piotr_bzyk 26.11.2019 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Czynsz, to czynsz - płaci go najemca właścicielowi. Art. 659. Istota umowy najmu § 1. Przez umowę najmu wynajmujący zobowiązuje się oddać najemcy rzecz do używania przez czas oznaczony lub nie oznaczony, a najemca zobowiązuje się płacić wynajmującemu umówiony czynsz. § 2. Czynsz może być oznaczony w pieniądzach lub w świadczeniach innego rodzaju. Właściciel mieszkania ponosi tylko koszty utrzymania mieszkania i części wspólnej. Mieszasz kolego. Wynajmując mieszkanie, najemca zobowiązany jest wnosić opłaty za wynajem+ czynsz do administracji, do tego oczywiście opłaty za media. Nie spotkałem się z żadnym właścicielem który, płaci cokolwiek za najemcę. Poza tym, zbaczamy z tematu, rozmowa o mieszkaniach odnosiła się do mieszkania które zamieszkuje właściciel, nie było mowy o wynajmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Mieszasz kolego. Wynajmując mieszkanie, najemca zobowiązany jest wnosić opłaty za wynajem+ czynsz do administracji, do tego oczywiście opłaty za media. Nie spotkałem się z żadnym właścicielem który, płaci cokolwiek za najemcę. Poza tym, zbaczamy z tematu, rozmowa o mieszkaniach odnosiła się do mieszkania które zamieszkuje właściciel, nie było mowy o wynajmie. To Ty mieszasz. Definicje czynszu z Kodeksu Cywilnego cytujesz. Słownikowa: czynsz 1. «opłata za wynajem lokalu lub innej nieruchomości, wnoszona w określonych terminach» 2. «forma renty gruntowej, w Polsce rozpowszechniona od XII w.» Właściciel żadnego czynszu nie płaci, a wspólnota mieszkaniowa żadnego czynszu nie pobiera od właścicieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 26.11.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Dlaczego będzie do dupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_bzyk 26.11.2019 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 To Ty mieszasz. Definicje czynszu z Kodeksu Cywilnego cytujesz. Słownikowa: czynsz 1. «opłata za wynajem lokalu lub innej nieruchomości, wnoszona w określonych terminach» 2. «forma renty gruntowej, w Polsce rozpowszechniona od XII w.» Właściciel żadnego czynszu nie płaci, a wspólnota mieszkaniowa żadnego czynszu nie pobiera od właścicieli. Aha. Jeśli istotą sporu jest nazewnictwo to ja tą dyskusję odpuszczam. Nabijanie postów nie jest moją życiową misją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Aha. Jeśli istotą sporu jest nazewnictwo to ja tą dyskusję odpuszczam. Nabijanie postów nie jest moją życiową misją. Istotą jest to, że za mieszkanie nie płacisz tego, czego nie płacisz za dom. W obydwu płacisz wyłącznie koszty utrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_bzyk 26.11.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Aha. Zaraz zadzwonię do administracji i zapytam dlaczego golą kilka stów za każde mieszkanie. Wydawało mi się, że za utrzymanie budynku, osiedla itd. Od dziś nie płacę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipo 26.11.2019 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Istotą jest to, że za mieszkanie nie płacisz tego, czego nie płacisz za dom. W obydwu płacisz wyłącznie koszty utrzymania. No tak. A że są różne mieszkania i domy to i koszty utrzymania są różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipo 26.11.2019 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Istotą jest to, że za mieszkanie nie płacisz tego, czego nie płacisz za dom. W obydwu płacisz wyłącznie koszty utrzymania. Ja nie posiadam mieszkania, Ty masz większą wiedzę w tym temacie. Ile kosztuje utrzymanie mieszkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 26.11.2019 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Istotą jest to, że za mieszkanie nie płacisz tego, czego nie płacisz za dom. W obydwu płacisz wyłącznie koszty utrzymania. Płacisz choćby za zarządzanie wspólnotą i fundusz remontowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter08 26.11.2019 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Jestem świeżo po zrobieniu bramy i kostki. Nie umiem sobie wytłumaczyć dlaczego ludzie wydają tyle kasy na ogrodzenia. Murowane słupki, kute ogrodzenia itd. Jak ja zrobiłem sobie kosztorys to podjąłem decyzję, że wolę zabrać rodzinę w kolejnych trzech latach na dodatkowe wakacje. Każdy jest inny i wydaje pieniądze na inne cele. Mozna wybudowac mur ktory nie bedzie tani i moze spelniac role izolacji akustycznej od ruchliwej drogi.nie wszystko sie sprowadza do budowania “na pokaz” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_bzyk 26.11.2019 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Płacisz choćby za zarządzanie wspólnotą i fundusz remontowy. Zaraz odwróci kota ogonem i wyjdzie na to, że tylko frajerzy płacą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2019 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) Wydawało mi się, że za utrzymanie budynku, osiedla itd. Od dziś nie płacę. To Twoja (współ)własność. Jakbyś sam mył okna na klatkach schodowych, kosił trawkę, przycinał