Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szalone ceny budowy domu

Recommended Posts

Porsche cayene za dwie dniówki? To dużo dobrych prochów produkował :D

widzisz, myślisz jak polak

i ja również tak myślałem

i jak go 5x zapytałem o to auto, zapytał w czym rzecz ?

ja mówie, że u nas to lans, laski, dupki i no.. status. a on aaa romania ? bangladesz ?

ja mówie, no prawie, polska !

a polska ! kurwa ! no i byliśmy w domu

w szajcarii dniówka to 250 franków

za 2 dniówki miał ratę za porsche

u nas, za 2 dniówki masz ratę za matiza

witaj alicjo

nie powiem, jak mnie szwajcarzy upodlili, w zurichu sponsorując mi steka za 800 zł widząc moje zakłopotanie

ahh, jakie to polskie ! nigdy w życiu nie czułem się tak upokorzony po tych akcjach i portierach

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tż nie rozumim jak mona mieć dom tutaj i pracowac za granica jestem tam gdziie mój dom anie robię za granica na dom w PL gówniate takie życie

Racja. Do dupy. Ale w 5 lat zarobię na kolejny dom spełniając marzenie żony o powrocie w rodzinne strony. Czy to na prawdę jest takie "do dupy"?

Kwestia jedynie tego, czy to tylko 5 lat, czy aż 5.

No ja cie, w Szwajcarii biorą kredyty i nie boją się że coś pierdyknie?

Rata za auto to nie to samo co jego zakup co sugerowałeś wcześniej.

nikt nie bierze w szwajcarii kredytu na dom \ mieszkanie bo nikt nie jest głupi i nikt nie żyje 150 lat

takie coś jak porsche cayen to jak psikawka mojego syna

nie widziałem nikogo w zurichu przygnębionego, że nie ma swojego własnego M

nauczcie ich tego ! jak was bombardowali, oni pili grzańce. watykan czuwał.

oni żyją, WY płacicie ich bankom i zarządcom raty. 1000 km... to się w pale nie mieści.

kocham moją ojczyznę do momentu jak nie wyjechałem na zachód.

kocham, ale nienawidzę

zychu: Amen :) A potem się ludzie dziwią, że tylu ludzi w sektach albo AmberGold ma takie branie.

kulibob - 150 tys po studiach?? gdzie ty żyjesz?

Przez całe życie jesteś niewolnikiem swoich marzeń :)

5 lat studiów zaocznych.

Dwie osoby przez 5 lat odkładają po 1.250 PLN na osobę. Razem 2.500 PLN miesięcznie (x 12m-cy x 5 lat).

W tym czasie mieszkają u rodziców i trochę dokładają się do kosztów wyżywienia.

Powiem wam coś w sekrecie, mozecie nie uwierzyć ale wiekszośc polaków zabia mniej niż średnia krajowa i dla nich 2500 an reke to super pensja, a 3000 to marzenie

Masz rację tak jest.

Mediana

Z badań GUS wynika, że mediana jest niższa o ok. 20 proc. od średniej.

W sektorze przedsiębiorstw wynosiła więc w 2017 roku ok. 3000 złotych netto.

Badacze tematu szacują medianę dla całej Polski na mniej więcej 2800 – 3000 zł brutto, czyli pomiędzy 2000, a 2160 złotych netto.

Warto pamiętać też o tym, że milion osób w Polsce zarabia pensję minimalną, czyli ok. 1700 złotych na rękę (nieco ponad 2300 brutto).

Z kolei dominanta to najczęściej wypłacana pensja w Polsce. Wynosi ona ok. 2500 zł brutto, czyli niewiele ponad 1800 zł na rękę.

https://www.money.pl/gospodarka/srednia-pensja-w-polsce-malo-kto-wie-ile-wynosi-bo-niewielu-tyle-zarabia-6377400876439169a.html

Są dwie drogi zakupu np domu lub mieszkania:

1. Oszczędzasz 30 lat i kupujesz za gotówkę. W międzyczasie mogą się zmienić ceny i realia i na koniec albo nie będziesz potrzebował danego dobra lub może się i tak nie będzie na nie stać. Czyli jest takie ryzyko

2. Bierzesz kredyt i już korzystasz z danego dobra, zaspokajają swoje aktualne potrzeby. Ryzyko jest takie, że przez 30 lat nie dasz rady się wypłacić. No i jeszcze musisz mieć świadomość, że dane dobro zakupione na kredyt finalnie będzie drozsz e ni z zakupione za gotówkę. Ale to jest po prostu koszt tego, że używasz coś, a na to coś jednak Cię nie stać chwilowo.

No właśnie z tymi wzrostami, to może być różnie. Jeżeli miałbym wybór zacząć wynajmować mieszkanie czy kupić je na kredyt to pewnie zaciągnął bym kredyt. Zastanowilbym się może nad rocznym wynajmem i analizie co dla mnie jest dobrym mieszkaniem.

Wątek jest o kredytach na dom.

jajmar jeszcze jedno Ci powiem

będąc w szwajcarii, ich stropy do naszych 1\3

ich krokwie pod dachówkę do naszych 1\3

ocieplenie - tak 15 cm

no ale 20 cm jak w polandii - nie widziałem

domy stoją, w polsce budowane pod ostrzały z samolotów

taka prawda i my za to płacimy niestety

nie wiem czy mają kopalnie, być może na śląsku takie wypatrzenie ale taka moja obserwacja

i są szczęślii\wi

na zachodzie kolega mnie dowoził do pracy porsche kayen

ja go kiedyś zapytałem, oooo pewnie kredyt na dożycie nie ?

on spojrzal na mnie i się zaśmiał

nie, za 2 dniówki...

OK POLACY

wiem że nie wiecie o czym mówie. poprostu uwierzcie.

Kolega podwoził Ciebie (codziennie?) do pracy Porsche Cayene za dwie dniówki.

Za jego dwie dniówki? Zarabia dziennie 200 tys. PLN i dla relaksu podwozi Ciebie do Pracy?

Przy okazji przewozi kilka- kilkadziesiąt kilogramów białego proszku?

PS Poprawka - Porsche Cayenne z 2010 roku kosztuje ok. 60.000 PLN czyli dniówka nie 200 tys.PLN a tylko 30.000 PLN (8.000 CHF).

Edytowane przez d7d
PS

Kolega podwoził Ciebie (codziennie?) do pracy Porsche Cayene za dwie dniówki.

Za jego dwie dniówki? Zarabia dziennie 200 tys. PLN i dla relaksu podwozi Ciebie do Pracy?

Przy okazji przewozi kilka- kilkadziesiąt kilogramów białego proszku?

PS Poprawka - Porsche Cayenne z 2010 roku kosztuje ok. 60.000 PLN czyli dniówka nie 200 tys.PLN a tylko 30.000 PLN (8.000 CHF).

nie zrozumisz tego, bo żyjesz w polsce.

uwaga, wytłumaczcie proszę tej postaci to, o czym ja mówię.

to raz. dwa.

no nic, budujemy. 120 ton betonu. no nic, super. 7 ton stali. fajnie.

aż mi cieśla mówi, że może te krokwie 24x12 są przeszacowane ? ale on się nie zna ?

sięgam po książki z lat 60. jako, że uwielbiam matematykę szybko rozkminiłem, że ławy moje przy takich gruntach i gabarytach ulegną ścięciu uwaga przy: 16 cm wysokości. no nic. 60 cm to też nie jest źle myślę, ale ku.... ja za to płacę.

krokwie 24x12 to już lekkie przegięcie.

liczę strop. 18 cm to też przegięcie.

tak nas konstruktorzy walą w polsce w cepa. niby fajnie nie, bo przecież swoje, no to co, betonu żałujesz ? ale kto za to płaci ?

i tak w polsce zostałem konstuktorem, architektem, kierownikiem budowy, skur...synem itd.

bo tu się nie da inaczej.

nie zrozumisz tego, bo żyjesz w polsce.

uwaga, wytłumaczcie proszę tej postaci to, o czym ja mówię.

...

tak nas konstruktorzy walą w polsce w cepa. niby fajnie nie, bo przecież swoje, no to co, betonu żałujesz ? ale kto za to płaci ?

i tak w polsce zostałem konstuktorem, architektem, kierownikiem budowy, skur...synem itd.

bo tu się nie da inaczej.

Uwaga

1. krokwie 24x12 pewnie są przeszacowane bo generalnie takie nie bywają.

Bywają takie 8x18. A może jest specyficzna konstrukcja i są wymagane 24x18 ?

Tego nie wiesz bo nie znasz się.

2. ławy ulegną ścinaniu - masz na myśli beton w ławach czy grunt pod ławami?

Jakiej szerokości ławy masz na myśli?

4. strop też umiesz liczyć?

5. Marnujesz się na tych budowach.

6. o waleniu w cepa szkoda się rozpisywać :)

Kto i co ma za Ciebie tłumaczyć?

Uwaga

1. krokwie 24x12 pewnie są przeszacowane bo generalnie takie nie bywają.

Bywają takie 8x18. A może jest specyficzna konstrukcja i są wymagane 24x18 ?

Tego nie wiesz bo nie znasz się.

2. ławy ulegną ścinaniu - masz na myśli beton w ławach czy grunt pod ławami?

Jakiej szerokości ławy masz na myśli?

4. strop też umiesz liczyć?

5. Marnujesz się na tych budowach.

6. o waleniu w cepa szkoda się rozpisywać :)

Kto i co ma za Ciebie tłumaczyć?

80 cm koleżanko, na 60 wysokie

uwaga ! odróżnij ławę o zbrojeniu konstrukcyjnym od ławy żelbetowej

jakie warunki geotechniczne ? rajskie.

92325ce5ab3a.jpg

@zyhu

Tak się ekscytujesz Szwajcaria. Tylko kilka szczegółów pomijasz.

1. Kraje zachodnie są bogatsze od Polski. Żadna to nowina. Szwajcaria jest z nich wszystkich chyba najbogatsza

2. Zurych i Zurych. To najdroższe miasto Szwajcarii i jedno z droższych na świecie. Jest to przykład zupełnie niereprezentatywny w Twoich przykładach. Normalne, że wielu Szwajcarow nie stać na dom, czy mieszkanie w Zurychu. Na takiej samej zasadzie wielu tu na forum buduje się pod dużymi miastami w Polsce, bo za takie same pieniądze w mieście mogliby sobie pozwolić na znacznie mnie.

3. Nie dalej jak w zeszłym roku zastanawiałem się nad podjęciem pracy w Zurychu jako programista w ichnim banku (mam kredyt w Polsce, ale mnie to nie trzyma). Zrezygnowałem. Wiesz dlaczego? Bo mam małe dziecko i w tym momencie niepracujaca żonę. Jeśli 2 osoby tam mają pracę i nie maja dzieci, to ma się kupę kasy. A jeśli tylko jedna, a w sumie 3 na utrzymaniu, to to nie wygląda tak różowo. Pensja owszem wysoka. Ale dla wszystkich członków rodziny trzeba wykupić ubezpieczenie zdrowotne. A to spory koszt. Jeśliby żona chciała tam do pracy, to dla dziecka żłobek lub później przedszkole za drobne 2700-3000 franków. No żona musiałaby sporo tam zarabiać. Tam to standard W Zurychu, że tyle kosztuje zlobek/przedszkole.. Bardzo wysokie zarobki, ale też bardzo wysokie koszty życia. Wiele Szwajcarek rezygnuje z pracy po urodzeniu dziecka, bo nie zarabiają tyle, by opłacało się dawać latorosl do zlobka/przedszkola.

Owszem, ich walutą ma dużą siłę nabywczą. Przeciętne małżeństwo tam może sobie pozwolić na znacznie więcej niż przeciętne małżeństwo u nas. Ale to nie jest tak, że mając na utrzymaniu żonę i dziecko i dobrze tam zarabiając dorobiłbym się jakichś astronomicznych pieniędzy.

Edytowane przez Lukasz11
  • Like 1

80 cm koleżanko, na 60 wysokie

uwaga ! odróżnij ławę o zbrojeniu konstrukcyjnym od ławy żelbetowej

jakie warunki geotechniczne ? rajskie.

92325ce5ab3a.jpg

Ława b x h = 80cm x 60cm.

Płytkie odwierty.

Wysokie ławy ale nigdzie nie napisałeś pod co te ławy które kwestionujesz Koleżanko! ;)

Nic mi nie mówi 120m3 betonu skoro nie piszesz co z tego betonu wykonano...

nikt nie bierze w szwajcarii kredytu na dom \ mieszkanie bo nikt nie jest głupi i nikt nie żyje 150 lat

takie coś jak porsche cayen to jak psikawka mojego syna

nie widziałem nikogo w zurichu przygnębionego, że nie ma swojego własnego M

nauczcie ich tego ! jak was bombardowali, oni pili grzańce. watykan czuwał.

oni żyją, WY płacicie ich bankom i zarządcom raty. 1000 km... to się w pale nie mieści.

kocham moją ojczyznę do momentu jak nie wyjechałem na zachód.

kocham, ale nienawidzę

Co Ty pierniczysz o tej Szwajcarii. Zachłysnąłeś się zachodem w TV, nie mając o nim pojęcia. W Szwajcarii bywałem często, nawet mieszkanie miałem firmowe, w pobliżu jeziora bodeńskiego. To co piszesz to bzdury. Widzisz tylko jedną stronę medalu i to nawet ta nie pokrywa się z prawdą. Jesteś trollem i wg mnie nigdy w Szwajcarii nie byłeś.

A co do reszty, to porównujcie Polskę do zachodu Europy, czyli do jednych z najbogatszych krajów świata. Zapominacie, gdzie byliśmy jeszcze 50 lat temu? Jesteśmy bardzo pracowitym narodem. Za parę lat nasz poziom życia zrówna się z Włochami i Hiszpanią. Portugalię w mojej ocenie już dogoniliśmy. Przecież nie tak dawno, o tym mogliśmy tylko marzyć.

I to dobrze, że ludzie chcą mieć coś swojego, nawet kosztem ryzyka kredytowego. Przecież banki, nie będą Wam tych mieszkań masowo zabierać, bo raz, że w kryzysie i tak byłyby dla nich bezwartościowe. Inna sprawa, że ludzie wtedy wyszliby by na ulicę i ów banki spalili ;)

Taki kryzys dotknąłby każdego i tych z kredytami i tych bez.