Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieuczciwy geodeta - problem

Cifer

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam problem z nieuczciwym geodetą. Zleciłem mu wykonanie pomiarów powykonawczych, które fizycznie sporządził na początku roku 2019.

Otrzymałem mapki, które wraz z resztą dokumentacji zgłosiłem do Inspektora Powiatowego celem zawiadomienia o zakończeniu budowy.

Na tym etapie wszystko zostało potwierdzone. jednak do dzisiaj geodeta nie dopełnił formalność w Starostwie Powiatowym i niestety nie mogę otrzymać wypisu z ewidencji budynków. Z tego co zrozumiałem w Starostwie, dopóki geodeta nie wypełni operatu ( czy czegoś takiego) nie będzie to możliwe. Starostwo twierdzi, że nie ma mocy prawnych, aby zobligować do tego geodetę. Geodeta niestety zbywa mnie od lutego i obawiam się, że nie dopełni obowiązku.

Czy jest jakiś termin, który by go obligował? Co mogę zrobić w tym temacie? Jakaś skarga? Niestety prośby i „groźby” nie przynoszą efektu :(

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie

Podpisałeś geodecie "Wniosek o ujawnienie zmian w Ewidencji Gruntów i Budynków.." ? On nie oddał operatu z twoim wnioskiem i na mapie ewidencji guntów nie ma twojego budynku? Kierunek geodeta powiatowy - idż z mapą którą dostałeś od "geodety" któremu zleciłeś pracę i kopią zlecenia, aby było wiadomo co zlecałeś. Na drugi dzień zacznie się coś dziać.

Dzięki za odpowiedź. Wydaje mi się, że wniosek podpisałem ( w starostwie geodeta zaczął czynności związane z operatem).

Na mapie nie ma mojego budynku tylko zaznaczony obrys domu w budowie.

Niestety zlecenia nie posiadam tylko gotową mapkę od geodety - spróbuję uderzyć od powiatowego z tym co mam.

• 1 year później...
Zbieraj dokumenty i uderz do CBA na szczeblu centralnym zlecą poniżej ale zlecenia centrali inaczej się traktuje. A sprawa łatwa to i efekt szybki, a to w służbach cieszy . Dwa województwa dalej weź geodetę z listy biegłych sądowych. Powiedz co i jak dobrze opłać i w porozumieniu z CBA niech sprawę załatwia. Będziesz mieć zasługę przed Bogiem i miejscowym społeczeństwem za usunięcie śmiecia , a i miejscowe biurwy przez jakiś czas będą urzędnikami. Oczywiście od biegłego geodety faktury rachunki miech menda będzie tym obciążona, albo skarb państwa- fundusz operacyjny CBA