Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe wodne czy elektryczne

Proth

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok. Ale wiesz jaką żywotność ma ta pompa? Bo wymiana tania nie jest raczej. Ja w obecnym domu już musiałem zmienić kocioł gazowy. Nie chciałbym w nowym zmieniać pompy za 20K co kilka lat.za droga impreza. Panelami myślałem raczej zniwelować koszty prądu bytowego. Przynajmniej na początek. Później zawsze można dołożyć. A z tym polem elektromagnetycznym to pewien jesteś?

Tak na chłopski rozum, czy mądre jest uzależnienie się od jednego źródła ciepła (w przypadku kabli tylko energii elektrycznej) ? Tyle się mówi o podwyżkach prądu w najbliższych latach, że nie rozumiem jak można skazać się na kable :)

Przecież posiadanie kabli w posadzce nie oznacza, że jest się skazanym na jedyne źródło ciepła. Na dodatek prąd do owego źródła, można sobie samemu "wyhodować" przy pomocy PV czy wiatraka, instalując to w czasie potrzeby/opłacalności.

Ja jestem zwolennikiem elektrycznej wodnej podłogówki wrazie wojny zawsze grzejnik wrzucisz do ogniska i napędzisz to pompką z upsem i panelem.

W razie wojny to wolę wybić dziurę w ścianie, wstawić kozę i palić okoliczne dęby...a mam ich cały park pod domem :D

To UE finalizuje NS2 dlatego że odchodzi od gazu. Ciekawa teoria.

Gaz do turbin gazowych, które szybko wyregulują spadek/wzrost produkcji OZE to jednak nie to samo co do domów.

Ciekawostka - https://www.money.pl/gospodarka/gaz-traktowany-jak-wegiel-bruksela-sie-przymierza-6438474681341569a.html

"Niebawem Bruksela może zacząć traktować paliwo błękitne jak to czarne, co odebrałoby sens większości inwestycji związanych z tym surowcem - informuje "Rzeczpospolita". - Gaz może być w przyszłości równie toksycznym aktywem w portfelach inwestycyjnych jak węgiel – podkreśla w rozmowie z dziennikiem ekspertka instytutu Wise Europa Zofia Wetmańska. Jak dodaje, to paliwo jest zdecydowanie mniej emisyjne od węgla, ale jest traktowane w dotychczasowych politykach UE jako przejściowe i tylko przejściowe - podkreśla"

Jak czytamy w "Rzeczpospolitej", nowoczesne instalacje, produkujące energię na bazie gazu naturalnego emitują od 50 do 60 proc. mniej dwutlenku węgla w porównaniu z tradycyjną węglową elektrownią. Dlatego w debacie o transformacji energetycznej mówi się o gazie jako paliwie niskoemisyjnym, jednak specjaliści wskazują też, że nie można ograniczać opisu wpływu gazu na środowisko tylko do procesów produkcyjnych. Przy eksploatacji złóż dochodzi do wycieków znacznie bardziej szkodliwego dla klimatu metanu. Wydobycie oraz transport surowca wiąże się z podobnym stopniem zanieczyszczenia środowiska. Paradoksalnie, gwałtowny rozwój energetyki opartej na gazie w miejsce węglowej potrafi też doprowadzić do nagłego wzrostu emisji"

Czytając takie zapowiedzi, coraz mniej dziwię się Brytyjczykom głosującym za Brexitem, bo nie ma pewności co urzędnicy Unijni wymyślą.

Edytowane przez Pytajnick

Widzę że mamy inne podejście do kosztów.

Ja patrzę na koszty w przyszłości płacone z emerytury bo koszty dzisiaj pokrywam z wyższych zarobków teraz.

Ty patrzysz na koszty teraz i nie wiem czy koszty w przyszłości Cię interesują.

Nie wiem co to są "baty od wodnej podłogówki" więc nie wiem jak to skomentować.

To UE finalizuje NS2 dlatego że odchodzi od gazu. Ciekawa teoria.

Do emerytury to będziesz musiał kupić i nową PC i nowe PV, więc bez sensu podejście. Można by rzec, że teraz wydajesz więcej, by potem płacić jeszcze więcej.

Taka jest prawda.

Raczej tak Ci się tylko wydaje.

Czas pokaże. Tylko nie wiem czym się kierujesz stawiając takie ceny. Żywotność PV i PC masz w oficjalnych specyfikacjach....

Kiedyś wyjątkowa osoba, współtwórca tego forum Śp. Ponury63 napisał, że istotą człowieczeństwa nie jest bycie optymistą, a realistą. I tego się trzymam.

Tak czy owak pozdrawiam i POWODZENIA!

