Mareks77 03.01.2020 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Ja to rozumiem całkowicie inaczej. Otóż jeśli masz nastawione 21*C a w pomieszczeniu jest 22*C to po przeliczeniu w trybie KOREKTA 21 + (21 - 22) = 21 - 1 = 20*CCzyli regulator skorygował nastawioną temperaturę z 21*C na 20*C aby nie przegrzewać pomieszczenia.Jeśli więc skorygował temperaturę zadaną to obniżył także tą na zasilaniu z wyliczeń według KG..Jeśli obniżył temperatury na zasilaniu to temperatura rzeczywistapomieszczenia powinna być niższa niż dotychczas i wynosić nie 22*C ale 21*C Temperatura zadana pozostaje na poziomie 21*C a korekta jest tylko dodawana automatycznie tak aby temperatura rzeczywista była na takim samym poziomie.. O ile tak to wygląda na prawdę to zamysł inżynierów Vaillanta jest jak najbardziej prawidłowy tylko czy program rzeczywiście wykonuje ową operację lub też my jesteśmy za bardzo w gorącej wodzie kompani i gdy zobaczymy 22 lub 23*C zamiast nastawionych 21*C nie czekamy następnej doby tylko zmieniamy na TERMOSTAT Edytowane 3 Stycznia 2020 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 04.01.2020 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 I cały misterny plan padł po tym jak przedstawiłem temperaturę zadana na 22 stopnie.Pomimo przedstawienia temperatura oscyluje cały czas pomiędzy 21.5 a 22 stopnie a dodatkowo nawet są chwile, że kocioł wyłącza się. Czyli ogólnie utrzymywana jest cały czas temperatura zadana i nie ma przegrzania domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robixx78 26.06.2020 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Witam, może mi ktoś powiedzieć jak włączyć tryb letni? W instrukcji ecoTec plus 6/5-5 na 10 stronie jest napisane, ale u mnie to nie działa. Ma się pojawić na wyświetlaczu kotła "parasolka" u mnie się nie pojawia. Kocioł współpracuje z sterownikiem Multimatic VRC700/6, ale tam też trybu letniego nie znalazłem. Chce żeby grzał tylko CWU.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 26.06.2020 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Wyłącz ogrzewanie w sterowniku z AUTO na wyłączone., wtedy będzie tryb letni CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robixx78 26.06.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Dzięki:) Takie proste, a ja szukałem trybu lato jak w starym sterowniku na groszek:) To jeszcze zapytam, czy w Twoim sterownika działa zużycie gazu? Bo ja mam taką opcje w instrukcji, ale w sterowniku już nie:)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 28.06.2020 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Niestety nie mam zużycia gazu, raz na miesiac robię rundkę do gazomierza. Przez pierwszy sezon sprawdzałem zużycie codziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts