maxiking 22.11.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 (edytowane) Witam. Noszę sie z zamiarem zakupu pompy ciepła do mojego nowego domu. Dom dobrze ocieplony gazobeton 500 + 20cm styro,podłoga 20cm, strop 20cm, fundamenty dookoła xps10cm.Mam zamiar zmienić źródło ogrzewania z pieca na ekogroszek na pompę ciepła. Potrzebuje w miare taniej, dobrej pompy ciepła powietrze-woda ponieważ budżet jest ograniczony, jaka moc do takiego domku będzie odpowiednia i czy 15tyś z podłączeniem wszystkiego ( nie licząc podłogówki w domu i grzejników wystarczy?Proszę o propozycje pomp. Edytowane 22 Listopada 2019 przez maxiking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.11.2019 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 jaka moc do takiego domku będzie odpowiednia i czy 15 tyś z podłączeniem wszystkiego ( nie licząc podłogówki w domu i grzejników wystarczy? Proszę o propozycje pomp. Należy wykonać OZC profesjonalne budynku, aby mieć pogląd na moc pompy i zapotrzebowanie na energię, Są obecnie możliwości dofinansowania montażu pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxiking 23.11.2019 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Może ktoś coś więcej pomoże? Zrobiłem test na stronie ciepło właściwe i wychodzi ze na ogrzanie domu przy - 15 potrzebuje 4.2kw także wydaje mi się że pompa 5kw będzie odpowiednia. Tylko co byście polecili z budżetowej klasy a w miarę sprawdzonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 23.11.2019 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Należy celować w pompę, której serwis jest blisko domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxiking 23.11.2019 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 A jaką byś Ty zaproponował? Dla mnie taka budżetową a w miarę sprawdzoną? Jaka kwotę muszę minimalnie przygotować na taki zestaw pompa PW + podłogowka 110m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 23.11.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Może ja mógłbym Ci coś polecić . Z ofert korzystnych cenowo, według podanych przez Ciebie informacji mógłbym Ci polecić np Vitocal 100-S, atrakcyjną cenowo pompę ciepła powietrze-woda typu Split, o znamionowej mocy grzewczej 6,0 kW (A2/W35) lub Vitocal 222-S kompaktową pompę ciepła powietrze-woda, o znamionowej mocy grzewczej 5,6 kW. Po dokładną wycenę, zapraszam tutaj: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 25.11.2019 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Wiesz w sumie to jest tak, że cokolwiek nie zamontujesz - to jeśli instalator nic nie popsuje - będziesz zadowolony. Ja np. wybrałem Aristona i jestem mega zadowolony - jak na razie. Mój wybór padł na podstawie - serwis producenta i od najtańszego rozwiązania. Podobno LG ma teraz autoryzowany serwis - ale z tych tańszych rozwiązań to był Ariston/LG/Stibel Eltron - możesz jeszcze rozważyć Daikina, Vailanta, Saunier Diveal (nie wiem jak to się pisze) Bosh/Junkers i Nibe - wyślij przez stronę zapytania i dostaniesz oferty.Jeśli masz faktycznie tak małe zapotrzebowanie to możesz śmiało celować w najmniejsze pompy 3-5 kW - nawet 3kW spokojnie da radę bo na pewno będzie wyposażona w grzałkę więc bez obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radomir78 11.12.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Wiesz w sumie to jest tak, że cokolwiek nie zamontujesz - to jeśli instalator nic nie popsuje - będziesz zadowolony. Ja np. wybrałem Aristona i jestem mega zadowolony - jak na razie. Mój wybór padł na podstawie - serwis producenta i od najtańszego rozwiązania. Podobno LG ma teraz autoryzowany serwis - ale z tych tańszych rozwiązań to był Ariston/LG/Stibel Eltron - możesz jeszcze rozważyć Daikina, Vailanta, Saunier Diveal (nie wiem jak to się pisze) Bosh/Junkers i Nibe - wyślij przez stronę zapytania i dostaniesz oferty. Jeśli masz faktycznie tak małe zapotrzebowanie to możesz śmiało celować w najmniejsze pompy 3-5 kW - nawet 3kW spokojnie da radę bo na pewno będzie wyposażona w grzałkę więc bez obaw. Jak długo masz już tą pompe? Nic sie z nią nie dzieje? Kurcze bo sam rozważam pompa + PV, tyle, że słyszałem że bywają problemy z pompami. Jaki serwis działa najlepiej tzn której firmy? Wcześniej miałem piecyk gazowy firmy na V i nikt nie wiedział co robić :/ masakra jakaś, autoryzowani serwisanci nie chcieli sie zabierac za naprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.12.2019 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Jaki serwis działa najlepiej tzn której firmy? . Najlepszy jest sprawdzony serwis blisko domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 12.12.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Jestem w tym samym punkcie - poszukuję powietrznej pompy ciepła. Mam oferty na NIBE, czekam na Daikina. NIBE proponuje mi F2040-8+HK200+SMO20 - z montażem za niecałe 40.000złF2120-8+HK200+SMO20 - z montażem za niecałe 50.000złW wielu opiniach forumowiczów przewija się temat przestarzałych rozwiązań w NIBE.Pod koniec 2018r. dostałem ofertę na Daikin Altherma III 4kW EHVHX04S18D6V + ERGA04DV z kilkoma dodatkami za ok. 34.000zł. Zobaczymy, co obecnie zostanie mi zaproponowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 12.12.2019 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Nie wiem czy rozwiązania przestarzałe, ale za 50 tyś w życiu bym powietrznej pompy nie kupił. Wolałbym jakąś taniochę typu Samsung czy LG a resztę włożyć w fotowoltaikę. Za 28 mam Buderusa z szafą Izzyfast, nie wiem co musiałby mieć pompa żeby dopłacić za nią prawie drugie tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 12.12.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Nie wiem czy rozwiązania przestarzałe, ale za 50 tyś w życiu bym powietrznej pompy nie kupił. Ceny też mnie powaliła stąd dalsze poszukiwanie czegoś wyważonego pomiędzy produktem sprawdzonym (pod kątem jakości i niezawodności) a przystępną ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 12.12.2019 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Ja ze swojej strony mogę polecić co mam - Buderus Logatherm wlw196i ar. Pompa fajna, cichutka, jak na razie jest super. W połączeniu z szafą Izzyfasta masz od razu zgrabnie ogarnieta całą kotłownię w postaci jednej szafy wielkości lodówki:https://cennik.peflex.pl/szafy-hydrauliczne-577 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugaz 12.12.2019 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Radomir ja swoją pompę mam od lipca używam od października. Na razie nie mieszkamy więc jest puszczona na 20 stopni ( w taniej taryfie) i na 19 (w drogiej). Wodę grzeje do 40 stopni. Powiem tak ustawiłem temperatury i zapomniałem o niej - kręci się i tyle - w domu na czas remontu jest O.K. nie słyszę jej o co się najbardziej bałem.Co do cen za pompę za 50tys - to nie mam pojęcia co one mają. Lepiej założyć pompę za połowe z tego, a za drugie panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts