Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ozc

Recommended Posts

Wartosc liniowego mostka termicznego scianie z silki jest duzo wyzsza od sciany na płycie.

I niby przez to, że to silka ucieka 3x więcej CAŁEGO ciepła, niż przy mega-maksie? Naprawdę, przelicz to jeszcze raz, zamiast iść w zaparte. To niemożliwe.

Dom: z użytkowym poddaszem, po podłogach 126m2, dach dwuspadowy. Ściany z mega-maxa+20cm styro 031 kładzonego w dwóch warstwach. Fundamenty 15cm xps kładzone w dwóch warstwach. Poddasze 30cm wełny 033 w skosach, i 40 cm w suficie. Podłoga 20cm styropianu 032. Okna schuco si82 u=0,8 dla całego okna. Rekuperator brink renowent hr. Ogrzewanie elektryczne. OZC by Asolt EAH=32 kWh/(m2·rok)

I niby przez to, że to silka ucieka 3x więcej CAŁEGO ciepła, niż przy mega-maksie? Naprawdę, przelicz to jeszcze raz, zamiast iść w zaparte. To niemożliwe.

Zle to opisałem, chodziło mi róznice wielkosci mostka na płycie izolowanej w porównaniu do tradycyjnego fundamentu.

W/m2·K

Drzwi zewnętrzne 0,900

Okno zewnętrzne L×H= 176,0×141,0 cm 0,698

Okno zewnętrzne L×H= 176,0×233,0 cm 0,783

Okno zewnętrzne L×H= 86,0×233,0 cm 0,790

Okno zewnętrzne L×H= 86,0×81,0 cm 0,888

Okno zewnętrzne L×H= 146,0×141,0 cm 0,859

Podłoga na gruncie 58,9 cm 0,124

Podłoga na gruncie 59,1 cm 0,125

Strop poddasze 0,125

Strop zewnętrzny 33,9 cm 0,125

Ściana zewnętrzna 0,143

Przegrody :

Drzwi zewnętrzne 0,900

Strop poddasze 0,125

Ściana zewnętrzna 0,143

Okna 3 szybowe, szczelny montaż.

Dla mnie roczne zapotrzebowanie na ciepło jest zbyt wysokie dlatego zapytalem na forum. Jezeli jest potrzeba moge wkleic wszystkie obliczenia ktore otrzymałem..

Stary zrób solidną izolację co najmniej grafit 15 albo 20, okna 3 szyby dobre drzwi, rekuperator i to w zasadzie wszystko co możesz zrobić. Zakładają że projekt już masz a dom jest wymurowany. Na co ci to teoretyzowanie w sprawie przyszłych rachunków? Czy wydasz 2000 czy 2500 to będzie bardziej zależał od tego co dla twojej rodziny oznacza komfort.

Kobiety są zmarzlakami a faceci mogą w zimniekszym mieszkać.

Wydasz mniej więcej tyle ile co inni w podobnych domach. Po co tu coś liczyć...

Edytowane przez Janekk1234

Wydasz mniej więcej tyle ile co inni w podobnych domach. Po co tu coś liczyć...

Żeby nie płakać nad taktowaniem jak na podstawie tych obliczeń weźmie PC 9kW a się okaże, że i 5kW to za dużo. A może i inne źródło ciepła wygra, jak wynik będzie 2 czy 3 x niższy.

Przegrody :

Drzwi zewnętrzne 0,900

Strop poddasze 0,125

Ściana zewnętrzna 0,143

Okna 3 szybowe, szczelny montaż.

Dla mnie roczne zapotrzebowanie na ciepło jest zbyt wysokie dlatego zapytalem na forum. Jezeli jest potrzeba moge wkleic wszystkie obliczenia ktore otrzymałem..

Zasadniczy wpływ na tak duze zapotrzebowanie maja dwa warunki:

1) duzy mostek termiczny na styku sciana zewnetrzna z fundamentem.

2) wazniejszy i wiekszy ilosciowo ,czego nie wytłumacyłem w rozmowie. chodzi o bardzo małe wykorzystanie zysków słonecznych.

Na południe scianie mamy tylko jedno niewielkie okno co powoduje ze zyski słoneczne sa stosunkowo małe. Wiem ze zrobiło sie zamieszanie wokół tych wyników, ale nikt nie widział szczegołych wyników obliczen. Wszyscy zgodnie stwierdzili zgodnie ze są złe, na jakiej podstawie nie wiem, prawdopodobnie zadziałała metoda porownawcza, metoda prosta ale czasem bardzo niedokladna. Moze ktos policzy na zamówienie, teraz wiadomo jaki ma byc oczekiwany wynik, ma on zadowolic inwestora

Żeby nie płakać nad taktowaniem jak na podstawie tych obliczeń weźmie PC 9kW a się okaże, że i 5kW to za dużo. A może i inne źródło ciepła wygra, jak wynik będzie 2 czy 3 x niższy.

Taktowanie zależy od kotła a ten musi wybrać i tak jak najmniejszej mocy. To wiadomo bez obliczeń.

Może wybrać pompę powietrzną lub kable i dokładac do tego panele licząc na dotacje. To też wiadomo bez ozc.

2) wazniejszy i wiekszy ilosciowo ,czego nie wytłumacyłem w rozmowie. chodzi o bardzo małe wykorzystanie zysków słonecznych.

Na południe scianie mamy tylko jedno niewielkie okno co powoduje ze zyski słoneczne sa stosunkowo małe. Wiem ze zrobiło sie zamieszanie wokół tych wyników, ale nikt nie widział szczegołych wyników obliczen. Wszyscy zgodnie stwierdzili zgodnie ze są złe, na jakiej podstawie nie wiem, prawdopodobnie zadziałała metoda porownawcza, metoda prosta ale czasem bardzo niedokladna. Moze ktos policzy na zamówienie, teraz wiadomo jaki ma byc oczekiwany wynik, ma on zadowolic inwestora

Inwestor chce dobrac odpowiednie źródło ciepła do domu i nie przewymiarowac .

Co do okien to poprosiłem od mojego architekta o symulację operowania słońca na miesiące grudzien, styczeń. Mam jedno okno od południa ale z analizy wynika ze w słoneczny dzień słońce od wschodu do zachodu bedzie nagrzewało wszystkie pomieszczenia a w sczegolnosci salon i kuchnie. Salon, okno od strony wschodnio-południowej. Salon okno południe i kuchnie okno południe-zachód.

Co do okien to poprosiłem od mojego architekta o symulację operowania słońca na miesiące grudzien, styczeń. Mam jedno okno od południa ale z analizy wynika ze w słoneczny dzień słońce od wschodu do zachodu bedzie nagrzewało wszystkie pomieszczenia a w sczegolnosci salon i kuchnie. Salon, okno od strony wschodnio-południowej. Salon okno południe i kuchnie okno południe-zachód.

Szkoda ze architekt nie powiedział ze z ogólnej wartosci 6449 kWh wszytkich zysków tylko 1040 kWh będzie wykorzystane w sezonie grzewczym, w tych 1040 kWh zyski słoneczne stanowią tylko ok 60% pozostałe to zyski bytowe, czyli zyski pokryja ok 10,8% strat.

Dla porówniania dom kol. Bartheza ma ten udział ok 81%. Jednak jego dom cokolwiek sie rózni od wiekszosci domów z forum

Edytowane przez asolt

Szkoda ze architekt nie powiedział ze z ogólnej wartosci 6449 kWh wszytkich zysków tylko 1040 kWh będzie wykorzystane w sezonie grzewczym, w tych 1040 kWh zyski słoneczne stanowią tylko ok 60% pozostałe to zyski bytowe.

To faktycznie dziwne te zyski. Z m2 okna od wschodu czy zachodu to ile liczysz w sezonie? 10m2 okien od wschodu czy zachodu to ponad 2x więcej, niż te 600kWh. Jak ktoś w domu zużywa w sezonie grzewczym ze 2000kWh na cele bytowe, to na jaką energię zostaje ten prąd zamieniony, jak nie na zysku bytowe? A przecież jeszxze CWU zostawia ciepło, ludzie, zwierzaki.

Build Desk przyjmuje takie wielkości w mojej lokalizacji:

dane dla okna 2m2 a podsumowanie z przeliczeniem już na m2 PRZESZKLENIA (nie całego okna) z podziałem na to, co w sezonie grzewczym (czyli oszczędzamy) i na to, co latem (czyli wypadałoby wyrzucić z domu klimą, czyli koszt).

attachment.php?attachmentid=435562