Molinek 13.11.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Jesteśmy z żoną a etapie planowania projektu parterowego domku o powierzchni 66m2 plus 40 m2 na antresole. Jako ogrzewanie zdecydowaliśmy się na system elektrycznego, akumulacyjnego ogrzewania podłogowego no i mamy dylemat. Dom będzie energooszczędny więc takie ogrzewanie ma jak najbardziej sens z uwagi na niskie koszty związane z rachunkami, oczywiście chcielibyśmy wykorzystać pompę ciepła ale wiadomo są to już większe koszty związane z sama inwestycja. Zastanawiamy się tylko czy mogli byśmy przewidzieć tak ogrzewanie aby w przyszłości mogli np. zmienić na pompę ciepła. Z tego co wiem to pompa ciepła najlepiej będzie działała z wodnym ogrzewaniem i tu pytanie do was czy dało by rade zrobić coś takiego jak wodna podłogówka z piecem akumulacyjnym do podgrzewania wody w tych rurach tak abyśmy w przyszłości mieli opcje wstawienia pompy ciepła ? Wiadomo pompy ciepła będą zaprewne tanieć a prąd pewnie drożeć, puki co można skorzystać z nocnej taryfy wiec akumulacja energii się opłaca ale co jeśli to się zmieni. Przerabiał ktoś ten temat ? będę z góry wdzięczny za wszystkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 13.11.2019 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Robisz podłogówkę na wodę do tego bufor w który wpinasz co tylko ci przyjdzie do głowy. Mogą to być grzałki , PC ,czy kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Molinek 13.11.2019 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Dzięki Jaro biorę pod uwagę tylko prąd może kiedy pompa ciepła jak grosz wpadnie stąd pomysł wodnej podłogowki , myślisz że mogę użyć takiego kotła i grzać nim w 2 taryfie? Kospel Ekco.Ln2-12kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 13.11.2019 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Nie musisz kotła w takim przypadku podłączasz grzałkę do bufora , czym większy tym będzie taniej i lepiej działać. Jak będzie cię stać to wsadzisz coś innego ale nawet ze zwykłą grzałką będzie tanio . Bufor powinien zgromadzić ciepło w okresie taniej taryfy. Sama płyta akumulacyjna też teoretycznie może pełnić taką funkcje ale w praktyce trzeba się liczyć z wahaniami tem. jeżeli zaczniesz ją grzać tylko w taniej taryfie i nie do końca tak to będzie działać jak sobie wyobrażasz czyli komfortowo. Bufor umożliwi ci zgromadzenie ciepła w czasie taniej taryfy i w dowolnym czasie puszczenie w podłogówkę , sama płyta będzie też gromadzić ciepło ale żeby było komfortowo nie możesz po prostu puścić na maxa na całą noc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Molinek 13.11.2019 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Dziękuje bardzo Jaro, Trochę mnie naprowadziłeś, Internety mówią mi że pompa LG 9kw nam wystarczy ale tak jak pisałem to w przyszłości teraz trzeba się wybudować Dzięki ras jeszcze i dobrej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2019 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Z tego co wiem to pompa ciepła najlepiej będzie działała z wodnym ogrzewaniem i tu pytanie do was czy dało by rade zrobić coś takiego jak wodna podłogówka z piecem akumulacyjnym Nie da rady. Piecem nie ogrzejesz wody (no, chyba, że postawisz na nim garnek z wodą). Do ogrzewania wody CO i CWU służą kotły. System grzewczy w wylewce, która ma 6cm albo więcej z definicji jest akumulacyjny. W sumie można też za taki uznać względnie cienką wylewkę grzewczą anhydrytową. Zaletą kotła elektrycznego jest to, że ma wbudowane sterowanie (często pogodówkę). Można też grzać grzałkami w buforze - ale trzeba dołożyć jakieś sterowanie, żeby temperatura wody wpuszczanej w podłogę była inna, gdy za oknem +5, a inna gdy -15*. Czy ogrzewanie prądem będzie optymalne - trzeba zebrać oferty na instalacje i policzyć OZC. A może warto coś zmienić w projekcie, żeby prąd wyszedł optymalnie? To trzeba przeliczać OZC dla różnych wariantów. https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109 Szanse na spełnienie wymogu EP przy grzaniu w 100% prądem są bliskie zera - więc trzeba dorzucić klimę albo kozę do projektu. Internety bez OZC nie powiedzą nic sensownego o tym, jakiej mocy potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 14.11.2019 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Nie trzeba żadnego bufora pompa podpieta bezpospośrednio po podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 14.11.2019 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Trochę mnie naprowadziłeś, Internety mówią mi że pompa LG 9kw nam wystarczy ale tak jak pisałem to w przyszłości teraz trzeba się wybudować Pompa 9kW będzie tak na oko ze 2-3 razy za duża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Molinek 16.12.2019 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Dziękuje za podpowiedz a czy możesz polecić mi jakąś pompę ciepła która była by odpowiednia do tak małego budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Molinek 16.12.2019 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Niestety na pompe nas nie stać no chyba że dalibysmy rade kupic coś do 7-8 tys zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 16.12.2019 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Była już propozycja wykorzystania bufora...do tego można przecież również podłączyć instalację solarną, która w zasadzie grzeje wodę za darmo. W przypadku instalacji wymuszonej, kosztem jest praca pompy zużywająca ponad 1kW prądu rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 16.12.2019 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 (edytowane) W przypadku instalacji wymuszonej, kosztem jest praca pompy zużywająca ponad 1kW prądu rocznie. Czy możesz przeliczyć to na złotówki? Tak dla jasności. Edytowane 17 Grudnia 2019 przez cezary.pl literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 16.12.2019 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 dla jasności pisałem do Molinek i zakładam, że on wie ile kosztuje 1kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Molinek 04.02.2020 04:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Polecicie mi jakąś pompę ciepła dla takiego małego domu, oczywiście taką która będzie zarówno do wody użytkowej jak i wspomnianego ogrzewania podłogowego na parterze oraz dwóch grzejników na antresoli. Domek 67m2 plus antresola około 40 m2, płyta fundamentowa dobra izolacja ścian i dachu oraz rekuperacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.02.2020 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Domek 67m2 plus antresola około 40 m2, płyta fundamentowa dobra izolacja ścian i dachu oraz rekuperacja. OZC i https://forum.muratordom.pl/showthread.php?148452-Pompa-ciep%C5%82a-CZY-elektryka-WEJD%C5%B9-I-POLICZ-SAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts