pandzik 13.12.2019 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 150m2 za 450 tys pod klucz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.12.2019 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 (edytowane) 150m2 za 450 tys pod klucz.... Z zagospodarowaniem terenu (jak pisze autor wątku Ogrodzenie, podjazd, taras, śmietnik, ładna zadbana zieleń, krzewy i drzewka, nie sama trawa - wszystko jest, porządnie wykonane, z lepszych materiałów. )? Kiedy to było? Mi bez działki, RTV i mebli ruchomych wyszło dotąd 499 308,40zł za 115m2. A w ogrodzie jeszcze sporo do zrobienia (drewutnia, wiata, domek narzędziowy, oświetlenie ogrodu, wykończenie tarasów i trochę nasadzeń - ze 45K jak nic jeszcze wydam). Ceny większości materiałów i robocizny od tego czasu znacznie wzrosły - kilkanaście procent więcej musiałbym wydać, jakbym teraz startował. Edytowane 13 Grudnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaramow 22.12.2019 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Ja teraz buduje 170 m2 użytkowej (200 z garażem) i wyjdzie mnie około 600 tys. Dziś nie wybudujesz za mniej , robocizna sporo kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 23.12.2019 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Co to jest dobry standard? 20cm EPS na ścianach i w podłodze i ze 30cm wełny na połaci ma? Rekuperacja jest? WT2017 chociaż spełnia? Jakie to ma znaczenie dla kogoś kto zapłaci prawie banke za dom? Czy te 200-300 zł rocznie wiecej na ogrzewaniu bo ma 15cm a nie 20 styro na elewacji robi mu jakąs różnicę? Jak te 300zł róznicy rocznie ma się do 800-900tys ktore zaplaci za dom? To jakies promile kosztów. Śmieszne są te argumenty. Do autora: jesli ci sie lokalizacja i dom podobają to bierz, zwróc uwagę tylko na sąsiedztwo i otoczenie bo tego nie zmienisz. Ruchliwa ulica, albo smrodzący zakład w okolicy to bardzo słaby pomysł. Wszystko w domu można poprawić ale nie przeniesiesz go w inne miejsce. I sprawdz czas dojazdu do interesujacych cie codzinnych miejsc typu praca, szkola,sklepy, urzędy. Znam ludzi którzy mają przepiękne domy ale codziennie stojąc w korkach żałuja że tam mieszkają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.12.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 To prawda, ale młodzi inwestorzy tak nie myślą, Kiedy byłem młody i stawiałem dom to nie traktowałem pieniędzy z należytym szacunkiem tylko dopadłem jak małpa do kitu i co najmniej 10% ceny domu można było obniżyć ale zawsze można doradzić innym , chociaż mnie też doradzali starsi podczas budowy ale niestety miałem ich w dupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.12.2019 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Jakie to ma znaczenie dla kogoś kto zapłaci prawie banke za dom? Czy te 200-300 zł rocznie wiecej na ogrzewaniu bo ma 15cm a nie 20 styro na elewacji robi mu jakąs różnicę? Jak te 300zł róznicy rocznie ma się do 800-900tys ktore zaplaci za dom? To jakies promile kosztów. Śmieszne są te argumenty. Do autora: jesli ci sie lokalizacja i dom podobają to bierz, zwróc uwagę tylko na sąsiedztwo i otoczenie bo tego nie zmienisz. Ruchliwa ulica, albo smrodzący zakład w okolicy to bardzo słaby pomysł. Wszystko w domu można poprawić ale nie przeniesiesz go w inne miejsce. I sprawdz czas dojazdu do interesujacych cie codzinnych miejsc typu praca, szkola,sklepy, urzędy. Znam ludzi którzy mają przepiękne domy ale codziennie stojąc w korkach żałuja że tam mieszkają. Ja bym jeszcze doradził poziom 0 w posadowieniu domu, moze mam na tym ponkcie hopla ale nalezy przyjrzeć się otoczeniu jezeli nie ma drogi to spokojnie można podneiść dom o kilkadziesiat centymetrów, koszt to niewielki a tego się nie poprawi. Po wybudowaniu drogi oraz sąsiednich domów po naszym . Oakazuje się że nasz dom stoi w dołku i nic ztym już nei zrobimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.12.2019 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Jakie to ma znaczenie dla kogoś kto zapłaci prawie banke za dom? Czy te 200-300 zł rocznie wiecej na ogrzewaniu bo ma 15cm a nie 20 styro na elewacji robi mu jakąs różnicę? Skąd wiesz, że to różnica między 15 a 20cm? Oglądałem jeden domek który właściciel zachwalał, że cieplutki - a styropianu w ścianie było 3cm jak się okazało. Bez sprecyzowania "Co to jest dobry standard?" nie da się oszacować wartości domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 02.01.2020 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Dobrze wiesz że nie może być ani 3cm ani 5cm bo przepisy nie pozwalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.01.2020 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Dobrze wiesz że nie może być ani 3cm ani 5cm bo przepisy nie pozwalają. Jakie przepisy zabraniają sprzedaży starego domu bez ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 02.01.2020 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Dom jest 10letni, nawet deweloperzy najnizszych lotow dawali wtedy min 10cm, a autor sie chwali że jest 15cm wiec o czym w ogole dyskutujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts