pablojarocin 23.11.2019 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Witam. Mam taki problem od 2 tygodni. Mianowicie posiadam 10 grzejników, 10 i 9 grzejnik w ogóle nie grzeje są zimne. Grzejnik numer 8 i 7 góra jest gorąca a dół zimny lub letni. Jak zakręcę grzejnik 7 i 8 to 9 robi się gorący ale też tylko do góry a na dole jest lipa. Grzejniki od 1 do 6 normalnie grzeją. Wszystkie grzejniki są jednej wysokości, nie ma żadnych pięter. Czy to jest wina pompy??? Pompa jakaś OHI 25 / 60 - 180 IBO. Ustawiona jest na 3 biegu. Na załączonej grafice może ktoś zrozumie, cyferki to grzejniki czerwona linia to podłączenie grzejników, tam gdzie jest grzejnik 4 na dole jest piwnica i jest piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.11.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Skryzuj je jeśli mają taka możliwość , zakładam ,że są nowe i maja taką możliwość , im bliżej kotła tym mocniej . Jak bardzo , trudno określić , musisz popróbować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 23.11.2019 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Dlaczego przez 10 lat było dobrze a teraz jest nie dobrze. Gdzieś musi być problem. A co do kryzowania to chyba będzie problem bo ja nie mam głowic termostatycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.11.2019 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 A co do kryzowania to chyba będzie problem bo ja nie mam głowic termostatycznych. Wrzuć w google kryza ogranicznik, jak nie masz takiej regulacji w głowicy. A może masz takie coś pozakładane, przytkało się i wystarczy przeczyścić? Filtry wyczyszczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.11.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Skoro to 10 letnia instalacja , to tak jak napisał Kaizen , czyszczenie filtrów (jeśli są , a powinny) lub sprawdzenie wydajności pompy . Instalacja z przed 1o lat nie jest chyba zrobiona na żeliwnikach , nowe grzejniki kryzuje się nie na głowicach termostatycznych , a na wkładkach , do których się je montuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 23.11.2019 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Może kondensator w pompie stracił pojemność. Miałem taki przypadek. Pompa na 3 biegu a słabo pompowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 23.11.2019 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Pompa jest nowa. A kryzowanie nie wchodzi w grę bo zasilanie jest na zwykłym pokrętłem bez głowicy termostatycznej, a taki imbus do przykręcania to mam ale na powrocie. Chyba że tam przykręcić ale nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 23.11.2019 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Masz jakieś filtry na układzie ? Do kryzowania nie używasz głowicy termostatycznej , masz na filmiku . Oglądałeś ?Pokaż fotki grzejnika L i P stronę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 24.11.2019 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Ja rozumiem że głowicą termostatyczną się nie kryzuje, widziałem to filmie. Ja mam takie zawory na grzejnikach: A taki jest na powrocie: A z drugiej strony to jest odpowietrznik tylko. Żadnych filtrów nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 24.11.2019 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Tymi zaworami na powrocie można kryzować. Zrób najpierw doświadczenie i przykręcaj zawory na zasilaniu na tych grzejnikach co grzeją. Dokręć tak zawory aby grzejniki grzały tylko do połowy, to znaczy abyś widział, że przepływ przez nie jest zmniejszony i sprawdź co dzieje się z grzejnikami tymi co nie grzeją. Dlaczego była wymieniana pompa? Czy wymieniałeś pompę bo występowało to zjawisko czy z innego powodu i czy po wymianie pompy było dobrze. Może tu będzie jakiś trop. Edytowane 24 Listopada 2019 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 24.11.2019 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Pompa i zawór rożnicowy był wymieniany z tego powodu że woda się zagotowała i wyobraźcie sobie że łopatki w pompie się stopiły i ta kulka w zawór że różnicowym także. I wszystko wymieniłem na nowe. Jednak ten plastik co się stopil to się zablokował na jednym zaworze i go zdołałem wyciągnąć. Być może gdzieś dalej jeszcze coś utkneło i blokuje.Tylko z drugiej strony nie wiem kto tą instalacje robił bo w kotłowni jest instalacja w PEX 20MM a pomieszczeniach jest w miedzi 15mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 24.11.2019 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Czyli przyczyna jest w słabym przepływie bo gdzieś resztki tego plastiku przytkały rury. Trzeba dotrzeć do połączenia PEX CU tam stawiam na przytkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.11.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 a czy pompa wymieniona na nową o takich samych parametrach czy może na słabszą?? to tez może miec wpływ na przepływy. czy ta nowa jesli jest o takich samych parametrach pracuje na tym samym biegu/tej samej mocy?? Korekte przepływów zacząć od kaloryferów najbliżej kotła i potem kolejne oddalając sie. możliwe że wystarczy skręcenie 2 pierwszych aby ostatnie znowu grzac zaczęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 30.11.2019 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Okazało się że się przytkało, wymieniłem rury w kotłowni i spuściłem całą wode żeby wszystko z układu wyleciało.ale i tak jeden grzejnik nie grzeje.Jest możliwość przeróbki zamiast zbiornika otwartego zrobić zamknięty.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 02.12.2019 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Czy jest gdzieś jakiś zapis że pompa musi pracować w pionie??? Czy można pompę zamontować poziomo??? Ważne żeby pracowała zgodnie z strzałką jak woda ma krążyć, ja jak jest umiejscowiona to już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.12.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Czy jest gdzieś jakiś zapis że pompa musi pracować w pionie??? Czy można pompę zamontować poziomo??? Ważne żeby pracowała zgodnie z strzałką jak woda ma krążyć, ja jak jest umiejscowiona to już nie. Wrzeciono silnika ma być poziomo. A to ,że znalazłeś jedno zatkanie nie oznacza ,że to wszysko . Może są dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts