Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła do 110m2 - proszę o pomoc w zakupie

maxiking

Recommended Posts

Witam.

Noszę sie z zamiarem zakupu pompy ciepła do mojego nowego domu. Dom dobrze ocieplony gazobeton 500 + 20cm styro,podłoga 20cm, strop 20cm, fundamenty dookoła xps10cm.

Mam zamiar zmienić źródło ogrzewania z pieca na ekogroszek na pompę ciepła. Potrzebuje w miare taniej, dobrej pompy ciepła powietrze-woda ponieważ budżet jest ograniczony, jaka moc do takiego domku będzie odpowiednia i czy 15tyś z podłączeniem wszystkiego ( nie licząc podłogówki w domu i grzejników wystarczy?

Proszę o propozycje pomp.

Edytowane przez maxiking

jaka moc do takiego domku będzie odpowiednia i czy 15 tyś z podłączeniem wszystkiego ( nie licząc podłogówki w domu i grzejników wystarczy?

Proszę o propozycje pomp.

Należy wykonać OZC profesjonalne budynku, aby mieć pogląd na moc pompy i zapotrzebowanie na energię,

Są obecnie możliwości dofinansowania montażu pompy ciepła

Może ja mógłbym Ci coś polecić ;). Z ofert korzystnych cenowo, według podanych przez Ciebie informacji mógłbym Ci polecić np Vitocal 100-S, atrakcyjną cenowo pompę ciepła powietrze-woda typu Split, o znamionowej mocy grzewczej 6,0 kW (A2/W35) lub Vitocal 222-S kompaktową pompę ciepła powietrze-woda, o znamionowej mocy grzewczej 5,6 kW. Po dokładną wycenę, zapraszam tutaj: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html

Wiesz w sumie to jest tak, że cokolwiek nie zamontujesz - to jeśli instalator nic nie popsuje - będziesz zadowolony. Ja np. wybrałem Aristona i jestem mega zadowolony - jak na razie. Mój wybór padł na podstawie - serwis producenta i od najtańszego rozwiązania. Podobno LG ma teraz autoryzowany serwis - ale z tych tańszych rozwiązań to był Ariston/LG/Stibel Eltron - możesz jeszcze rozważyć Daikina, Vailanta, Saunier Diveal (nie wiem jak to się pisze) Bosh/Junkers i Nibe - wyślij przez stronę zapytania i dostaniesz oferty.

Jeśli masz faktycznie tak małe zapotrzebowanie to możesz śmiało celować w najmniejsze pompy 3-5 kW - nawet 3kW spokojnie da radę bo na pewno będzie wyposażona w grzałkę więc bez obaw.

• 3 weeks później...
Wiesz w sumie to jest tak, że cokolwiek nie zamontujesz - to jeśli instalator nic nie popsuje - będziesz zadowolony. Ja np. wybrałem Aristona i jestem mega zadowolony - jak na razie. Mój wybór padł na podstawie - serwis producenta i od najtańszego rozwiązania. Podobno LG ma teraz autoryzowany serwis - ale z tych tańszych rozwiązań to był Ariston/LG/Stibel Eltron - możesz jeszcze rozważyć Daikina, Vailanta, Saunier Diveal (nie wiem jak to się pisze) Bosh/Junkers i Nibe - wyślij przez stronę zapytania i dostaniesz oferty.

Jeśli masz faktycznie tak małe zapotrzebowanie to możesz śmiało celować w najmniejsze pompy 3-5 kW - nawet 3kW spokojnie da radę bo na pewno będzie wyposażona w grzałkę więc bez obaw.

Jak długo masz już tą pompe? Nic sie z nią nie dzieje? Kurcze bo sam rozważam pompa + PV, tyle, że słyszałem że bywają problemy z pompami. Jaki serwis działa najlepiej tzn której firmy? Wcześniej miałem piecyk gazowy firmy na V i nikt nie wiedział co robić :/ masakra jakaś, autoryzowani serwisanci nie chcieli sie zabierac za naprawę.

Jestem w tym samym punkcie - poszukuję powietrznej pompy ciepła. Mam oferty na NIBE, czekam na Daikina.

NIBE proponuje mi

F2040-8+HK200+SMO20 - z montażem za niecałe 40.000zł

F2120-8+HK200+SMO20 - z montażem za niecałe 50.000zł

W wielu opiniach forumowiczów przewija się temat przestarzałych rozwiązań w NIBE.

Pod koniec 2018r. dostałem ofertę na Daikin Altherma III 4kW EHVHX04S18D6V + ERGA04DV z kilkoma dodatkami za ok. 34.000zł. Zobaczymy, co obecnie zostanie mi zaproponowane.

Radomir ja swoją pompę mam od lipca używam od października. Na razie nie mieszkamy więc jest puszczona na 20 stopni ( w taniej taryfie) i na 19 (w drogiej). Wodę grzeje do 40 stopni. Powiem tak ustawiłem temperatury i zapomniałem o niej - kręci się i tyle - w domu na czas remontu jest O.K. nie słyszę jej o co się najbardziej bałem.

Co do cen za pompę za 50tys - to nie mam pojęcia co one mają. Lepiej założyć pompę za połowe z tego, a za drugie panele.