boconek03 18.11.2019 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Witam, jak rozwiązywana jest sprawa gdy dom w stanie surowym zamkniętym ma już podłączenie do wodociągu a idzie zima.Wiadomo, że w ziemi w rurach woda nie zamarza nawet na mrozach ale czy na zaworze głównym w domu nie zamarznie nic skoro dom nieogrzewany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.11.2019 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Witam, jak rozwiązywana jest sprawa gdy dom w stanie surowym zamkniętym ma już podłączenie do wodociągu a idzie zima. Wiadomo, że w ziemi w rurach woda nie zamarza nawet na mrozach ale czy na zaworze głównym w domu nie zamarznie nic skoro dom nieogrzewany? A nie masz zasuwy odcinającej w drodze? Zamknij, otórz zawór w domu niech wyleci co pod ciśnieniem. Jeśli rura wystaje z podłogi/sciany możesz ją czymś ocieplić tymczasowo dla pewności. Specjalnie bym nie panikował. Jak dom jest zamknięty to wiele poniżej 0 temperatura w nim nie spadnie nawet bez ogrzewania. Jakby miały być mrozy po -20C przed dłuższy okres, to odpalasz jakąś nagrzewnice raz, żeby podrzać pomieszczenia o kilkanascie stopni i po krzyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 18.11.2019 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Chyba musiałby być dobrze ocieplony aby temp w ciagu kilku godzin nie zeszłą do minus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 18.11.2019 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Jeszcze nie mam podłączenia, jestem na etapie załatwiania formalności i zastanawiam się jak takie coś zimuje przy mrozach.Chciałbym jak najszybciej mieć wodę o ile zimą takie rzeczy tez się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.11.2019 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Zamarza jak nie ma ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 18.11.2019 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 To chyba każdy wie, natomiast chciałem się w tym temacie dowiedzieć jak sobie radzą z tym właściciele domów z wodą ale bez ogrzewania a takich jest dużo (studni wodomierzowej w projekcie nie mam przewidzianej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.11.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 To chyba każdy wie, natomiast chciałem się w tym temacie dowiedzieć jak sobie radzą z tym właściciele domów z wodą ale bez ogrzewania a takich jest dużo (studni wodomierzowej w projekcie nie mam przewidzianej). Kabel grzewczy i izolowanie rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 19.11.2019 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Jeśli nie będziesz korzystał z niej przez mrozy to wystarczy zakręcić w ulicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts