Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2 grzejniki zimne, 2 grzejniki do góry gorące na dole zimne/letnie.

pablojarocin

Recommended Posts

Witam.

Mam taki problem od 2 tygodni.

Mianowicie posiadam 10 grzejników, 10 i 9 grzejnik w ogóle nie grzeje są zimne. Grzejnik numer 8 i 7 góra jest gorąca a dół zimny lub letni. Jak zakręcę grzejnik 7 i 8 to 9 robi się gorący ale też tylko do góry a na dole jest lipa. Grzejniki od 1 do 6 normalnie grzeją. Wszystkie grzejniki są jednej wysokości, nie ma żadnych pięter. Czy to jest wina pompy??? Pompa jakaś OHI 25 / 60 - 180 IBO. Ustawiona jest na 3 biegu.

Na załączonej grafice może ktoś zrozumie, cyferki to grzejniki czerwona linia to podłączenie grzejników, tam gdzie jest grzejnik 4 na dole jest piwnica i jest piec.

grzejniki.jpg

A co do kryzowania to chyba będzie problem bo ja nie mam głowic termostatycznych.

Wrzuć w google kryza ogranicznik, jak nie masz takiej regulacji w głowicy. A może masz takie coś pozakładane, przytkało się i wystarczy przeczyścić?

Filtry wyczyszczone?

Skoro to 10 letnia instalacja , to tak jak napisał Kaizen , czyszczenie filtrów (jeśli są , a powinny) lub sprawdzenie wydajności pompy .

Instalacja z przed 1o lat nie jest chyba zrobiona na żeliwnikach , nowe grzejniki kryzuje się nie na głowicach termostatycznych , a na wkładkach , do których się je montuje .

Tymi zaworami na powrocie można kryzować. Zrób najpierw doświadczenie i przykręcaj zawory na zasilaniu na tych grzejnikach co grzeją. Dokręć tak zawory aby grzejniki grzały tylko do połowy, to znaczy abyś widział, że przepływ przez nie jest zmniejszony i sprawdź co dzieje się z grzejnikami tymi co nie grzeją. Dlaczego była wymieniana pompa? Czy wymieniałeś pompę bo występowało to zjawisko czy z innego powodu i czy po wymianie pompy było dobrze. Może tu będzie jakiś trop. Edytowane przez Stermaj

Pompa i zawór rożnicowy był wymieniany z tego powodu że woda się zagotowała i wyobraźcie sobie że łopatki w pompie się stopiły i ta kulka w zawór że różnicowym także. I wszystko wymieniłem na nowe. Jednak ten plastik co się stopil to się zablokował na jednym zaworze i go zdołałem wyciągnąć. Być może gdzieś dalej jeszcze coś utkneło i blokuje.

Tylko z drugiej strony nie wiem kto tą instalacje robił bo w kotłowni jest instalacja w PEX 20MM a pomieszczeniach jest w miedzi 15mm.

a czy pompa wymieniona na nową o takich samych parametrach czy może na słabszą?? to tez może miec wpływ na przepływy. czy ta nowa jesli jest o takich samych parametrach pracuje na tym samym biegu/tej samej mocy?? Korekte przepływów zacząć od kaloryferów najbliżej kotła i potem kolejne oddalając sie. możliwe że wystarczy skręcenie 2 pierwszych aby ostatnie znowu grzac zaczęły.

Czy jest gdzieś jakiś zapis że pompa musi pracować w pionie??? Czy można pompę zamontować poziomo??? Ważne żeby pracowała zgodnie z strzałką jak woda ma krążyć, ja jak jest umiejscowiona to już nie.

Wrzeciono silnika ma być poziomo. A to ,że znalazłeś jedno zatkanie nie oznacza ,że to wszysko . Może są dwa