Akrzszw 17.11.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Cześć, potrzebuje porady co do wyboru kotła gazowego, dwufunkcyjnego, z wbudowanym zasobnikiem. Dom 120m2, 1 pietro, tylko ogrzewanie podłogowe, jedna łazienka, okna 3 szybowe, elewacja ocieplona 20cm styropianem grafitowym, dach wełna około 30 cm plus jeszcze 15 cm strop. Kominek z rozprowadzeniem ciepła (nie chce palić w kominku codziennie, raczej tylko w duże mrozy) Rekuperacja Dodam jeszcze, ze na początku będę używała gaz z butli bo podłączenie do sieci będę miała dopiero w przyszłym roku. Będę wdzięczna za porady i propozycje konkretnych pieców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 18.11.2019 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Ja też czekałem na gaz "w przyszłym roku" i już nie czekam. Założyłem pompę ciepła. Gazu nadal nie ma.Ogrzewanie propanem w tzw. międzyczasie konkretnie Cię pociągnie. Nie lepiej pójść od razu w stronę prądu i ewentualnie dołożyć PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.11.2019 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 (edytowane) Wydaje mi się że teraz sa dwie drogi pompa ciepła PW lub ogrzewanie elektryczne wspomagane PC PP (klimatyzacja). Co do PV to sprawa jest dyskusyjna i nie opłaca się raczej kupować PV na 100% pokrycia. Zakładam że wybierzesz taryfę g12x wychodzi to najtaniej. Co do kominka taniej wychodzi koza efekt ten sam a miejsca mniej zajmuje i koszty niższe. Łatwiej wymienić/ wyżucić poprostu wystawiasz a kominek rozpierducha na całego. Edytowane 18 Listopada 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 18.11.2019 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Może Termet Integra 20kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.11.2019 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Zbiornik tymczasowy nie ma najmniejszego sensu. Gaz z rury w nowy, dobrze ocieplonym domu z rekuperacją i kominkiem jest co najmniej wątpliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.11.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Kominek sobie daruj bo z rekuperacją będzie go trudno pożenić. Zaoszczędzoną kasę na kominku i kominie do niego przeznacz albo na PCPW albo na PV i ogrzewanie elektryczne. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem z tych dwóch jest PCPW bo w przyszłości dodasz mniejszą instalację PV i ogrzewanie masz za darmo. Jak poczytasz o nowych "ekologicznych" pomysłach rządu do zauważysz że nawet piece gazowe niedługo będą zabronione, bo wymagane będzie podłączenie nowych domów do miejskiej instalacji ciepłowniczej (gdzie jest) albo ogrzewanie prądem lub PC. Ciekawe? Jakie są nowe pomysły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 18.11.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Jakie są nowe pomysły?? Ten pomysł już jest http://regiodom.pl/portal/wiadomosci/zmiany-w-prawie/nowelizacja-prawa-ochrony-srodowiska-beda-duze-zmiany-dla-wlascicieli-dom .... obowiązek przyłączenia budynku do sieci ciepłowniczej, o ile tylko jest to możliwe (z wyjątkami),.... oraz .....Od omawianego przepisu przewidziano dwa wyjątki. Pierwszy z nich głosi, że właściciel budynku, który można podłączyć do sieci ciepłowniczej, będzie zwolniony z tego obowiązku, jeżeli:(...) planowane jest dostarczanie ciepła z indywidualnego źródła ciepła w obiekcie, które charakteryzuje się współczynnikiem nakładu nieodnawialnej energii pierwotnej nie wyższym niż 0,8 lub pompy ciepła lub ogrzewania elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.11.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 To doprzze dla pc iprądu. Gaz iwęgiel czaas pomału od tego odchodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.11.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 To doprzze dla pc iprądu. Gaz iwęgiel czaas pomału od tego odchodzić Działki budowlane z dostępem do sieci ciepłowniczej to jakiś promil zapewne. Więc to martwy przepis i nic nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 19.11.2019 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Zastanawiam się skąd wszędzie taki nacisk na te pompy ciepła. Przecież prąd w tej chwili mamy z węgla czyli z punktu widzenia ekologii jest to pomyłka. Jeśli chodzi o samą pompę ciepła, jak przyjdzie do wymiany za 10 lat to trzeba położyć na stół 25 tyś PLN więc nie jest to mały wydatek.Pomijam już cenę samego prądu która przy aktualnych rządach może pójść w każdej chwili mocno do góry. Wtedy