PaweL71 16.11.2019 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Witajcie, mam do kupienia dom (pół bliźniaka) ~170m2 użytkowej, z pojedynczym garażem, kominkiem, podłogówką, kotłem kondensacyjnym, około 10-letni, w dobrym standardzie, w stanie do wprowadzenia. Wstawić meble i można mieszkać. Kuchnia i łazienki oczywiście umeblowane. Ogrodzenie, podjazd, taras, śmietnik, ładna zadbana zieleń, krzewy i drzewka, nie sama trawa - wszystko jest, porządnie wykonane, z lepszych materiałów. Po odjęciu orientacyjnej ceny działki dom kosztuje ~670 tyś zł. Budowany nie na sprzedaż, porządnie, doinwestowany. Jak myślicie, czy to dużo drożej niż budowa od nowa podobnej wielkości domu? Rozkład pomieszczeń i styl mi w większości pasuje, sam zbudował bym podobny. Zawsze to 2 lata życia zaoszczędzone, ale czy cena nie za wysoka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 16.11.2019 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Najlepiej porównaj z podobnymi ofertami na rynku lokalnym. 3900zl/m2 to niemało, ale lokalizacja ma niemałe znaczenie. Nie możesz patrzeć tylko na cenę działki, inaczej kosztuje dom w Warszawie, a inaczej w Wąchocku, mimo że to dokładnie takie same domy (pomijając cenę działki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.11.2019 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Podaj ile kosztuje dom z działką a nie dom bez działki. Podaj też lokalizację ale tak aby ktoś nie podkupił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 16.11.2019 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 3 km od granic Warszawy. Trudno porównać ceny z innymi ofertami w okolicy. Większość domów jest dużo starsza, nawet po dużym remoncie trudno uzyskać dzisiejszy rozkład pomieszczeń. Mam duży ból głowy - budować się, czy kupić gotowy. Dziś podobno za stan deweloperski trzeba liczyć 3000zł/m2, czyli 170m2 x 3000=510000zł . Wykończenie domu i otoczenia, taras, ogrodzenie (działka ma niecałe 500m2) za 160000zł czy mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 z pojedynczym garażem, kominkiem, podłogówką, kotłem kondensacyjnym, około 10-letni, w dobrym standardzie, w stanie do wprowadzenia. Co to jest dobry standard? 20cm EPS na ścianach i w podłodze i ze 30cm wełny na połaci ma? Rekuperacja jest? WT2017 chociaż spełnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.11.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Podaj nazwę miejscowości to będzie coś łatwiej doradzić oraz cenę wywoławczą a nie gdybanie ile dom ile działka czasem działka jest 3x droższa od domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.11.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 3 km od granic Warszawy. Trudno porównać ceny z innymi ofertami w okolicy(...) Te 170 m to razem z garażem czy tak jak piszesz powierzchnia użytkowa? Co to za miejscowość? Bo może okazać się że cena jest całkiem w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 16.11.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 jak na Warszawę to cena jest spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.11.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Też tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.11.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 (edytowane) 3 km od granic Warszawy. Trudno porównać ceny z innymi ofertami w okolicy. Większość domów jest dużo starsza, nawet po dużym remoncie trudno uzyskać dzisiejszy rozkład pomieszczeń. Mam duży ból głowy - budować się, czy kupić gotowy. Dziś podobno za stan deweloperski trzeba liczyć 3000zł/m2, czyli 170m2 x 3000=510000zł . Wykończenie domu i otoczenia, taras, ogrodzenie (działka ma niecałe 500m2) za 160000zł czy mniej? Nie wplatając kosztu domu i oczywiście działki trzeba wziąć pod uwagę, że koszt inwetycji ogrodu nie jest mały. Nie jeden inwestor mógłby się zdziwić ile firmy sobie życzą za jego założenie. P.S. Sama cena projektu ogrodu może zaskoczyć inie jednego nwestora. Edytowane 16 Listopada 2019 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.11.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 cena samego domu to 670 tys i to sa bliskie peryferie i ciekawe z której strony Warszawy. Po lewej stronie u mnie taki dom kosztuje 1 mln z działką lekko, ale to jest 25 km od PKiN natomiast jeżeli to jest np Raszyn to będzie 1,9 mln nie wiem czy to tak tanio? Praga będzie trochę tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 17.11.2019 00:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Od ceny za całość odjąłem szacunkową wartość działki. Czyli czy mając działkę (<500m2) z mediami w ulicy i 670 tyś na koncie wybuduję dom pod klucz i urządzę otoczenie domu? Można wybudować się dużo taniej? Dom ma 170m2 całkowitej powierzchni, razem z garażem i kotłownią. ~145m2 mieszkalnej. Nie chcę podawać lokalizacji, budowa domu w Raszynie, Babicach, Łomiankach, czy Wołominie kosztować będzie tyle samo. Zakładając podobne warunki geologiczne. 15cm styro na ścianach, szarego, czy tam w ciapki, tego trochę lepszego. Ogólnie dobrze ocieplony, ale 10 lat temu normy z 2017 nie obowiązywały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2019 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) Ogólnie dobrze ocieplony, ale 10 lat temu normy z 2017 nie obowiązywały. I co z tego, że nie obowiązywały? Mnie obowiązywały WT2014 a mam zrobione lepiej, niż WT2021. I to nazywam "dobrym standardem" - ale do pasywnego daleko i są starsze w wyższym standardzie. Masz OZC/PChE? Płytki czy żyrandole można wymienić bez większych problemów. Dołożyć rekuperację trudniej a wymiana izolacji podłogi to już spora demolka i koszty (zwłaszcza przy podłogówce). A wielu archaizmów projektowych się nie da bez totalnej demolki. Edytowane 17 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.11.2019 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) Od ceny za całość odjąłem szacunkową wartość działki. Czyli czy mając działkę (<500m2) z mediami w ulicy i 670 tyś na koncie wybuduję dom pod klucz i urządzę otoczenie domu? Można wybudować się dużo taniej? Dom ma 170m2 całkowitej powierzchni, razem z garażem i kotłownią. ~145m2 mieszkalnej. Nie chcę podawać lokalizacji, budowa domu w Raszynie, Babicach, Łomiankach, czy Wołominie kosztować będzie tyle samo. Zakładając podobne warunki geologiczne. 15cm styro na ścianach, szarego, czy tam w ciapki, tego trochę lepszego. Ogólnie dobrze ocieplony, ale 10 lat temu normy z 2017 nie obowiązywały. To błędny kierunek rozumowania zwłaszcza w Warszawie, paradoksalnie działka niezabudowana może być warta więcej niż zabudowana. Skąd wiesz jaką część ceny odjąć tytułem domu dlaczego 670 tys? a nie 300? Edytowane 17 Listopada 2019 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 17.11.2019 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Od ceny za całość odjąłem szacunkową wartość działki. Czyli czy mając działkę (<500m2) z mediami w ulicy i 670 tyś na koncie wybuduję dom pod klucz i urządzę otoczenie domu? Można wybudować się dużo taniej? Dom ma 170m2 całkowitej powierzchni, razem z garażem i kotłownią. ~145m2 mieszkalnej. Nie chcę podawać lokalizacji, budowa domu w Raszynie, Babicach, Łomiankach, czy Wołominie kosztować będzie tyle samo. Zakładając podobne warunki geologiczne. 15cm styro na ścianach, szarego, czy tam w ciapki, tego trochę lepszego. Ogólnie dobrze ocieplony, ale 10 lat temu normy z 2017 nie obowiązywały. Wczoraj rozmawiałem ze znajomym kupuje dom prawie identyczny w stanie deweloperskim też parę metrów od warszawy, podobna działka cena 920 tyś w stanie deweloperskim z tego co gadał to zrobiony raczej po najniższej linii oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.11.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Nie chcę podawać lokalizacji, budowa domu w Raszynie, Babicach, Łomiankach, czy Wołominie kosztować będzie tyle samo(...) . Rozumiem, że nie chcesz podać lokalizacji, ale też trudno Ci w takiej sytuacji odpowiedzieć Powiem tak - w 2015 szukając działki oglądałem również domy - skupiłem się na południowych i południowo-wschodnich okolicach Warszawa. Jeśli więc pytasz o tereny np. Konstancina, Józefosławia, Nowej Woli, Dawidów, Lesznowoli, Magdalenki, Raszyna, Michałowic to przedstawiona cena wydaje się normalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaweL71 17.11.2019 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 W 2018 uśrednione miesięczne rachunki za gaz wynosiły ~360zł. W domu mieszkały wtedy 3 osoby. To dużo? Dom jest źle ocieplony? Wiem jakie są ceny nieruchomości w tej okolicy, ten dom ma cenę rynkową. Nie był budowany na sprzedaż, nie oszczędzano na materiałach. Mam wybór między tym domem, a działką podobnej wielkości w bliskiej okolicy. Moje pytanie do Was: czy zbuduję dom ~170m2 pod klucz, zagospodaruję działkę i ogrodzę ją w dobrym standardzie za mniej niż 670 tyś? Gotowy dom to brak niespodzianek kosztowych, 2 tygodnie malowania i przeprowadzki, chociaż w najbliższych latach drobne rzeczy bym dobudował, przerobił. Budowa od nowa to 2 lata walki, niepewność ostatecznych kosztów, ale wszystko zrobione po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.11.2019 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) W 2018 uśrednione miesięczne rachunki za gaz wynosiły ~360zł. W domu mieszkały wtedy 3 osoby. To dużo? Dom jest źle ocieplony? jak za gaz to kosmos ale niekoniecznie zależy od temperatury i upodobań mieszkańców. Wiem jakie są ceny nieruchomości w tej okolicy, ten dom ma cenę rynkową. Nie był budowany na sprzedaż, nie oszczędzano na materiałach. Mam wybór między tym domem, a działką podobnej wielkości w bliskiej okolicy. Moje pytanie do Was: czy zbuduję dom ~170m2 pod klucz, zagospodaruję działkę i ogrodzę ją w dobrym standardzie za mniej niż 670 tyś? Gotowy dom to brak niespodzianek kosztowych, 2 tygodnie malowania i przeprowadzki, chociaż w najbliższych latach drobne rzeczy bym dobudował, przerobił. Budowa od nowa to 2 lata walki, niepewność ostatecznych kosztów, ale wszystko zrobione po swojemu. Choć jest bardzo mało danych i wynikają one z twoich reakcji , obarczonych twoimi pozytywnymi emocjami to ciężko coś doradzić jednak wychodzi na to że jednak bierz zwłaszcza że mam wrażenie ze zależy ci na wyprowadzce i normalności gdybyś chciał bardziej personalnej porady zapraszam na priv podaj nr telefonu to pogadamy lub popiszemy jak wolisz. Edytowane 17 Listopada 2019 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 17.11.2019 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Skoro ma cenę rynkową i podoba Ci się to chyba sam sobie odpowiedziałeś Od zakupu działki, załatwiania formalności itp. do przeprowadzki minie więcej niż te zakładane przez Ciebie 2 lata (m.in. czas oczekiwania na ekipy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 17.11.2019 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Raczej nigdy nie kupiłbym "używanego" domu. Standard energetyczny pewnie lipa. Jeślimama 20 na ścianie, 15 na podłodze 30 na dachu ocieplenia to można się zastanowić ale powątpiewam. jeszcze by sie rekuperator i całkowite ogrzewanie podłogowe pzzydało ale to mało prawdopodobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts