rhein 09.11.2019 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 (edytowane) Witam Do dzisiaj nie wiedziałem, że tytułowy rekuperator i firma Ventia istnieje. Dużo czytam tutaj na forum i przewijają się ciągle nazwy kilku rekuperatorów a tego nie. I to juz daje do myślenia. Czy to oznacza, że coś z tą firmą czy rekuperatorem nie tak? Dowiedziałem się o nim bo...dziś dostałem projekt wentylacji na bazie tego rekuperatora. No i od razu szukajka na forum, a tu pusto. Dodam, że projekt wentylacji w nowo wybudowanym domu z istniejącą już wentylacja grawitacyjną..więc troszke nietypowo (WG do likwidacji). Ze względu na to, że jest wszędzie ogrzewanie podłogowe, cięzko było znaleść miejsce na pion z parteru na poddasze użytkowe. No i z tego co widzę, pion jest w rogu ,,klatki schodowej,, i z tego co wiem, pion będzie przechodził do poddasza nieużytkowego minimalnie na zewnątrz poprzez dach. Ten odcinek rury ( tak z 15 cm) będzie w dość osłoniętym rogu dachu. Rozumiem, ze musi byc super duper ocieplony? Skoro juz wspomniałem nieśmiało i nieskromnie o projekcie to prosiłbym o konstruktywne komentarze. Co pierwsze rzuciło mi się w oczy to wielkość centrali 250. Czy nie za mało? Z drugiej strony tyle sie tu pisze o przewymiarowaniu. W domu przez 6 miesiecy 3 osoby a przez nastepne 6 miesięcy 2 osoby, kota z miasta Łodzi nie liczę Druga sprawa to linie instalacji nawiewnej i wywiewnej w pomieszczeniach parteru. Projektant pewnie pociągnął je wzdłuż scian, na parterze, aby ułatwić ich ukrycie. Ale raczej nie wiedział, że będą sufity podwieszone. Czy w takim wypadku jest możliwość skrócenia tych instalacji, a może tak ma być? Czy jeśli naprawdę cos nie tak z tym rekupeartorem to jaki wzamian? Może czegoś brakuje w tym projekcie, i powinienem o to zapytac projektanta? Np przewija se często pytanie jaki system orurowania..i wymieniany jest system PeFlex. Z tego co zdążyłem zauważyć na forum, jeśli cos jest często wymieniane to jest dobre. Z góry dziękuję za pochylenie się nad tym projektem w przerwie pomiędzy niedzielnym rosołem a schabowym Pozdrawiam Edytowane 9 Listopada 2019 przez rhein Nieudana próba poprawy jakościzałącznikó Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.11.2019 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Wrzuć projekt domu i wentylacji, bo wróżbitów tu jest mały deficyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 09.11.2019 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Kaizen, był wrzucony, ale miałes to szczęscie pewnie, że zerknąłeś na moje wypociny kiedy podmieniałem projekt na lepszej jakości zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.11.2019 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 (edytowane) I to cały projekt? Zero opisu? Wyliczeń? Wygląda, jakby zatrudnili projektanta wentylacji w dużych obiektach do projektowania rekuperacji w domu. Przepustnice i upychanie rur 160mm w domu jednorodzinnym to przerost formy nad treścią. Naprawdę chcesz marnować te 17cm nad sufitem podwieszanym? Bloczek niższy dom można by budować bez tego i o tyle mniejsza byłaby kubatura ogrzewana i mniejsza powierzchnia ścian zewnętrznych. Wiatrołap, garaż i pomieszczenie techniczne mają być niewentylowane?Skoro jest termoizolacja między pomieszczeniem technicznym, a domem to znaczy, że rekuperator ma być w przestrzeni nieogrzewanej? Edytowane 10 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 10.11.2019 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Witam Dziekuję za odpowiedź. Zgadza się, garaż i pomieszczenie techniczne są nieogrzewane. W tym samy m pomieszczeniu technicznym jest pompa ciepła Masz rację, tyle sie tu naczytałem o wywiewie z wiatrołapu, który pozwala szybciej osuszyć mokre okrycie wierzchnie. Teraz tak na szybko zerknąłem na kilka tematow i widzę, że zamiasy rur 160 powinny być 75? Zgadza się? A co wyliczeń, domyślam się, że miałaby byc podana kubatura, ilość powietrza wywiewanego, nawiewanego krotnośc wymiany, straty itd... i właśnie o to mo chodziło, projekt projektem, ale dopiero to forum weryfikuje poprawność. Mam nadzieje, że znajdzie sie więcej osób, które będą mialy więcej zastrzeżen, a może choc jedna osoba, która wyrazi się pozytywnie Będę się starał uzyskać wszelkie mozliwe info od projektanta. A co można powiedziec o samym rekuperatorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 10.11.2019 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 (edytowane) Proszę się nie krępować i komentować. Czy rekuperatory DOMEKT CF 250 F firmy Ventia są dobre jakościowo? Jest ktos na forum, kto uzytkuje takowy rekuperator. Czy jest to klasa srednia czy nizsza? Teraz tak wgłębiłem się w ten projekt i zsumowałem sobie nawiewy i wywiewy i wyszło 240 nawiew i 240 wywiew. Czyli stosując terminologię z forum instalacja jest zrównoważona? Edytowane 10 Listopada 2019 przez rhein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts