painless 16.11.2019 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Dzień dobry, mam problem z ogrzewaniem, otóż: grzeje albo podłogówka, albo grzejniki. Dom piętrowy, podłogówka jest na prawie całym parterze (z wyjątkiem kotłowni i gabinetu) oraz w łazience na piętrze; cała reszta to grzejniki (kotłownia, gabinet na parterze oraz 4 sypialnie na piętrze + grzejnik-drabinka w łazience). Geneza problemu: kilka dni temu zauważyłem, że słabo grzeje podłogówka w salonie; kiedy poszedłem do kotłowi do rozdzielni podłogówki, temperatura w rozdzielni była bardzo wysoka i wynosiła prawie 80 stopni, a do tego zauważyłem wyciek z jednego z regulatorów przepływu... Hydraulik wymienił ten regulator przepływu, ale temperatura w rozdzielaczu podłogówki znowu stawała się bardzo wysoka. Hydraulik stwierdził, że zepsuła się pompa cyrkulacyjna (Wilo RS 15/4-3 Ku C). Hydraulik zamontował mi nową pompę, ale o innym symbolu, tj. Wilo RS 15/4.1. I od tego czasu grzeje albo podłogówka, albo grzejniki... Proszę o Waszą ocenę sytuacji. Czy moje przypuszczenia, że ta nowa pompa jest niewłaściwa, są zasadne? Dziękuję i pozdrawiam,Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.11.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Proszę o Waszą ocenę sytuacji. Czy moje przypuszczenia, że ta nowa pompa jest niewłaściwa, są zasadne? Dziękuję i pozdrawiam, Kuba Wrózbitów i jasnowidzów na tym forum jak na lekarstwo. Bez schematu, zdjec szczegołwego opisu porada moze byc taka jak wrozenie z fusów. Masz podłogówkę i grzejniki, najlepiej aby było sprzegło i zawór mieszajacy do podłogowki z pompą oraz druga pompa do grzejników. Prawdopodobnie tak nie masz. Twoj przypadek to kolejne potwierdzenie problemów z instalacją mieszaną. Nie sadze aby pompa była nieodpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Narysuj schemat systemu, dorzuć fotki kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
painless 16.11.2019 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Kaizen, asolt, dziekuje za odpowiedz. Zalaczam zdjecie rozdzielacza podlogowki z kotlowni (mam nadzieje, ze poprawnie dolaczylem zdjecie). Czy taka fotka wystarczy? W odniesieniu do wpisu asolt, musze dodac, ze w domu mieszkam prawie 5 lat (dom byl nowowybudowany) i jak dotad nie bylo problemu z ogrzewaniem, tj. podlogowka dzialala, grzejniki grzaly. Tak wiec, nie doswiadczylem do tej pory problemow z instalacja mieszana. Pozdrawiam, K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.11.2019 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Kaizen, asolt, dziekuje za odpowiedz. Zalaczam zdjecie rozdzielacza podlogowki z kotlowni (mam nadzieje, ze poprawnie dolaczylem zdjecie). Czy taka fotka wystarczy? [ATTACH=CONFIG]437053[/ATTACH] W odniesieniu do wpisu asolt, musze dodac, ze w domu mieszkam prawie 5 lat (dom byl nowowybudowany) i jak dotad nie bylo problemu z ogrzewaniem, tj. podlogowka dzialala, grzejniki grzaly. Tak wiec, nie doswiadczylem do tej pory problemow z instalacja mieszana. Pozdrawiam, K. Pompy róznią sie nieznaczne, III biegu róznica mocy pobieranej to 4 W, nie powinno sie to przełozyc na moc oddawaną, zreszta w oznaczeniu 15/4 jest podana wysokosc podnoszenia 4 m. Podaj schemat całej instalacji, wkleiłes zdjecie tylko rozdzielacza z grupą pompową. Juz tyle wystarczy aby stiwerdzic ze hydraulik sie nie popisał (ten który wykonał instalację) Az dziw ze do tej pory to chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
painless 16.11.2019 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 asolt, a możesz napisać więcej, czemu ten od instalacji się nie popisał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.11.2019 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 asolt, a możesz napisać więcej, czemu ten od instalacji się nie popisał? Podaj schemat całej instalacji (zdjecia, krotki opis) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 17.11.2019 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Spróbuj zmniejszyć bieg tej pompy, może teraz jest ustawiona na III biegu (duże pokrętło z wycięciem na śrubokręt, z tego co widzę to od prawej strony u Ciebie) i dlatego podbiera za dużo wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
painless 18.11.2019 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 teres, dzięki za podpowiedź. Od wczoraj grzeje zarówno podłogówka, jak i grzejniki. Nie przestawiałem biegów w pompie. Przeniosłem jedynie radiowy termostat z parteru na piętro, żeby sprawdzić, jaka tam jest temperatura... No i grzejniki zaczęły grzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.11.2019 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 teres, dzięki za podpowiedź. Od wczoraj grzeje zarówno podłogówka, jak i grzejniki. Nie przestawiałem biegów w pompie. Przeniosłem jedynie radiowy termostat z parteru na piętro, żeby sprawdzić, jaka tam jest temperatura... No i grzejniki zaczęły grzać... Gdybys od razu podał opis instalacji to by było łatwiej, a tak faktycznie tylko jasnowidz ma szanse cos doradzic pod warunkiem ze sie zna na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts