką a jeden grzejnikowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elber 08.11.2019 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Dziękuję za wyjaśnienie, czyli u mnie w grę wchodzi tylko VR70. A czy jest możliwość dołożenia jakiegoś dodatkowego sterowania do tej szafki na piętrze abym mógł obniżyć temperaturę piętra ? Czy nie ma takiej możliwości i ten VR91 będzie sterował całą podłogówką w domu i nie ma opcji by dodać jakieś dodatkowe sterowanie w tej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.11.2019 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 (edytowane) Ahh. Ustalmy jedno. Cała piwnica jest w grzejnikach. Zasilanie rozdzielacza grzejników idzie bezpośrednio do kotłowni? Cały parter to podłogówka + 1 grzejnik Zasilanie rozdzielacza parteru idzie bezpośrednio do kotłowni. Czy na rozdzielaczu podłogówki jest zamontowany mieszacz? Całe piętro to podłogówka.I tu jest pytanie: Zasilanie rozdzielacza do podłogówki na piętrze schodzi bezpośrednio do kotłowni ? Czy owe zasilanie łączy się w jakikolwiek sposób z podłogówką parteru? Czy na rozdzielaczy podłogówki na piętrze jest zamontowany układ mieszający? Strych to jedno pomieszczenie z podłogówką. Skąd idzie ta podłogówka z piętra czy bezpośrednio z kotłowni? Napisz wszystkie informacje a następnie zamieść zdjęcia wszystkich rozdzielaczy z opisem ich lokalizacji, oraz zdjęcie kotłowni. Edytowane 8 Listopada 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elber 08.11.2019 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Podlogowka z parteru łączy się z podłogówką z piętra i ze strychu, to jeden pion. A grzejniki to osobny drugi pion ale też łączą sie wszystkie razem w 1 obieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.11.2019 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 (edytowane) Troszkę zaktualizowałem poprzedni wpis więc odnieś się do pozostałych pytań. Jeśli podłogówka na parterze i na piętrze to jeden pion to: Czy na ich rozdzielaczach są umieszczone układy mieszające tzn zawór trójdrogowy i pompa. Czy istnieje możliwość dołożenia 2 rur z piętra do kotłowni i rozdzielenie tych obwodów? Ile pętli podłogówki jest na parterze?Ile pętli podłogówki jest na piętrze?Strych to rozumiem jedna pętla Edytowane 8 Listopada 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elber 08.11.2019 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Nie, już po wylewkach, nie ma szans żeby dołożyć tam coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.11.2019 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Czy na ich rozdzielaczach są umieszczone układy mieszające tzn zawór trójdrogowy i pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elber 08.11.2019 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Hm, niestety nie, oba rozdzielacze wyglądają tak samo: https://zapodaj.net/images/0f1d0818177e1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.11.2019 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Mieszacz jest więc w kotłowni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elber 08.11.2019 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Tak, mieszacz będzie w kotłowni tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elber 08.11.2019 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Po lew rurki w szarej otulinie to podłogówka, na dole przy ziemi rurki w czerwonej otulinie to grzejniki, biały to zimna woda a 2 czerwone obok to ciepła woda. https://zapodaj.net/images/93232af475e3b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.11.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Jeśli chcesz mieć regulację parteru i piętra osobno to zamiast zakładać mieszacza w kotłowni musisz wyposażyć rozdzielacze w odrębne układy mieszające: Tu masz przykładowy zestaw o który możesz doposażyć swoje rozdzielacze. https://www.instalator.pl/2019/07/sterowanie-ogrzewaniem-podlogowym-finish-a/ Jeśli to wykonasz to osobne przewody puszczone do rozdzielacza na parterze i na piętrze zarówno do pomp jak i zaworów w oparciu o moduł VR71 + 2 x VR91 umożliwią Ci osobną regulację osobno parteru, piętra, piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 08.11.2019 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Dziękuję za wyjaśnienie, czyli u mnie w grę wchodzi tylko VR70. A czy jest możliwość dołożenia jakiegoś dodatkowego sterowania do tej szafki na piętrze abym mógł obniżyć temperaturę piętra ? Czy nie ma takiej możliwości i ten VR90 będzie sterował całą podłogówką w domu i nie ma opcji by dodać jakieś dodatkowe sterowanie w tej sytuacji ? Ja się odniosę tylko do tego 1. sterowanie nie jest w szafce tylko masz w pokoju na piętrze zawieszony regulator VR90 (wtedy łączysz go kablem z VRC700 na parterze a jego łączysz kablem z modułem VR70 w kotłowni) lub dokładasz kilka stówek i wybierasz opcje z F bezprzewodowo i nie ciągniesz żadnych kabli pomiędzy kondygnacjami. Ten sterownik VR90 wysyła sygnał do kotła jeśli temperatura spadnie poniżej zadanej żeby zaczął grzać. 2. podłogówką steruje VRC700 na parterze (czyli główny sterownik) i tak samo jak VR90 wysyła informacje do kotła jeśli trzeba grzać. To są dwa obiegi sterowane osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts