KRAB 09.11.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Witam serdecznie! Mam świeżo zamontowany zmiękczacz wody. I chociaż sporo czytam o tym, dalej nie rozumiem procesów które zachodzą...Ktoś pomoże i wytłumaczy gdzie popełniam błąd? Woda surowa - 31st niemieckich twardości ogólnej i 17st twardości węglanowej.Woda po zmiękczaczu - 0st twardości ogólnej i dalej 17st twardości węglanowejPowyższe pomierzone testem kropelkowym do akwariów zooleka. To by się zgadzało z informacją, którą znalazłem już wcześniej - że zmiękczacz nie rusza twardości węglanowej, tylko ogólną.No dobrze, ale przecież osad w przysłowiowym czajniku bierze się właśnie z twardości węglanowej...? Tzw. przemijającej, bo można ją wytrącić poprzez gotowanie.Czy to znaczy, że zmiękczacz nie niweluje osadzanie się kamienia w czajniku? PozdrawiamRobert Kościuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.11.2019 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 No dobrze, ale przecież osad w przysłowiowym czajniku bierze się właśnie z twardości węglanowej...? Nie, kamień bierze się z wapnia i magnezu które są zmiękczacz usuwane. Twardość węglanowa jest istotna tam, gdzie odparowujesz wodę - tam wszystko zostaje. I dlatego do ekspresów do spieniania mleka, do parownic, do żelazka trzeba ta woda działa tak samo, jak niezmiękczona i lepiej wlać z osmozy albo demineralizowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.11.2019 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Witam serdecznie! Mam świeżo zamontowany zmiękczacz wody. I chociaż sporo czytam o tym, dalej nie rozumiem procesów które zachodzą... Ktoś pomoże i wytłumaczy gdzie popełniam błąd? Woda surowa - 31st niemieckich twardości ogólnej i 17st twardości węglanowej. Woda po zmiękczaczu - 0st twardości ogólnej i dalej 17st twardości węglanowej Powyższe pomierzone testem kropelkowym do akwariów zooleka. To by się zgadzało z informacją, którą znalazłem już wcześniej - że zmiękczacz nie rusza twardości węglanowej, tylko ogólną. No dobrze, ale przecież osad w przysłowiowym czajniku bierze się właśnie z twardości węglanowej...? Tzw. przemijającej, bo można ją wytrącić poprzez gotowanie. Czy to znaczy, że zmiękczacz nie niweluje osadzanie się kamienia w czajniku? Pozdrawiam Robert Kościuk Nie pokręciłeś czegoś w tych pomiarach? Twardość to stężęnie jonów wapnia i magnezu. Skoro je usunąłeś do 0, to twardość całkowita to 0. Twardość całkowita składa się z twardości węglanowej i niewęglanowej. Skoro zniknęła całkowita, to nie mogłą zostać któraś ze składowych. W wodzie twardej, zwierającącej Ca i Mg, są dwa rodzaje soli - wodorowęglany (twardość nietrwałą - wytrąci się przy gotowaniu) - chlorki, siarczany, twardość trwała - nie wytrąci się podczas gotowania) Każda sól, czy to wodorowęglany czy siarczany wytrącą sie po odparowaniu wody. Tylko że wodorowęglan wapnia/magnezu tworzą twardy i nierozpuszczalny kamień który ciężko usunąć. Inne sole, nie będą tak twarde i generanie nie stanowią problemu, po za tym część tych soli jest rozpuszczalna w wodzie, więc potraktowanie je znowu wodą je "umyje". Jakbyś wygotował w czajniki wodę z solą kuchenną, to się ta sól wytrąci przecież na dnie. Ale że możesz ją wysypać, albo dodaj wody i poczkeać aż się rozpuści i wylać. Z kamieniem, węglanem, tego nie zrobisz. P.S. Chemię miałem 20 lat temu, coś mogłem przekręcić lub uprościć. Ale czajnika nie odkamieniałem odkąd mam zmiękczacz. Żelazko umarło planowaną śmiercią technologiczną, ale nie z powodu jakiegokolwiek osadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.11.2019 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Mam świeżo zamontowany zmiękczacz wody. I chociaż sporo czytam o tym, dalej nie rozumiem procesów które zachodzą... Ktoś pomoże i wytłumaczy gdzie popełniam błąd? Myślę, że istotą "problemu" jest tester, którego używasz. To co on mierzy pod nazwą twardość węglanowa to właściwie zasadowość. Ta po zmiękczaczu może się niewiele zmienić ponieważ może być ona powodowana przez inne związki niż wapń i magnez (a które są usuwane przez zmiękczacz). Przykładowo może to być wodorowęglan sodu (a sód jest przecież dodawany w procesie zmiękczania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRAB 12.11.2019 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 Myślę, że istotą "problemu" jest tester, którego używasz. To co on mierzy pod nazwą twardość węglanowa to właściwie zasadowość. Ta po zmiękczaczu może się niewiele zmienić ponieważ może być ona powodowana przez inne związki niż wapń i magnez (a które są usuwane przez zmiękczacz). Przykładowo może to być wodorowęglan sodu (a sód jest przecież dodawany w procesie zmiękczania). Potwierdzam - poczytałem trochę na ten temat na forach akwarystycznych. Jest dokładnie tak jak napisałeś. Dzięki za podpowiedź! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.