Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Noszę sie z zamiarem zakupu pompy ciepła do mojego nowego domu. Dom dobrze ocieplony gazobeton 500 + 20cm styro,podłoga 20cm, strop 20cm, fundamenty dookoła xps10cm.

Mam zamiar zmienić źródło ogrzewania z pieca na ekogroszek na pompę ciepła. Potrzebuje w miare taniej, dobrej pompy ciepła powietrze-woda ponieważ budżet jest ograniczony, jaka moc do takiego domku będzie odpowiednia i czy 15tyś z podłączeniem wszystkiego ( nie licząc podłogówki w domu i grzejników wystarczy?

Proszę o propozycje pomp.

Edytowane przez maxiking
https://forum.murator.pl/topic/250976-pompa-ciep%C5%82a-do-110m2-prosz%C4%99-o-pomoc-w-zakupie/

jaka moc do takiego domku będzie odpowiednia i czy 15 tyś z podłączeniem wszystkiego ( nie licząc podłogówki w domu i grzejników wystarczy?

Proszę o propozycje pomp.

Należy wykonać OZC profesjonalne budynku, aby mieć pogląd na moc pompy i zapotrzebowanie na energię,

Są obecnie możliwości dofinansowania montażu pompy ciepła

Może ktoś coś więcej pomoże? Zrobiłem test na stronie ciepło właściwe i wychodzi ze na ogrzanie domu przy - 15 potrzebuje 4.2kw także wydaje mi się że pompa 5kw będzie odpowiednia. Tylko co byście polecili z budżetowej klasy a w miarę sprawdzonego?
Może ja mógłbym Ci coś polecić ;). Z ofert korzystnych cenowo, według podanych przez Ciebie informacji mógłbym Ci polecić np Vitocal 100-S, atrakcyjną cenowo pompę ciepła powietrze-woda typu Split, o znamionowej mocy grzewczej 6,0 kW (A2/W35) lub Vitocal 222-S kompaktową pompę ciepła powietrze-woda, o znamionowej mocy grzewczej 5,6 kW. Po dokładną wycenę, zapraszam tutaj: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html

Wiesz w sumie to jest tak, że cokolwiek nie zamontujesz - to jeśli instalator nic nie popsuje - będziesz zadowolony. Ja np. wybrałem Aristona i jestem mega zadowolony - jak na razie. Mój wybór padł na podstawie - serwis producenta i od najtańszego rozwiązania. Podobno LG ma teraz autoryzowany serwis - ale z tych tańszych rozwiązań to był Ariston/LG/Stibel Eltron - możesz jeszcze rozważyć Daikina, Vailanta, Saunier Diveal (nie wiem jak to się pisze) Bosh/Junkers i Nibe - wyślij przez stronę zapytania i dostaniesz oferty.

Jeśli masz faktycznie tak małe zapotrzebowanie to możesz śmiało celować w najmniejsze pompy 3-5 kW - nawet 3kW spokojnie da radę bo na pewno będzie wyposażona w grzałkę więc bez obaw.

• 3 weeks później...
Wiesz w sumie to jest tak, że cokolwiek nie zamontujesz - to jeśli instalator nic nie popsuje - będziesz zadowolony. Ja np. wybrałem Aristona i jestem mega zadowolony - jak na razie. Mój wybór padł na podstawie - serwis producenta i od najtańszego rozwiązania. Podobno LG ma teraz autoryzowany serwis - ale z tych tańszych rozwiązań to był Ariston/LG/Stibel Eltron - możesz jeszcze rozważyć Daikina, Vailanta, Saunier Diveal (nie wiem jak to się pisze) Bosh/Junkers i Nibe - wyślij przez stronę zapytania i dostaniesz oferty.

Jeśli masz faktycznie tak małe zapotrzebowanie to możesz śmiało celować w najmniejsze pompy 3-5 kW - nawet 3kW spokojnie da radę bo na pewno będzie wyposażona w grzałkę więc bez obaw.

Jak długo masz już tą pompe? Nic sie z nią nie dzieje? Kurcze bo sam rozważam pompa + PV, tyle, że słyszałem że bywają problemy z pompami. Jaki serwis działa najlepiej tzn której firmy? Wcześniej miałem piecyk gazowy firmy na V i nikt nie wiedział co robić :/ masakra jakaś, autoryzowani serwisanci nie chcieli sie zabierac za naprawę.

Jestem w tym samym punkcie - poszukuję powietrznej pompy ciepła. Mam oferty na NIBE, czekam na Daikina.

NIBE proponuje mi

F2040-8+HK200+SMO20 - z montażem za niecałe 40.000zł

F2120-8+HK200+SMO20 - z montażem za niecałe 50.000zł

W wielu opiniach forumowiczów przewija się temat przestarzałych rozwiązań w NIBE.

Pod koniec 2018r. dostałem ofertę na Daikin Altherma III 4kW EHVHX04S18D6V + ERGA04DV z kilkoma dodatkami za ok. 34.000zł. Zobaczymy, co obecnie zostanie mi zaproponowane.

Nie wiem czy rozwiązania przestarzałe, ale za 50 tyś w życiu bym powietrznej pompy nie kupił. Wolałbym jakąś taniochę typu Samsung czy LG a resztę włożyć w fotowoltaikę. Za 28 mam Buderusa z szafą Izzyfast, nie wiem co musiałby mieć pompa żeby dopłacić za nią prawie drugie tyle...
Nie wiem czy rozwiązania przestarzałe, ale za 50 tyś w życiu bym powietrznej pompy nie kupił.

Ceny też mnie powaliła stąd dalsze poszukiwanie czegoś wyważonego pomiędzy produktem sprawdzonym (pod kątem jakości i niezawodności) a przystępną ceną.

Ja ze swojej strony mogę polecić co mam - Buderus Logatherm wlw196i ar. Pompa fajna, cichutka, jak na razie jest super. W połączeniu z szafą Izzyfasta masz od razu zgrabnie ogarnieta całą kotłownię w postaci jednej szafy wielkości lodówki:

https://cennik.peflex.pl/szafy-hydrauliczne-577

Radomir ja swoją pompę mam od lipca używam od października. Na razie nie mieszkamy więc jest puszczona na 20 stopni ( w taniej taryfie) i na 19 (w drogiej). Wodę grzeje do 40 stopni. Powiem tak ustawiłem temperatury i zapomniałem o niej - kręci się i tyle - w domu na czas remontu jest O.K. nie słyszę jej o co się najbardziej bałem.

Co do cen za pompę za 50tys - to nie mam pojęcia co one mają. Lepiej założyć pompę za połowe z tego, a za drugie panele.