Oczywiście bezpieczniej jest być realistą, ale czasami każdy musi być optymistą. Ja na przykład cały czas uśmiechnięty powtarzam żonie, że damy radę z tą budową. Skończymy szybciej niż myśli i ogólnie będzie super. Ona jest lekko przerażona, a nie ma bladego pojęcia o moich planach i cenach :D

Gdyby znała całą prawdę wpadła by w depresję. Ostatnio tylko wspomniałem o grzaniu kablami, to cały dzień mi wysłała wykresy o ile to jest droższe. I non stop przypominała, że mamy na działce gaz :D

Oczywiście bezpieczniej jest być realistą, ale czasami każdy musi być optymistą. Ja na przykład cały czas uśmiechnięty powtarzam żonie, że damy radę z tą budową. Skończymy szybciej niż myśli i ogólnie będzie super. Ona jest lekko przerażona, a nie ma bladego pojęcia o moich planach i cenach :D

Gdyby znała całą prawdę wpadła by w depresję. Ostatnio tylko wspomniałem o grzaniu kablami, to cały dzień mi wysłała wykresy o ile to jest droższe. I non stop przypominała, że mamy na działce gaz :D

Mam nadzieję że żona nie jest Niemką, jak nie to powiedz jej że Polacy mają dość gazu od II wojny światowej.

https://nfosigw.gov.pl/moj-prad/

Chętnych nie brakuje tylko program wystartował w sierpniu a mamy początek listopada, i moce instalacyjne w Polsce mamy też takie jakie mamy, hurtownie tez nie sa z gumy a transport z Chin trwa. Ponadto od zainstalowania do podłączenia mija minimum 1,5 miesiąca więc wnioski że nie ma chętnych są po prostu z dupy.

Fitma Columbus to firma obsługująca łosi sorry ale ceny mają z kosmosu. Mnie dofinansowanie po 5000 dot i uldze podatkowej wychodzi 40% a czas zwrotu 3,5 roku

A co myślicie o foliach grzewczych na podczerwień Termofol. Jest możliwość montażu pod warstwą wylewki samopoziomującej, działa to wtedy chyba jako ogrzewanie akumulacyjne, bo temat przeszedł na porównywanie kabli i PC, chociaż kable mnie coraz mnie interesują po tym co przeczytałem, to jednak te folie mają chwytliwą jak na razie reklamę. Ale nigdzie nie ma opinii użytkowników, którzy mogliby podsumować np. rok użytkowania lub chociażby jeden miesiąc z okresu zimowe.

A co myślicie o foliach grzewczych na podczerwień Termofol. Jest możliwość montażu pod warstwą wylewki samopoziomującej,

Drogie same folie i trzeba bez sensu dołożyć do zwykłej wylewki wylewkę samopoziomującą (tania nie jest). Akumulacja przez to, że jest bliżej powierzchni też mniejsza, a to bardzo ważne przy ogrzewaniu prądem. Czyli ekonomicznie bez sensu.

Technicznie ta "podczerwień" to ściema, bo podczerwień nie przenika przez wylewkę - więc działa jak zwykłe maty/kable i nie grzeje podczerwienią. Zwyczajnie ogrzewa wylewkę przez przewodzenie - a dopiero ona jest źródłem promieniowania cieplnego i działa to tak samo niezależnie czym ogrzejesz tę wylewkę.

A co myślicie o cenach gazu w przyszłości? Obiło mi się o uszy, że od 2022 koniec umowy z Rosją. Myślicie, że gaz pójdzie w górę? To byłby dobry kontrargument dla mojej żony :D

JUż w tej chwili gaz nie jest najtańszym źródlem ogrzewania w perespektywie kilkunastu lat bo to nie tylko koszt paliwa gazowego ale kominiarza , serwisu, i sporej opłaty abonamentowej, może taniej byłoby elektrycznie z PV , lub PC.

Wiesz moja żona zawsze była na nie i miała mnie w dupie dlatego jest byłą żoną i dyskutuje ze wspólnotą mieszkaniową w bloku;)

Drogie same folie i trzeba bez sensu dołożyć do zwykłej wylewki wylewkę samopoziomującą (tania nie jest). Akumulacja przez to, że jest bliżej powierzchni też mniejsza, a to bardzo ważne przy ogrzewaniu prądem. Czyli ekonomicznie bez sensu.

Technicznie ta "podczerwień" to ściema, bo podczerwień nie przenika przez wylewkę - więc działa jak zwykłe maty/kable i nie grzeje podczerwienią. Zwyczajnie ogrzewa wylewkę przez przewodzenie - a dopiero ona jest źródłem promieniowania cieplnego i działa to tak samo niezależnie czym ogrzejesz tę wylewkę.

To mnie przekonuje i wybór padnie jednak na PC. Chociaż wyboru nie miałem za dużego, bo gmina z całych sił wspiera program czyste powietrze i bardzo przekonują na jakieś eko rozwiązania. A gazu w pobliżu nie ma, a pellet i ekogroszek odpadają, bo trzeba do nich zaglądać i dosypywać, a nie po to mamy nowoczesne rozwiązania praktycznie bezobsługowe :D