Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik VRC 700/6

przemty

Recommended Posts

Ja to rozumiem całkowicie inaczej. Otóż jeśli masz nastawione 21*C a w pomieszczeniu jest 22*C to po przeliczeniu w trybie KOREKTA 21 + (21 - 22) = 21 - 1 = 20*C

Czyli regulator skorygował nastawioną temperaturę z 21*C na 20*C aby nie przegrzewać pomieszczenia.

Jeśli więc skorygował temperaturę zadaną to obniżył także tą na zasilaniu z wyliczeń według KG..

Jeśli obniżył temperatury na zasilaniu to temperatura rzeczywistapomieszczenia powinna być niższa niż dotychczas i wynosić nie 22*C ale 21*C

Temperatura zadana pozostaje na poziomie 21*C a korekta jest tylko dodawana automatycznie tak aby temperatura rzeczywista była na takim samym poziomie..

O ile tak to wygląda na prawdę to zamysł inżynierów Vaillanta jest jak najbardziej prawidłowy tylko czy program rzeczywiście wykonuje ową operację lub też my jesteśmy za bardzo w gorącej wodzie kompani i gdy zobaczymy 22 lub 23*C zamiast nastawionych 21*C nie czekamy następnej doby tylko zmieniamy na TERMOSTAT

Edytowane przez Mareks77

I cały misterny plan padł po tym jak przedstawiłem temperaturę zadana na 22 stopnie.

Pomimo przedstawienia temperatura oscyluje cały czas pomiędzy 21.5 a 22 stopnie a dodatkowo nawet są chwile, że kocioł wyłącza się. Czyli ogólnie utrzymywana jest cały czas temperatura zadana i nie ma przegrzania domu

• 5 months później...

Witam, może mi ktoś powiedzieć jak włączyć tryb letni? W instrukcji ecoTec plus 6/5-5 na 10 stronie jest napisane, ale u mnie to nie działa. Ma się pojawić na wyświetlaczu kotła "parasolka" u mnie się nie pojawia. Kocioł współpracuje z sterownikiem Multimatic VRC700/6, ale tam też trybu letniego nie znalazłem. Chce żeby grzał tylko CWU.

Pozdrawiam.