Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy 670 tyś za dom 170m2 to nie za dużo?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

150m2 za 450 tys pod klucz.... :)

Z zagospodarowaniem terenu (jak pisze autor wątku Ogrodzenie, podjazd, taras, śmietnik, ładna zadbana zieleń, krzewy i drzewka, nie sama trawa - wszystko jest, porządnie wykonane, z lepszych materiałów. )?

Kiedy to było?

Mi bez działki, RTV i mebli ruchomych wyszło dotąd 499 308,40zł za 115m2. A w ogrodzie jeszcze sporo do zrobienia (drewutnia, wiata, domek narzędziowy, oświetlenie ogrodu, wykończenie tarasów i trochę nasadzeń - ze 45K jak nic jeszcze wydam). Ceny większości materiałów i robocizny od tego czasu znacznie wzrosły - kilkanaście procent więcej musiałbym wydać, jakbym teraz startował.

Edytowane przez Kaizen

• 2 weeks później...
Co to jest dobry standard? 20cm EPS na ścianach i w podłodze i ze 30cm wełny na połaci ma? Rekuperacja jest? WT2017 chociaż spełnia?

Jakie to ma znaczenie dla kogoś kto zapłaci prawie banke za dom? Czy te 200-300 zł rocznie wiecej na ogrzewaniu bo ma 15cm a nie 20 styro na elewacji robi mu jakąs różnicę? Jak te 300zł róznicy rocznie ma się do 800-900tys ktore zaplaci za dom? To jakies promile kosztów. Śmieszne są te argumenty.

Do autora: jesli ci sie lokalizacja i dom podobają to bierz, zwróc uwagę tylko na sąsiedztwo i otoczenie bo tego nie zmienisz. Ruchliwa ulica, albo smrodzący zakład w okolicy to bardzo słaby pomysł. Wszystko w domu można poprawić ale nie przeniesiesz go w inne miejsce. I sprawdz czas dojazdu do interesujacych cie codzinnych miejsc typu praca, szkola,sklepy, urzędy. Znam ludzi którzy mają przepiękne domy ale codziennie stojąc w korkach żałuja że tam mieszkają.

• Like 1

To prawda, ale młodzi inwestorzy tak nie myślą, Kiedy byłem młody i stawiałem dom to nie traktowałem pieniędzy z należytym szacunkiem tylko dopadłem jak małpa do kitu i co najmniej 10% ceny domu można było obniżyć ale zawsze można doradzić innym , chociaż mnie też doradzali starsi podczas budowy ale niestety miałem ich w dupie.

Jakie to ma znaczenie dla kogoś kto zapłaci prawie banke za dom? Czy te 200-300 zł rocznie wiecej na ogrzewaniu bo ma 15cm a nie 20 styro na elewacji robi mu jakąs różnicę? Jak te 300zł róznicy rocznie ma się do 800-900tys ktore zaplaci za dom? To jakies promile kosztów. Śmieszne są te argumenty.

Do autora: jesli ci sie lokalizacja i dom podobają to bierz, zwróc uwagę tylko na sąsiedztwo i otoczenie bo tego nie zmienisz. Ruchliwa ulica, albo smrodzący zakład w okolicy to bardzo słaby pomysł. Wszystko w domu można poprawić ale nie przeniesiesz go w inne miejsce. I sprawdz czas dojazdu do interesujacych cie codzinnych miejsc typu praca, szkola,sklepy, urzędy. Znam ludzi którzy mają przepiękne domy ale codziennie stojąc w korkach żałuja że tam mieszkają.

Ja bym jeszcze doradził poziom 0 w posadowieniu domu, moze mam na tym ponkcie hopla ale nalezy przyjrzeć się otoczeniu jezeli nie ma drogi to spokojnie można podneiść dom o kilkadziesiat centymetrów, koszt to niewielki a tego się nie poprawi. Po wybudowaniu drogi oraz sąsiednich domów po naszym . Oakazuje się że nasz dom stoi w dołku i nic ztym już nei zrobimy.

Jakie to ma znaczenie dla kogoś kto zapłaci prawie banke za dom? Czy te 200-300 zł rocznie wiecej na ogrzewaniu bo ma 15cm a nie 20 styro na elewacji robi mu jakąs różnicę?

Skąd wiesz, że to różnica między 15 a 20cm? Oglądałem jeden domek który właściciel zachwalał, że cieplutki - a styropianu w ścianie było 3cm jak się okazało. Bez sprecyzowania "Co to jest dobry standard?" nie da się oszacować wartości domu.

• 2 weeks później...