Maga_S 11.11.2019 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 Witam, mam pytanie w temacie jak wyżej, jak potraktować pokoje w domu, które są używane tylko czasami, np. domownicy pracujący/studiujący poza domem przyjeżdżają tylko na weekendy. Na ile to istotne – ogrzewanie płaszczem wodnym. Przeczytałam chyba cały internet i królują dwie teorie. Opcja 1 –zamknąć drzwi do takich pokoi, grzejnik na minimum (np. ustawiony na 1-2, jeśli jego skala to 1-10), i to też głównie w nocy/gdy chwyci mróz. Przeciwnicy twierdzą, że to bez sensu, szczególnie jeśli układ pomieszczeń jest np. taki – w jednym ciągu np. pokój nieogrzewany / ogrzewany / nieogrzewany, bo chłód nieogrzewanych pokoi będzie przenikał do ogrzewanego przez ściany itp. Plus, taki zamknięty pokój od razu mocno się wychładza, a potem, aby doprowadzić do normalnej temperatury, gdy wiadomo że ktoś przyjedzie i będzie w nim przebywał– wymaga czasu i zużycia naprawdę sporej ilości energii cieplnej (więc te teoretyczne oszczędności wynikające z braku grzania przez poprzednie dni nie są już wcale takie duże i oczywiste), bo jak wiadomo temperatura w danym miejscu nie wynika bezpośrednio z płynącego w danej chwili ciepłego powietrza z grzejników, a z faktu, że ogrzewany dom ma po prostu ciepłe stropy ściany podłogi itp. ale do tego potrzebne jest grzanie regularne a nie jedynie okazjonalne. Czyli opcja 2 – grzejniki mogą być rozkręcone na minimum, ogólnie dużo mniej niż w innych pomieszczeniach, ale nie zamykać drzwi, aby to powietrze z reszty ogrzewanego domu po prostu się mieszało – argument jest tu taki, że nie wszyscy mają grzejniki np. w przedpokojach, korytarzach, a zwykle w tych miejscach jednak jest normalnie ciepło. Co sądzicie, jakie podejście ma większy sens i uzasadnienie, i będzie bardziej ekonomiczne np. z perspektywy ilości zużycia opału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.11.2019 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 To zależy od źródła ciepła i jego bezładności , moje grzejniki wyrównują temperaturę bardzo szybko z podłogówką będzie problem ale z 2 strony możesz włączyć ogrzewanie pokoju z wyprzedzeniem kilku kilkunastu godzin przed użyciem pokoju. Nie włączam ogrzewania w pokojach nieużywanych bo nic mi nie zamrznie a temperatura w tych pokojach utrzymuje sie pośrednio od pomieszczeń ogrzewanych, z tym że jest zdecydowanie niższa o 5-6 stopni. Kiedyś korzystałem z jednego pokoju tylko raz wtygodniu więc wykorzystując taryfę nocną włączam i na rano niewielkim kosztem pokój był wygrzany. Gdyby zaistniała konieczność szybkiego podniesienia temp można użyć termowentylatora zużyjesz prądu za 1-2 złote i gotowe. Opcja 2 jest bez sensu bo zużycie energii będzie podobne a dodatkowo dyskomfort termiczny spowodowany przeciągami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.11.2019 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 Jak masz 5 dni przerwy, to jak najbardziej można zakręcić ogrzewanie. I z pewnością co nieco ciepła dostanie się z innych pomieszczeń i w nich trzeba będzie odrobinę więcej grzać. Jednak tak czy inaczej temperatura w tych wyłączonych pomieszczeniach będzie niższa, tym samym niższa będzie różnica temperatur między otoczeniem a wnętrzem a to oznacza mniejsze straty. Przy kaloryferach szybko ogrzejesz i powinna wystarczyć z godzina czy dwie przed przyjazdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.11.2019 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 Opcja 1 -tak, zamykać.Opcja 2 - zupełnie bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 11.11.2019 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 Mam podobną sytuację w dwóch pokojach i założyłem tam podłogówkę ze sterowaniem Salusa. Ustawiam tylko na wyświetlaczu 18 stopni i całość tak grzeje by tą temperaturę trzymać. Nie ma lepszego rozwiązania jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.11.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 Jeżeli nie chodzi o oszczędności to może być +18 oC.Podłogówka ma dużą bezwładność więc kieruje się innymi zasadami.Grzejnik c.o. szybko nagrzeje pokój i nie ma sensu trzymać + 18oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.11.2019 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 Mam podobną sytuację w dwóch pokojach i założyłem tam podłogówkę ze sterowaniem Salusa. Ustawiam tylko na wyświetlaczu 18 stopni i całość tak grzeje by tą temperaturę trzymać. Nie ma lepszego rozwiązania jak dla mnie. A co to jest salusa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.11.2019 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Sterownik firmy Salus Controls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts