AdrianDusz 10.11.2019 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Witam. Planuje Fotowoltaike ogrzewanie podłogowe na podczerwień A CWU pompa ciepła wewnetrzna i tu pytanko do osób bardziej doświadczonych czy pompa ciepła jest w stanie utrzymać mi ciepła woda w kranie cały rok? Jak nie to czym można wspomóc aby mieć tą wodę cały rok. Dodam że gaz odpada nie chcemy gazu. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.11.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Pompa ciepła zapewni Ci CWU cały rok, w okresach kiedy są duuuże mrozy korzysta z energii elektrycznej(ma zamontowane w zbiorniku grzałki elektryczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.11.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 To już zależy od modelu moja PC ma pracę od -7 do +35 z tym u mnie pobiera powietrze z nieogrzewanego garażu w którym najzimniej to było chyba -2 przy temp zewnętrznej -16. Poza tym jest grzałka 1500 W oraz mam wężownicę wewnętrzną (ja jej nie używam) do współpracy z zewnętrznym źródłem ciepła. Zasobnik ma 300 l pojemności utrzymuję temp cuw 45,5 st C, maxymalna do osiągnięcia na samej pc to 55 stC i mam zawór mieszający co pozwoliłoby zwiększyć wydajność zasobnika do 450-500 l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.11.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Autor się pyta o wewnętrzną PC do CWU. Taka pompa pobiera ciepło z pomieszczenia w którym stoi i mrozu nigdy nie zobaczy. Dlatego taka pompa dostarcza CWU niezależnie od pory roku, przez cały rok. Urządzenie czerpie aż do 75% ciepła bezpłatnie z otoczenia i tylko 25% energii należy dostarczyć do jego pracy w postaci prądu elektrycznego, aby wytwarzać 100% mocy grzewczej. A świstak siedzi i zawija ją w sreberko? Ty naprawdę wiesz co piszesz? ty nawet nie wiesz pewnie co to pompa ciepła wewnętrzna Ułatwię Ci abyś długo nie szukał https://www.nowoczesnegrzanie.pl/files/file_add/download/351_li-9-12tu.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.11.2019 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Urządzenie czerpie aż do 75% ciepła bezpłatnie z otoczenia i tylko 25% energii należy dostarczyć do jego pracy w postaci prądu elektrycznego, aby wytwarzać 100% mocy grzewczej. A świstak siedzi i zawija ją w sreberko? Ty naprawdę wiesz co piszesz? ty nawet nie wiesz pewnie co to pompa ciepła wewnętrzna Ułatwię Ci abyś długo nie szukał https://www.nowoczesnegrzanie.pl/files/file_add/download/351_li-9-12tu.pdf Są takie modele kóre nie mają rur wlotowej i wylotowej i to sa pompy tylko do cuw https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-200-l-atlantic-egeo-8450516003 Natomiast to co wkleiłeś to jakiś mega kombajn ciekawe ile to kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.11.2019 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Urządzenie czerpie aż do 75% ciepła bezpłatnie z otoczenia i tylko 25% energii należy dostarczyć do jego pracy w postaci prądu elektrycznego, aby wytwarzać 100% mocy grzewczej. Tyle, że w okresie grzewczym to ciepło w łazience czy pomieszczeniu technicznym pochodzi z instalacji CO. Więc co za darmo zabierze z otoczenia to za pieniądze trzeba do tego otoczenia dostarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.11.2019 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Tyle, że w okresie grzewczym to ciepło w łazience czy pomieszczeniu technicznym pochodzi z instalacji CO. Więc co za darmo zabierze z otoczenia to za pieniądze trzeba do tego otoczenia dostarczyć. Dlatego takie PC stawia się w garażu ewentualnie jakiejś piwnicy gdzie lepsza jest niższa temperatura i dodatkowo pc wysuszy rewelacyjnie powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.11.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Są takie modele kóre nie mają rur wlotowej i wylotowej i to sa pompy tylko do cuw https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-do-cwu-200-l-atlantic-egeo-8450516003 Masz rację, to tak jak suszarki do prania z pompą ciepła, ale tam też potrzeba energii elektrycznej i grzałki - taka była odpowiedz. Dobrze by było gdyby skonstruować taką pompę/urządzenie które produkowało by ciepło i przekazywało do wody tylko z temperatury powietrza w domu. ale ile energii(cieplnej) trzeba by dostarczyć, aby to zrekompensować zimą w mrozy? Główne źródło ciepła CO musiało by być bardzo wydajne, aby podgrzać powietrze dla domowników i dla urządzenia na potrzeby CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.11.2019 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 No widzisz i trzeba się było tak ośmieszyć? Przecież ta pompa z twojego linku to nie jest pompa tylko do CWU, a o taką autor pyta. Weź ty się nie ośmieszaj bo nic nie jest za darmo Z takiej pompy którą sobie postawisz w domu wg instrukcji: "Efektem ubocznym w procesie wymiany ciepła, jest powietrze o obniżonej wartości, które zostaje wydalone poza budynek mieszkalny. Jednak może zostać wykorzystane do chłodzenia pomieszczeń. Średnio w skali doby temperatura pomieszczenia, w którym pracuje ogrzewacz termodynamiczny, może ulec obniżeniu o 6 st.C." Skąd weźmiesz temperaturę do podgrzania domu jeśli pompa weźmie ją do podgrzania wody? Marzniesz po to żeby mieć ciepła wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.11.2019 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Główne źródło ciepła CO musiało by być bardzo wydajne, aby podgrzać powietrze dla domowników i dla urządzenia na potrzeby CWU. Bez przesady. Na 100l wody o temperaturze 55* na dobę wystarczy stała moc 225W (albo 540W przez 10 godzin taniej strefy). Więc nie trzeba tak dużo. Są też tacy, co wykorzystują do tego powietrze wyrzucane z rekuperatora - przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.11.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Masz rację, to tak jak suszarki do prania z pompą ciepła, ale tam też potrzeba energii elektrycznej i grzałki - taka była odpowiedz. Dobrze by było gdyby skonstruować taką pompę/urządzenie które produkowało by ciepło i przekazywało do wody tylko z temperatury powietrza w domu. ale ile energii(cieplnej) trzeba by dostarczyć, aby to zrekompensować zimą w mrozy? Główne źródło ciepła CO musiało by być bardzo wydajne, aby podgrzać powietrze dla domowników i dla urządzenia na potrzeby CWU. U mnie PC stoi w spiżarni a powietrze pobiera z nieogrzanego garazu i wyrzuca na zewnątrz ja nie zauwazyłem żeby jakoś szczególnie było zimniej ni było przed PC natomiast to jest fajne to dynamiczne osuszanie garażu i auta bo PC przeciąga ok 400m3 pow na h a pracuje z 6h zimą w nocy i 2h w dzień W lecie natomiast z 1-2/dobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.11.2019 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 U mnie PC stoi w spiżarni a powietrze pobiera z nieogrzanego garazu i wyrzuca na zewnątrz ja nie zauwazyłem żeby jakoś szczególnie było zimniej ni było przed PC natomiast to jest fajne to dynamiczne osuszanie garażu i auta bo PC przeciąga ok 400m3 pow na h a pracuje z 6h zimą w nocy i 2h w dzień W lecie natomiast z 1-2/dobe Ma tez program do wspólpracy z PV jak jest produkcja to info z falownika uruchamia grzałkę , ale jeszcze tego nie testowałem w sumie to w zimie byłoby prościej niż piłowac pompe bo cop to ona ma może z 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts