Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Osuszenie mocno zawilgoconego domu w budowie stojącego 10 lat

d4r0

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

Zastanawiam się poważnie nad zakupem sporego domu w budowie (około 250m2) z niemałym problemem. Budowa rozpoczęła się 12 lat temu i niedługo później została zawieszona z powodu kłopotów finansowych inwestora.

Dom (a przynajmniej to co powstało - piwnica, parter i pół poddasza) nie został w ogóle zabezpieczony przed czynnikami zewnętrznymi i tak sobie stoi ponad 10 lat. Efekty są widoczne na załączonych zdjęciach. Niektóre ściany są bardzo mocno zawilgocone, zagrzybiałe, porośnięte mchem. Dom jest w całości podpiwniczony - w piwnicy w wielu miejscach stoi woda nie wiadomo od jak dawna i jest widoczna kilkucentymetrowa warstwa, nazwał bym to, planktonu. Nie wiadomo jak ta woda się tam dostała, prawdopodobnie z ziemi przez ścianę, bo nie zauważyłem hydroizolacji (a niedaleko jest staw).

Mam pytanie - czy istnieją obecnie sposoby na osuszenie/odgrzybienie takiego domu ? W jaki sposób się to robi i ile to kosztuje i trwa ?

Czy może sprawa jest nie do odratowania i najlepiej jest to wyburzyć i postawić od nowa ?

Dodam, że cena jest bardzo okazyjna (praktycznie cena działki +30% jej ceny), a okolica bardzo mi pasuje (10km od miasta). Dom jest w całości podpiwniczony co dla mnie jest również ogromnym plusem. Jako, że pozwolenie na budowę wygasło widział bym to ze strony formalnej tak - zakup -> ekspertyza -> projekt indywidualny -> kontynuacja budowy.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie, odpowiedzi.

Pozdrawiam.

20191120-135248.jpg 20191120-135536.jpg 20191120-135728.jpg 20191120-135731.jpg 20191120-140106.jpg 20191120-140156.jpg 20191120-140328.jpg 20191120-140348.jpg 20191120-140423.jpg

20191120_135248.jpg

Te zielone elementy z pieczarkami , to raczej do rozbiórki. Gazobeton jest dobrym podłożem pod grzybki bo porowaty. Strop? Wieka tajemnica. Dokładna ekspertyza z odkopaniem fundamentów, czy jest izolacja, itp. Jak woda stoi (nie spływa) to może izolacja jest?

Strzelam, że finalnie chyba tanio nie będzie.

Obym się pomylił.

To ja Ci odpowiem konkretnie- jeżeli przedstawiona nieruchomość jest tańsza od samej działki w tej okolicy, to mógłbyś się zastanawiać, przy czym ja i tak wybrałbym pustą działkę, przy małej różnicy cenowej.

Jeżeli kosztuje tyle samo, lub więcej niż działka bez zabudowy, to nawet nie zawracaj sobie tym głowy! Tym bardziej, że jest to beton komórkowy.

Dzięki za odpowiedzi. W takim razie chyba odpuszczę sobie temat bo raczej nic już się na tym nie wybuduje. Działka warta około 60 tys, to co na zdjęciach z działką do sprzedaży za 90 tys. Z tego co widać to piwnica wykonana jest z tego samego materiału co reszta. Pozdrawiam