Marcowy70 20.11.2019 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Dostałem jakiś czas temu WZ na budynek mieszkalny z poddaszem użytkowym (nadal jest ważne), ale po jakimś czasie zmieniłem plany i rozważam budowę mniejszego domku letniskowego na zgłoszenie. Ale architekt twierdzi, że: 1. nie mogę budować letniaka i muszę ponownie wystąpić o warunki zabudowy, ale dla domku letniskowego, 2. będę płacił większy podatek za działkę, jeśli stanie na niej domek rekreacyjny. Oczywiste, że przy takim domku na zgłoszenie architekt nie zarobi, więc nie do końca mu wierzę. Szukałem potwierdzenia jego słów w przepisach, ale nie znalazłem. Czy ktoś może spotkał się z taką sytuacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.11.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Nie sądź że cały swiat dybie na twoją krwawicę. Jeśli już tak uważasz, to ukończ architekturę, geodezję i budownictwo lądowe , zrób uprawnienia i wypnij się na wszystkie profesje. W szkole nie uczyli cię wierszyka? Wszyscy dla wszystkich - Julian Tuwim Wszyscy dla wszystkichMurarz domy buduje,Krawiec szyje ubrania,Ale gdzieżby co uszył,Gdyby nie miał mieszkania? A i murarz by przecieNa robotę nie ruszył,Gdyby krawiec mu spodniI fartucha nie uszył. Piekarz musi mieć buty,Więc do szewca iść trzeba,No, a gdyby nie piekarz,Toby szewc nie miał chleba. Tak dla wspólnej korzyściI dla dobra wspólnegoWszyscy muszą pracować,Mój maleńki kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 21.11.2019 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 (edytowane) Dziękujemy niespełnionej poetce z dyplomem inżyniera Ale czy jest na sali prawnik albo praktyk, który może rzeczowo doradzić? Edytowane 21 Listopada 2019 przez Marcowy70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 21.11.2019 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 1. Bez projektu możesz wybudować tylko domek do 35 m2. Jeśli przekroczysz te wartość to i tak będziesz potrzebował projektu więc architekt zarobi. Pytanie więc jaki duży domek chcesz zbudować.2. Nie tyle za działkę, co podatek od nieruchomości będziesz płacił większy. Dla budynków mieszkalnych stawka jest ok 80gr/m2, dla pozostałych (garaże, domki rekreacyjne itp) ok 8 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 21.11.2019 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Dostałem jakiś czas temu WZ na budynek mieszkalny z poddaszem użytkowym (nadal jest ważne), ale po jakimś czasie zmieniłem plany i rozważam budowę mniejszego domku letniskowego na zgłoszenie. Ale architekt twierdzi, że: 1. nie mogę budować letniaka i muszę ponownie wystąpić o warunki zabudowy, ale dla domku letniskowego, - jeżeli PARTEROWY budynek rekreacji indywidualnej będzie się mieścił w 35m2 powierzchni zabudowy ( budynek na zgłoszenie ) nie potrzeba występować o WZ ( zgodnie z interpretacją GUNB ) https://www.gunb.gov.pl/sites/default/files/pliki/samples/ws1160816_100517_0.pdf?510 - jeżeli budynek rekreacyjny nie będzie się mieścił w definicji budynku rekreacyjnego na zgłoszenie, tj. " wolno stojących parterowych budynków rekreacji indywidualnej, rozumianych jako budynki przeznaczone do okresowego wypoczynku, o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać jednego na każde 500 m2 powierzchni działki; " wówczas WZ są wymagane ( projekt z decyzją PnB ) oczywiście różne Urzędy niekiedy różnie interpretują zapisy Prawa Budowlanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 22.11.2019 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 Oczywiście, chodzi mi o domek letniskowy do 35 mkw., który z definicji nie wymaga PnB - z wypowiedzi architekta zrozumiałem jednak, że nawet taki wymaga WZ, ale dla domu letniskowego/ rekreacyjnego. I skoro już raz dostałem WZ na inny rodzaj budynku (powyżej 35 mkw. i mieszkalny), to trzeba się starać o zmianę WZ nawet dla tego mniejszego (do 35 mkw.). Z Waszych odpowiedzi i załączonej interpretacji GUNB wynika jednak, że może źle zrozumiałem architekta, a może jednak jego intencje nie były do końca czyste Bardzo Wam dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.11.2019 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 myślę, że to nie chodzi o intencje architekta.WZ oraz PnB jest " trybem " bezpieczniejszym, w stosunku do braku WZ i tzw. " milczącej zgody " ( zamiast PnB ) bo do tego sprowadza się tryb zgłoszeniowy.Poza tym nie wszyscy czytają interpretacje GUNB i nie zdziwiłoby mnie, jeśli jeden Urząd wymagałby WZ a inny nie ! warto dopytać się w Urzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 22.11.2019 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 Dziękujemy niespełnionej poetce z dyplomem inżyniera Dodaj do tego jeszcze "młodej, pięknej i niewinnej" a już cudny komplement będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts