Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiękczacz a chemia wody


KRAB

Recommended Posts

Witam serdecznie!

 

Mam świeżo zamontowany zmiękczacz wody. I chociaż sporo czytam o tym, dalej nie rozumiem procesów które zachodzą...

Ktoś pomoże i wytłumaczy gdzie popełniam błąd?

 

Woda surowa - 31st niemieckich twardości ogólnej i 17st twardości węglanowej.

Woda po zmiękczaczu - 0st twardości ogólnej i dalej 17st twardości węglanowej

Powyższe pomierzone testem kropelkowym do akwariów zooleka.

 

To by się zgadzało z informacją, którą znalazłem już wcześniej - że zmiękczacz nie rusza twardości węglanowej, tylko ogólną.

No dobrze, ale przecież osad w przysłowiowym czajniku bierze się właśnie z twardości węglanowej...? Tzw. przemijającej, bo można ją wytrącić poprzez gotowanie.

Czy to znaczy, że zmiękczacz nie niweluje osadzanie się kamienia w czajniku?

 

Pozdrawiam

Robert Kościuk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No dobrze, ale przecież osad w przysłowiowym czajniku bierze się właśnie z twardości węglanowej...?

 

Nie, kamień bierze się z wapnia i magnezu które są zmiękczacz usuwane.

Twardość węglanowa jest istotna tam, gdzie odparowujesz wodę - tam wszystko zostaje. I dlatego do ekspresów do spieniania mleka, do parownic, do żelazka trzeba ta woda działa tak samo, jak niezmiękczona i lepiej wlać z osmozy albo demineralizowaną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie!

 

Mam świeżo zamontowany zmiękczacz wody. I chociaż sporo czytam o tym, dalej nie rozumiem procesów które zachodzą...

Ktoś pomoże i wytłumaczy gdzie popełniam błąd?

 

Woda surowa - 31st niemieckich twardości ogólnej i 17st twardości węglanowej.

Woda po zmiękczaczu - 0st twardości ogólnej i dalej 17st twardości węglanowej

Powyższe pomierzone testem kropelkowym do akwariów zooleka.

 

To by się zgadzało z informacją, którą znalazłem już wcześniej - że zmiękczacz nie rusza twardości węglanowej, tylko ogólną.

No dobrze, ale przecież osad w przysłowiowym czajniku bierze się właśnie z twardości węglanowej...? Tzw. przemijającej, bo można ją wytrącić poprzez gotowanie.

Czy to znaczy, że zmiękczacz nie niweluje osadzanie się kamienia w czajniku?

 

Pozdrawiam

Robert Kościuk

Nie pokręciłeś czegoś w tych pomiarach?

Twardość to stężęnie jonów wapnia i magnezu.

Skoro je usunąłeś do 0, to twardość całkowita to 0. Twardość całkowita składa się z twardości węglanowej i niewęglanowej. Skoro zniknęła całkowita, to nie mogłą zostać któraś ze składowych.

 

W wodzie twardej, zwierającącej Ca i Mg, są dwa rodzaje soli

- wodorowęglany (twardość nietrwałą - wytrąci się przy gotowaniu)

- chlorki, siarczany, twardość trwała - nie wytrąci się podczas gotowania)

 

Każda sól, czy to wodorowęglany czy siarczany wytrącą sie po odparowaniu wody. Tylko że wodorowęglan wapnia/magnezu tworzą twardy i nierozpuszczalny kamień który ciężko usunąć. Inne sole, nie będą tak twarde i generanie nie stanowią problemu, po za tym część tych soli jest rozpuszczalna w wodzie, więc potraktowanie je znowu wodą je "umyje". Jakbyś wygotował w czajniki wodę z solą kuchenną, to się ta sól wytrąci przecież na dnie. Ale że możesz ją wysypać, albo dodaj wody i poczkeać aż się rozpuści i wylać. Z kamieniem, węglanem, tego nie zrobisz.

 

P.S. Chemię miałem 20 lat temu, coś mogłem przekręcić lub uprościć. Ale czajnika nie odkamieniałem odkąd mam zmiękczacz. Żelazko umarło planowaną śmiercią technologiczną, ale nie z powodu jakiegokolwiek osadu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam świeżo zamontowany zmiękczacz wody. I chociaż sporo czytam o tym, dalej nie rozumiem procesów które zachodzą...

Ktoś pomoże i wytłumaczy gdzie popełniam błąd?

Myślę, że istotą "problemu" jest tester, którego używasz. To co on mierzy pod nazwą twardość węglanowa to właściwie zasadowość. Ta po zmiękczaczu może się niewiele zmienić ponieważ może być ona powodowana przez inne związki niż wapń i magnez (a które są usuwane przez zmiękczacz). Przykładowo może to być wodorowęglan sodu (a sód jest przecież dodawany w procesie zmiękczania).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że istotą "problemu" jest tester, którego używasz. To co on mierzy pod nazwą twardość węglanowa to właściwie zasadowość. Ta po zmiękczaczu może się niewiele zmienić ponieważ może być ona powodowana przez inne związki niż wapń i magnez (a które są usuwane przez zmiękczacz). Przykładowo może to być wodorowęglan sodu (a sód jest przecież dodawany w procesie zmiękczania).

 

Potwierdzam - poczytałem trochę na ten temat na forach akwarystycznych.

Jest dokładnie tak jak napisałeś.

Dzięki za podpowiedź! :-)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...