zostają solary czyli kolejne 20 tyś plna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.11.2019 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 (edytowane) Zastanawiam się skąd wszędzie taki nacisk na te pompy ciepła. Przecież prąd w tej chwili mamy z węgla czyli z punktu widzenia ekologii jest to pomyłka. To mają wyjaśniać te współczynniki nakładu energii nieodnawialnej ale trzeba je łączyć ze sprawnością - czyli EP. I tak przy gazie wychodzi +-1, przy prądzie 3, przy PC 0,85-0,8, biopaliwa +-0,3, kolektory 0. Więc PC wcale takie super nie są a nacisk jest ze strony bogatych producentów (którzy sprzedają nie raz - a średnio co kilkanaście lat nowe urządzenie). To też żyła złota dla serwisantów, których jest mało i mogą windować ceny. Ale akurat cenę kWh z PC ciężko pobić, jak wyjdzie z 10-12gr/kWh. I nawet 100% podwyżki tego nie zmieni, że dalej będzie w czołówce, jak nie pierwsza. O ile zdarzy się cud, i inne nośniki nie podrożeją a prąd podrożeje tak drastycznie. Edytowane 19 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 19.11.2019 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Zastanawiam się skąd wszędzie taki nacisk na te pompy ciepła. Przecież prąd w tej chwili mamy z węgla czyli z punktu widzenia ekologii jest to pomyłka. Teraz tak, ale w ciągu kilku-kilkunastu lat może powstać kilka atomówek i sytuacja się diametralnie zmieni. Poza tym na elektrowniach są filtry i zanieczyszczeń z nich nie ma jakoś tragicznie wiele. Problemem jest bardziej CO2. A niestety w prywatnych domach nie ma żadnej kontroli co i jak się spala, czego skutki widać i czuć od jesieni do wiosny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 19.11.2019 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Zastanawiam się skąd wszędzie taki nacisk na te pompy ciepła. Przecież prąd w tej chwili mamy z węgla czyli z punktu widzenia ekologii jest to pomyłka. .... stąd że pompa ciepła 80 procent wytworzonego ciepła pobiera z powietrza/gruntu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.11.2019 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 .... stąd że pompa ciepła 80 procent wytworzonego ciepła pobiera z powietrza/gruntu??? Średnio CO+CWU w roku? Chyba nawet w reklamach tak nie twierdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 19.11.2019 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Hehehe jak to nie.... Kaizen, ty to masz wogóle coś do roboty czy jesteś emerytem z ręką w gipsie na przymusowym wolnym tak jak ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 20.11.2019 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Dla mnie to dalej trochę taki marketing , jeszcze 10 lat temu wszyscy moi znajomi zakładali ekogroszek, później byłą moda na pellet, w trakcie pompy ciepła gruntowe jak ktoś miał więcej kasy do wydania. Teraz Pompy Ciepła Powietrzne + rekuperacja, słowo klucz na forach, jak tego nie masz to nie istniejesz Zgadzam się z punktem ochrony srodowiska, bo jest to moim zdaniem bardzo ważne, ale mam wrażenie że więcej syfu generują śmieci palone w centrum miasta niż nowe domy zasilane gazem lub innym źródłem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 20.11.2019 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Ja też 10 lat temu założyłem ekogroszek, od razu 100 procent podłogówki z myślą o pompie ciepła gruntowej. Czasy się zmieniły i założyłem PC PW, rekuperacji nie dołożę. To nie jest moda, to matematyka. Dziwisz się że ludzie wyciągają wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 20.11.2019 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Zobaczymy jak PIS zrobi Ci prąd droższy o 50 procent, wtedy co Ci powie matematyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.11.2019 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 ... Czasy się zmieniły i założyłem PC PW, rekuperacji nie dołożę. To nie jest moda, to matematyka. Dziwisz się że ludzie wyciągają wnioski? Matematyka na niezakładanie rekuperacji?. Fakt, trudno przeliczyc komfort, dlatego mam coraz wiecej zapytac włascicieli starych domów o mozliwosc instalacji wm przy okazji remontu i wymiany okien, aby nie dopuszczac do nadmiernej wilgoci i usunąc plesn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 20.11.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Na remont mi się nie zanosi... na razie. Żałuję że nie zrobiłem od razu wentylacji mechanicznej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts