Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gęsina na świętego Marcina


Recommended Posts

Podwójna pierś z gęsi (mostek) - naciąć skórę nożem w kratkę, położyć na suchej patelni (najlepiej grillowej) skórą do dołu i obsmażać na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz i skórka zarumieni.

Jabłko i marchew pokroić w plasterki.

Przygotować zaprawę: 1-2 łyżki miodu, 1-2 łyżki octu balsamicznego lub pół szklanki wina czerwonego wytrawnego, tymianek (suszony lub listki świeżego) ok 3-5 łyżek, majeranek ok 2-3 łyżki, pieprz 1-2 łyżeczki, łyżeczka soli. Wymieszać i rozcieńczyć sokiem jabłkowym, aby miało konsystencję luźnej pasty

Pierś przełożyć do naczynia do zapiekania skórą do dołu. Natrzeć przygotowaną zaprawą. Obłożyć jabłkiem i marchewką (ja dodałam jeszcze kilka suszonych śliwek). Piec pod przykryciem w temp 160 stopni ok 2 godzin. Pół godziny przed końcem pieczenia przełożyć pierś, by skóra była na wierzchu i zdjąć pokrywkę. Docelowo mięso powinno bez problemu odchodzić od kości.

 

Wyciągnąć pierś, oddzielić mięso od kości, pokroić na 4 części. Zmiksować zaprawę, w której się piekła gęś i przetrzeć przez sito. Powstały w ten sposób sos doprawić solą, jeśli będzie konieczne. Ale sam sos powinien być słodkawy! Podawać z pyzami drożdżowymi

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...