Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duży problem z aranżacją przedpokoju

juyn

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)

Nie znalazłem podobnego wątku więc piszę tu - mam nadzieję, że dobry dział. Remontuję dosyć wiekowe mieszkanie, w ścianie przedpokoju jest duża wnęka na liczniki: prądu i gazu. Liczniki i wnęka tam zostaną bo muszą. Chciałbym je jakoś ukryć. W chwili obecnej są tam stare i mocno szpetne drzwiczki. Myślałem, żeby usunąć te drzwiczki a wnękę zakryć robionym na wymiar wieszakiem na ubrania, ale może być problem z tymi rurami gazowymi. W związku z tym zwracam się z wielką prośbą o porady i pomysły jak rozwiązać ten problem żeby to jako tako wyglądało. W załączeniu zdjęcia poglądowe. Z góry bardzo dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

Bez tytułu3.jpg

Bez tytułu2.jpg

Bez tytułu.jpg

Mam inny pomysł- ale nie wiem czy w tym mieszkaniu odpowiedni-lustro, otwierane jako klapę na lewo, po otwarciu lustra masz liczniki.Albo obraz albo inny ozdobnik co można otworzyć i zakryć. Jak drzwiczki to będzie wiadomo, że coś za drzwiczkami jest, a za lustrem, obrazem to już niekoniecznie.

Jeśli widoczne na zdjęciu rurki są gazowe, to zgodnie z obowiązującymi przepisami nie powinny być zabudowywane zabudową stałą. Można myśleć o zabudowie lekkiej, ale przepisy w tej kwestii nie mówią jasno co to oznacza i w razie kontroli trzeba się liczyć z koniecznością rozbiórki zabudowy.

Cytując prawo budowlane:

„§ 165.

1. Rozwiązania techniczne instalacji gazowej powinny umożliwiać samokompensację wydłużeń cieplnych oraz eliminować ewentualne odkształcenia instalacji, wywołane deformacją lub osiadaniem budynku.

2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione.

3. Przewody gazowe z rur stalowych, po wykonaniu próby szczelności, powinny być zabezpieczone przed korozją.”

Można je natomiast oczyścić ze starych powłok i pomalować SUPERMAL® Emalią chlorokauczukową, która poprawi ich wygląd i jednocześnie zabezpieczy rury przed korozją. Samą skrzynkę można zabudować należy jednak pamiętać by zapewnić dostęp do znajdujących się w niej liczników.