juyn 19.11.2019 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów Nie znalazłem podobnego wątku więc piszę tu - mam nadzieję, że dobry dział. Remontuję dosyć wiekowe mieszkanie, w ścianie przedpokoju jest duża wnęka na liczniki: prądu i gazu. Liczniki i wnęka tam zostaną bo muszą. Chciałbym je jakoś ukryć. W chwili obecnej są tam stare i mocno szpetne drzwiczki. Myślałem, żeby usunąć te drzwiczki a wnękę zakryć robionym na wymiar wieszakiem na ubrania, ale może być problem z tymi rurami gazowymi. W związku z tym zwracam się z wielką prośbą o porady i pomysły jak rozwiązać ten problem żeby to jako tako wyglądało. W załączeniu zdjęcia poglądowe. Z góry bardzo dziękuje za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.11.2019 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 a nie mozna po prostu zrobić estetyczniejszych drzwiczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juyn 19.11.2019 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 wszyscy fachowcy od wykończeniówki, którzy to oglądali kręcili głową, że oni takich rzeczy nie robią, w żadnym sklepie też się raczej takich drzwiczek nie kupi, stąd tez mój post na forum i prośba o pomoc, bo ta kwestia powoli spędza mi sen z powiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.11.2019 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 raczej to jest robota dla stolarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juyn 19.11.2019 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 ok, dziękuje za podpowiedź- popytam po stolarzach. Niemniej jednak gdyby ktoś miał inne pomysły jak to zaaranżować to również będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 20.11.2019 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Mam inny pomysł- ale nie wiem czy w tym mieszkaniu odpowiedni-lustro, otwierane jako klapę na lewo, po otwarciu lustra masz liczniki.Albo obraz albo inny ozdobnik co można otworzyć i zakryć. Jak drzwiczki to będzie wiadomo, że coś za drzwiczkami jest, a za lustrem, obrazem to już niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juyn 21.11.2019 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 dziękuję za podpowiedź, też właśnie myślałem, żeby zrobić taki ruchomy wieszak na ubrania w tym miejscu, lustro też może być ale problemem pozostają te rury gazowe u góry co wchodzą do tej skrzynki. To może być z technicznego punktu widzenia problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muratorkapierwsza 23.11.2019 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Ja chyba też zastanowiłabym się nad stolarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 30.11.2019 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Jeśli widoczne na zdjęciu rurki są gazowe, to zgodnie z obowiązującymi przepisami nie powinny być zabudowywane zabudową stałą. Można myśleć o zabudowie lekkiej, ale przepisy w tej kwestii nie mówią jasno co to oznacza i w razie kontroli trzeba się liczyć z koniecznością rozbiórki zabudowy.Cytując prawo budowlane:„§ 165. 1. Rozwiązania techniczne instalacji gazowej powinny umożliwiać samokompensację wydłużeń cieplnych oraz eliminować ewentualne odkształcenia instalacji, wywołane deformacją lub osiadaniem budynku. 2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione. 3. Przewody gazowe z rur stalowych, po wykonaniu próby szczelności, powinny być zabezpieczone przed korozją.”Można je natomiast oczyścić ze starych powłok i pomalować SUPERMAL® Emalią chlorokauczukową, która poprawi ich wygląd i jednocześnie zabezpieczy rury przed korozją. Samą skrzynkę można zabudować należy jednak pamiętać by zapewnić dostęp do znajdujących się w niej liczników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts