Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podlogowe plus kaloryfery

KopecWnc

Recommended Posts

Witam. Jestem tu nowy i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie w innych wątkach więc założyłem nowy.

Posiadam dom z poddaszem użytkowym. 130 m 2. Dół cały podłogowka. Na górze w łazience podłogowka. 3 pokoje oraz hol grzejniki. I tu jest problem że grzejniki na bardzo krótki czas robia się ciepłe. Nie mam żadnego regulatora. Na piecu ustawione 32 stopnie. Na dole temp ok 24 stopni. Na górze jest niestety chłodniej ok 21-22. Kocioł to junkers cerapur smart 24 kw. Moc ograniczona do 4 kw. Dodam jeszcze że instalacja jest na 1 pompie. Pompa znajduje się przed rozdzielaczem podłogowki. Przed pompą idzie rurka na kaloryfery. Kiedy kocioł się załącza woda rośnie do 39 stopni. Cześć wody idzie na grzejniki (wtedy przez chwilę są ciepłe) i po wyłączeniu kotla w ciągu 2 minut spada do 28. Kocioł czeka 5 minut żeby znowu się załączyć i sytuacja się powtarza. W ciągu nie całej minuty dogrzewa wodę do 39 stopni i znowu szybko spada ale nie na tyle szybko żeby pracował ciągle. Co poprawiloby sytuację raz ciepłych raz zimnych grzejników. Może ktoś podpowie co należy zrobić żeby grzejniki grzały przez dłuższy okres czasu?

Witam. Jestem tu nowy i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie w innych wątkach więc założyłem nowy.

Posiadam dom z poddaszem użytkowym. 130 m 2. Dół cały podłogowka. Na górze w łazience podłogowka. 3 pokoje oraz hol grzejniki. I tu jest problem że grzejniki na bardzo krótki czas robia się ciepłe. Nie mam żadnego regulatora. Na piecu ustawione 32 stopnie. Na dole temp ok 24 stopni. Na górze jest niestety chłodniej ok 21-22. Kocioł to junkers cerapur smart 24 kw. Moc ograniczona do 4 kw. Dodam jeszcze że instalacja jest na 1 pompie. Pompa znajduje się przed rozdzielaczem podłogowki. Przed pompą idzie rurka na kaloryfery. Kiedy kocioł się załącza woda rośnie do 39 stopni. Cześć wody idzie na grzejniki (wtedy przez chwilę są ciepłe) i po wyłączeniu kotla w ciągu 2 minut spada do 28. Kocioł czeka 5 minut żeby znowu się załączyć i sytuacja się powtarza. W ciągu nie całej minuty dogrzewa wodę do 39 stopni i znowu szybko spada ale nie na tyle szybko żeby pracował ciągle. Co poprawiloby sytuację raz ciepłych raz zimnych grzejników. Może ktoś podpowie co należy zrobić żeby grzejniki grzały przez dłuższy okres czasu?

Czy na pewno rurka na grzejniki idzie z przed pompy ?

Prześlij zdjęcie rozdzielacza oraz pompy i rozgałęzienia idącego na grzejniki.

W jakim celu moc jest ograniczona do 4kW ?

Na rozdzielaczu podłogówki w instalacji powinien być mieszacz złożony z zaworu trójdrogowego i pompy która wysysa wodę z zaworu i pcha całość do podłogówki. Grzejniki powinny być zasilane prosto z kotła.

Czy na pewno rurka na grzejniki idzie z przed pompy ?

Prześlij zdjęcie rozdzielacza oraz pompy i rozgałęzienia idącego na grzejniki.

W jakim celu moc jest ograniczona do 4kW ?

Na rozdzielaczu podłogówki w instalacji powinien być mieszacz złożony z zaworu trójdrogowego i pompy która wysysa wodę z zaworu i pcha całość do podłogówki. Grzejniki powinny być zasilane prosto z kotła.

Wstawię kolego zdjęcie jak wrócę z pracy. Na pewno jest przed pompa rurka która idzie na kaloryfery. Podejrzewam że tu wodę podaje pompa z pieca która działa cały czas. A na rozdzielaczu jest oczywiście mieszacz.

Jeszcze nie bardzo wiem jak te zdjęcia wstawić. Ale ogólnie jest tak jak kolego napisałeś że kaloryfery są zasilane z pieca przed podłogowka. Generalnie dodam że nie potrzebuje żadnej automatyki. Tzn regulatora itd. Bo temp w domu steruje po porostu temp wody na kotle.

Tak jest bo tak być musi, problem jest w tym że napisałeś że potem za rozgałęzieniem na grzejniki jest pompa.

Następnie napisałeś że na rozdzielaczu jest mieszacz.

Cały problem wynika z tego że owa pompa napędzająca podłogówkę powinna być na rozdzielaczu za zaworem trójdrogowym który miesza i tym samym obniża temperaturę czynnika grzewczego.

Niestety bez zdjęć żadnej diagnozy nawet wróżbita nie jest w stanie wydać.