Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian biały czy szary?

Recommended Posts

Robili wczesną wiosną więc temperatura i słońce to nie była przeszkoda - płachty i tak mieli rozwieszone. Znajomy ma szary styropian i nic mu się z nim nie dzieje - tylko on zaś ocieplał późną jesienią. Może problem występuje tylko w momencie klejenia i trzeba mieć to na uwadze. Gdyby to był jakiś spory problem to już dawno by szarego nie robili.

Piszesz gwarą, spoko. Z jakiego regionu Polski jesteś?

Jak nie jest, jak jest. Cyt.

"tylko on zaś ocieplał późną jesienią."

A pytam, bo mam swoje przypuszczenia, ale chciałbym się upewnić.

A Ty fotohobby skąd jesteś, bo też specyficznie piszesz? ;)

Jedno słowo, a Ty coś o gwarze piszesz ?

jakby to było w gwarze, to być musiał translatora użyć, żeby wiedzieć o czym się pisze.

Musisz być wyjątkowo kiepsko oblatany w kwestii obsługi Forum,że nie wiesz skąd pisze Fugaz, czy ja..

:)

Mam na całej chałupie grafitowy frezowany 20cm. Nie było żadnego problemu z przyklejaniem, wyginaniem itp. Styro było kładzione w upalne lato, ale miejsce było zawsze zacienione, albo kładziony był jak po danej stronie budynku był cień.

Co do przewodności cieplnej to sie nie wypowiem bo teoretycznie miał 0,032, ale jaka jest faktyczna przewodność tego sam diabeł nie wie, muszę wierzyć producentowi.

Opinie o wyginaniu, problemach z kładzeniem itp uważam, że to wyolbrzymianie nieistniejącego problemu. Jeżeli klej był "przebadamy" i klei szary styropian (jest wyraźnie bardziej śliski- mniej przyczepny) to w czym problem ?

Że niby do marketów mają osobna linię niż do składów budowlanych? Może jeszcze w Chinach robią?

Markety są tańsze bo biorą wielkie ilości imają świetne rabaty

glupoty piszesz...

znajdz mi w markecie najtanszy styropian jaki Ci sie uda, obojetnie jaki i podaj cene za paczke/m3 plus parametry.

znajde Ci co najmniej 3 nizsze oferty.

O tych marketach to tylko firmy źle mówią że to be itp ale mojego sasiada który ma firmę docieplającą głównie bloki na osiedlach widzę w castoramie ile razy tam jestem jak bierze pełnego dostawczaka towaru , :D

ocieplamy budynki wieksze, mniejsze... nigdy nie kupilismy systemu docieplen w markecie :D nigdy... nieoplacalne, problematyczne, takiej sobie jakosci, bez doradztwa , bez wsparcia... sasiad widocznie jeszcze nie trafil do dobrej firmy zaopatrujacej budowe i zasuwa sam busikiem po marketach . bez sensu no ale jak kto lubi.

na pewno nie robi tam zakupow na budowy na ktorych robi razem z materialem. robi zakupy na elewacje gdzie on owszem kupuje towar, ale na klienta i klient placi - nie wazne ile :) tyle ile na paragonie/fv z marketu a on ma karte do zbierania punktow lojalnosciowych z marketu wiec jest mu to obojetne gdzie kupuje i ile placi.. bo placi za to klient i to jeszcze 23% podatku zamiast 8% a robocizna w takim ukladzie idzie "pod stolem" do reki

niemozliwym jest zaopatrzenie sie busem w materialy w markecie na docieplenie blokow :) zaczynamy wlasnie pierwsze 1200m2 elewacji potrzebne:

7ton kleju do styropianu, tir styropianu, 6,5 tony kleju do siatki, 500kg gruntu pod tynk, 3 tony tynku...

2 tiry materialu (jeden ze styropianem) drugi z klejami :) busem do odebrania na 60 kursow :)