Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szalone ceny budowy domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na prywatnym terenie powinienem mieć prawo zastrzelenia każdego kto wtargną.

Każde ktura wtargną? To chodzi o płot czy o zaszczelenie? Chęć morderstwa się ujawnia? Dzikie instynkta biorom gure?

Posrany ten wątek.

Jestem powszechnym dostępem do broni i z niesienia

W narodzie tak porażonym nienawiściom, problem pżelódnienia rozwionzan byłby szypko.

Znieśliby się w pył nawzajem...

Co mnie szwajcaria obchodzi. Na prywatnym terenie powinienem mieć prawo zastrzelenia każdego kto wtargną. Dlatego potrzebny jest płot wyznacza granice za przekroczenie której możesz ponieść konsekwencje.

Posrany ten wątek.

Jak na razie to nie masz takiego prawa.

Może w USA tak można ale w Polsce nie można i nie masz prawa.

Rzeczywiście chciałbyś posiadać takie prawo i byś je egzekwował?

Sąsiad przyjdzie do Ciebie z połówką napoju bo chciałby się jeszcze więcej napić i Ty go "legalnie" zastrzelisz lub będziesz mógł to zrobić?

PS To nie wątek jest "taki" tylko takie są niektóre wypowiedzi.

Jak na razie to nie masz takiego prawa.

Może w USA tak można ale w Polsce nie można i nie masz prawa.

Rzeczywiście chciałbyś posiadać takie prawo i byś je egzekwował?

Sąsiad przyjdzie do Ciebie z połówką napoju bo chciałby się jeszcze więcej napić i Ty go "legalnie" zastrzelisz lub będziesz mógł to zrobić?

PS To nie wątek jest "taki" tylko takie są niektóre wypowiedzi.

Obecne prawo wyklucza prawo do smoobrony(przynajmniej samoobrone rozumianą przezemnie).

tak chciałbym mieć takie prawo . Sąsiad niewejdzie na teren nie dzwoniąc. I w sytuacji zastrzelnia kogoś na swoim terenie powinienem odpowiadac z wolnej stopy a to sprawą prokuratury powinno być udowodnienie że sąsiad wlazł przez furtkę dobrej wierze ( z flaszką) za moją zgoda a ja mu wypaliłem w łeb ( morderstwo) a wskoczył przez płot bez moje wiedzy a ja podejrzewając go o złe intencję wystrzeliłem.. Nie wiem czyrozumiesz różnicę w jednej sytuacji zabiłem w drugiej bałem się i broniłem się. Jeśli przestępca miąłby świadomość że może mieć nową dziurę w dupie to by się może zastanowił.

Kur... jak można nie miec płotu...psy po jednej i drugiej stronie barykady, dzieciary, pijaczki, śiwadkowie jechowy. .... Nie chcę aby ktoś bez moje wiedzy przekraczał granicę.

Był ktoś w USA ?? Oni naserio mają w tych sząłsach takie śmieszne drzwi i okna co w TV widać?

Edytowane przez kulibob

Jeżeli użycie broni sąd uzna za nie rażące przekroczenie obrony koniecznej, to można w Polsce kogoś zastrzelić na swoim terenie.

Sąd, w Polsce, uznanie, prawo.

Sąd, Polska, Prawo.

Te trzy słowa wzajemnie się wykluczają. W Polsce, jak wiemy, prawo jest jak pajenczyna: bonk się przebije - ugżęźnie muszyna...

Już dawno pisał o tym Kochanowski czy cuś.

W Polsce prawo to tylko pusty slogan. To jest kraj bezprawia, co sądy udowadniają na każdym kroku.

W USA też chłop wypalił z gana do włamywacza. Poszedł siedzieć.

Sekcja zwłok wykazała, że włamywacz otrzymał postrzał w plecy, gdy uciekając z posesji zawisł na płocie.

Jeżeli użycie broni sąd uzna za nie rażące przekroczenie obrony koniecznej, to można w Polsce kogoś zastrzelić na swoim terenie.

Art. 25. Obrona konieczna

Dz.U.2019.0.1950 t.j. - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny

§ 1. Nie popełnia przestępstwa, kto w obronie koniecznej odpiera bezpośredni, bezprawny zamach na jakiekolwiek dobro chronione prawem.

§ 2. W razie przekroczenia granic obrony koniecznej, w szczególności gdy sprawca zastosował sposób obrony niewspółmierny do niebezpieczeństwa zamachu, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia.

§ 2a. Nie podlega karze, kto przekracza granice obrony koniecznej, odpierając zamach polegający na wdarciu się do mieszkania, lokalu, domu albo na przylegający do nich ogrodzony teren lub odpierając zamach poprzedzony wdarciem się do tych miejsc, chyba że przekroczenie granic obrony koniecznej było rażące.

Tak piszesz jak by to było prawo do zastrzelenia kogoś na swoim terenie.

W Polsce nie można kogoś "zastrzelić" w ramach obrony koniecznej.

Tak piszesz jak by to było prawo do zastrzelenia kogoś na swoim terenie.

W Polsce nie można kogoś "zastrzelić" w ramach obrony koniecznej.

Ciekawe co zrobisz jak na twoją działkę załóżmy hipotetycznie dla mocy problemu, wtargnie jakiś złoczyńca z bronią bo coś nie halo mu zrobiłeś. Dasz się zastrzelić bo nie będziesz miał możliwości obrony koniecznej by się podobnie obronić.

Ciekawe co zrobisz jak na twoją działkę załóżmy hipotetycznie dla mocy problemu, wtargnie jakiś złoczyńca z bronią bo coś nie halo mu zrobiłeś. Dasz się zastrzelić bo nie będziesz miał możliwości obrony koniecznej by się podobnie obronić.

Nie wiem co zrobię i mam nadzieję że nie będę w takiej sytuacji.

Nikomu "coś nie halo" nie zrobiłem więc taki powód odpada.

Z napastnikiem jest taki problem, że on jest przygotowany do napadu a Ty (czy ja) nie.

Żeby kogoś zastrzelić trzeba mieć swoją broń do zastrzelenia. Odebranie broni napastnikowi nie daje prawa do zastrzelenie napastnika.

Niestety nie przeczytałeś ze zrozumieniem co stos napisał i co mu odpisałem.

Twój post nie jest na ten temat chociaż może się Tobie wydawać, że jest na ten temat

Jeżeli użycie broni sąd uzna za nie rażące przekroczenie obrony koniecznej,

to można w Polsce kogoś zastrzelić na swoim terenie.

Nie masz racji.

Można.

Wystarczy że czujesz że twoje życie jest zagrożone i jesteś na swoim terenie a druga strona jest intruzem.

Nie ważne czy napastnik ma w ręku nóż czy kij, możesz go zastrzelić.

Poprzednie prawo wymagało aby przeciwnik miał broń palną abyś mógł samemu takiej użyć.

Teraz już nie musi istnieć równowaga.

Jeśli napastnik jest na twoim terenie (opis w ustawie) to możesz użyć nieporównywalnej z napastnikiem broni.

Na tym polega przekroczenie obrony koniecznej.