drzewka, płacił podatek od pomieszczeń technicznych i korytarzy, zatrudniał elektryka, kominiarza i gazownika do przeglądów, zarząd by społecznie rozliczał - to byś, tak jak w domu, tego nie płacił. Wystarczy przegłosować kilka uchwał. Różnica, to konieczność robienia przeglądów ogólnobudowlanych, których w domu jednorodzinnym nie trzeba robić (jakieś 10zł/mieszkanie rocznie wychodzi średnio). Ale jak nie chcesz przy tym palcem kiwnąć, to trzeba płacić. Jakbyś w domu do tego zatrudnił kogoś - byłoby drożej. Fundusz remontowy nie jest obowiązkowy - tak samo możesz sobie go ustanowić w domu, jak i w bloku.Jak nie ustanowisz, to w razie potrzeby w obydwu przypadkach wyciągasz jednorazowo z kieszeni większą kwotę. Za zarządzanie nie musisz płacić - byłem w zarządzie (długo jednoosobowym) i zarządzałem społecznie. Tak samo, jak w moim domu. Edytowane 26 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrick99 26.11.2019 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 jak jest wspólnota, to jest obowiązkowy owy fundusz remontowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2019 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 jak jest wspólnota, to jest obowiązkowy owy fundusz remontowy. Nie jest obowiązkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 26.11.2019 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 To Twoja (współ)własność. Jakbyś sam mył okna na klatkach schodowych, kosił trawkę, przycinał drzewka, płacił podatek od pomieszczeń technicznych i korytarzy, zatrudniał elektryka, kominiarza i gazownika do przeglądów, zarząd by społecznie rozliczał - to byś, tak jak w domu, tego nie płacił. Wystarczy przegłosować kilka uchwał. Różnica, to konieczność robienia przeglądów ogólnobudowlanych, których w domu jednorodzinnym nie trzeba robić (jakieś 10zł/mieszkanie rocznie wychodzi średnio). Ale jak nie chcesz przy tym palcem kiwnąć, to trzeba płacić. Jakbyś w domu do tego zatrudnił kogoś - byłoby drożej. Fundusz remontowy nie jest obowiązkowy - tak samo możesz sobie go ustanowić w domu, jak i w bloku.Jak nie ustanowisz, to w razie potrzeby w obydwu przypadkach wyciągasz jednorazowo z kieszeni większą kwotę. Za zarządzanie nie musisz płacić - byłem w zarządzie (długo jednoosobowym) i zarządzałem społecznie. Tak samo, jak w moim domu. Masz rację z 2 wyjątkami w bloku jako właściciel jesteś ubezwłasnowolniony i nie możesz przestać płacić z domu jednorodzinnym możesz zapłacić podatek wymeldować się zawiesić dostawy prądu i NIC nie zapłacisz. Żeby nie wiem jak liczyć zawsze koszt utrzymania 1m2 mieszkania w bloku jest 2-3 krotnie wyższy niż koszt utrzymania 1m2 domu. O standardzie, prywatności i miejscach postojowych i garażowych w przypadku domu nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.11.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Jak na razie to ty jakiś spięty jesteś... Ale przy twoim strachu bym majtek nie luzował I nie ma w Szwajcarii Polaków? No i pamiętajmy... Szwajcarzy, Szwedzi, Norwedzy NIE BIORĄ KREDYTÓW. bo tak prawi manipulator A... i pisałem o północnym „zachodzie” to nie Szwajcaria snafco Po co ogrodzenie? Na północnym „zachodzie” masa domów nie ma ogrodzenia Może dzięki temu „nikt” tam kredytów na domy nie bierze, według Szwajcarskiego ( i nie tylko ) snafcy czy tam manipulatora jak kto woli Jak majaczy i alkohol widzi to nie widzi ogrodzenia. Ogrodzenie donpajacco jest po toby nie bronić przed napastnikiem - złodziejem , by przeszkadzało ,zajmowało niepotrzebnie miejsce ale po to by nikt twojego dupska nie oglądał. To strefa intymności i lekkiego poczucia bezpieczeństwa.Płot z czasem znika i się o nim zapomina bo np. zakryje go roślinność ale nie chciałbym ,żeby tak sfrustrowana persona zaglądała mi w gary na tarasie albo do grylla.Jak kąpie się w basenie albo jacuzzi. Taką strefę intymności i spokoju ,odpoczynku bez ingerencji osób obcych -podglądaczy wścibskich każdy mieć powinien. Jak nie masz tej drobnej izolacji to można ci trochę szkody zadać.Pies też w dupsko w otoczeniu płotu pogryzie jak wleziesz nieproszony.:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 29.11.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Piles ( znowu ) ... nie pisz Tak ci blisko do tego alkoholu jak i do płotu. Zauważyłeś ,że cie olali na tym twoim padole.Ty nie mówisz ty wyjesz.Was to trzeba łączyć w grupy bo się gubicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.11.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 ja ten wątek dalej archiwizuje ale nie wiem jak się go będzie czytać za 10 lat coraz mocniejsze te internety w 2007 nie było takiej agresji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.11.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 ja ten wątek dalej archiwizuje zyhu "jak to się robi?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 29.11.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 robie sobie zrzuty ekranulubie wspominać ludzką głupotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts