millu09 23.11.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) . Edytowane 3 Stycznia 2020 przez millu09 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 23.11.2019 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Domek nie jest duży wiec i wszystkie pomieszczenia są małe (te na górze także - pamiętaj, że tam są skosy) Oczywiście projektant napakował mebli m.in pod skosami o funkcjonalności takiego rozwiązania już zapomniał..Nie ma sobie co wmawiać, że będzie przestrzennie. Ale to Twój wybór = na zasadzie lepszy ciasny ale własny.Balkony nie są dobrym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.11.2019 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Mały dom to i salon mały. Będzie ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 24.11.2019 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Mój salon ma 23 m, jest ok, chyba że planuję przyjęcie na 12 osób, wtedy trzeba trochę kombinować i przestawiać meble żeby rozłożyć stół. Na co dzień się sprawdza w zupełności, mam kominek, duży narożnik i stół z krzesłami. Ale reszta pomieszczeń wg mnie dramatycznie mała, pokój 7 m to mała klitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millu09 24.11.2019 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Mój salon ma 23 m, jest ok, chyba że planuję przyjęcie na 12 osób, wtedy trzeba trochę kombinować i przestawiać meble żeby rozłożyć stół. Na co dzień się sprawdza w zupełności, mam kominek, duży narożnik i stół z krzesłami. Ale reszta pomieszczeń wg mnie dramatycznie mała, pokój 7 m to mała klitka. Dramatycznie mała? Pokoje na górze mają kolejno 16m, 15,4 m i 13 m... łazienka ma prawie 10 m. Nie uważam, żeby to były małe pokoje, często większe domy mają mniejsze sypialnie po 10-12 m. To o czym mówisz to powierzchnia podana na stronie bez skosów. A ściankę kolankową i tak podwyższamy i będzie mieć 120 cm. Mogłabyś wrzucić tutaj projekt swojego domku? Ciekawi mnie rozkład Twojego salonu, jak sobie z nim poradziłaś Edytowane 24 Listopada 2019 przez millu09 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millu09 24.11.2019 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Domek nie jest duży wiec i wszystkie pomieszczenia są małe (te na górze także - pamiętaj, że tam są skosy) Oczywiście projektant napakował mebli m.in pod skosami o funkcjonalności takiego rozwiązania już zapomniał.. Nie ma sobie co wmawiać, że będzie przestrzennie. Ale to Twój wybór = na zasadzie lepszy ciasny ale własny. Balkony nie są dobrym pomysłem. Na stronie autor podał wszystkie pomieszczenia na górze już po odjęciu skosów. Po podłodze pokoje są sporo większe. Także myślę, że wcale nie są to takie małe pomieszczenia u góry Co do balkonów to nie są dobrym pomysłem bo? Chodzi o mostki termiczne? Koszty? Jeśli to pierwsze to mamy strop smart i balkon z lukarną będzie zamontowany z łącznikiem specjalnym, także izolacja będzie super, drugi balkon nad wykuszem też będzie bardzo dobrze zaizolowany. Balkony muszą być z pewnych dla nas względów, poza tym wyglądają ładnie Co do napakowania przez autora mebli pod skosami to nie widzę hmm? Może oglądamy inne projekty? Jedyne gdzie na projekcie umieścił jedną szafkę to w głównej sypialni obok skosu...I raczej jest to jakaś niska komódka. Zauważ , że nie ma tam dużo skosów, jest lukarna która automatycznie daje więcej miejsca. Tak na prawdę skosy są najbardziej widoczne tylko w jednym najmniejszym pokoju obok łazienki. Tam zajmują najdłuższą ścianę. Natomiast w każdym pokoju jest wystarczająco dużo ścian bez skosów, aby meble poustawiać. Ścianka kolankowa będzie mieć 120 cm więc mała też nie jest. A skosy dodają uroku każdemu wnętrzu - tego nie uświadczych w parterówkach ( których zresztą nie lubię ) . Mniejszy dom to faktycznie nasz świadomy wybór, ale to dlatego, że budujemy się z własnych środków i nie chcemy czekać na przeprowadzkę 3-4 lat. Chcemy wybudować się w rok i zamieszkać. Za parę lat zapewne dom sprzedamy i wybudujemy kolejny - tym razem większy Edytowane 24 Listopada 2019 przez millu09 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.11.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 W mieszkaniu mam pokój dzienny o wielkości ok. 20 mkw - sofa 3-osobowa, fotel i jakiś stolik kawowy się mieści, stół 6-osobiwy stoi dostawiony na codzień dłuższym brzegiem do ściany. Na większą przyjęcie da się stół rozłożyć przesuwając trochę pozostałe meble.Jeśli tak jak piszesz ściana kolankowa będzie mieć 120 cm to spokojnie pod skosami można ustawić łóżka, albo jakieś komody. Przy takiej ściance można praktycznie podejść i sięgnąć do samej ściany bez zginania głowy, chyba że macie wzrost koszykarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millu09 24.11.2019 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) W mieszkaniu mam pokój dzienny o wielkości ok. 20 mkw - sofa 3-osobowa, fotel i jakiś stolik kawowy się mieści, stół 6-osobiwy stoi dostawiony na codzień dłuższym brzegiem do ściany. Na większą przyjęcie da się stół rozłożyć przesuwając trochę pozostałe meble. Jeśli tak jak piszesz ściana kolankowa będzie mieć 120 cm to spokojnie pod skosami można ustawić łóżka, albo jakieś komody. Przy takiej ściance można praktycznie podejść i sięgnąć do samej ściany bez zginania głowy, chyba że macie wzrost koszykarzy. Nie, ani ja ani mąż nie mamy wzrostu koszykarzy... Ale zauważ też, że nie ma jakoś bardzo dużo tych skosów (może za wyjątkiem tego najmniejszego pokoju). W naszej głównej sypialni jest lukarna, więc automatycznie duża część skosu odchodzi. W drugim pokoju gdzie jest wykusz skos jest tylko na krótszej ścianie i nie zabiera dużo powierzchni:) Edytowane 24 Listopada 2019 przez millu09 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 24.11.2019 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Wielkość pomieszczenia to pojęcie względne , wszystko kwestia przyzwyczajenia no i oczywiście możliwości finansowych. Dla jednego 20 metrów salonu to będzie wystarczające dla innego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 24.11.2019 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Mój projekt to lmp 51 Nicea, wymiary o jakich piszesz to nadal wg mnie małe pokoje, ale wiadomo, że to sprawa indywidualna. Wymiary twoje po podłogach, to u mnie z uwzględnieniem skosów, ściankę kolankową podwyższyłam do 120 cm i to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 24.11.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 W zakładce do pobrania masz rysunek szczegółowy z wieklościami pomieszczeń. Poza tym ja bym przerobiła ten dom na pełne pietro w ten sposób wyciągając prawie 120m2, odpadają problemy z meblowaniem, waleniem głową w skos i okna dasz z krórej strony tylko chcesz, o wiele łatwiej dobrze ocieplić (wysypujesz ocieplenie w granulacie na drewniany strop nad pietrem- tanie i skuteczne, trudno zepsuć). Coś w stylu astry w domowych klimatów. Prosty dom z piętrem, tanio i wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millu09 24.11.2019 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Mój projekt to lmp 51 Nicea, wymiary o jakich piszesz to nadal wg mnie małe pokoje, ale wiadomo, że to sprawa indywidualna. Wymiary twoje po podłogach, to u mnie z uwzględnieniem skosów, ściankę kolankową podwyższyłam do 120 cm i to jest ok. Twoje wymiary pokoi na poddaszu po podłogach praktycznie nie różnią się wymiarami od moich... największy pokój masz o 1,5 m większy od mojego. Jak podniosę sciankę kolankową do 120 cm to różnicy między Twoimi a moimi pokojami nie będzie żadnej w powierzchni użytkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millu09 24.11.2019 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) W zakładce do pobrania masz rysunek szczegółowy z wieklościami pomieszczeń. Poza tym ja bym przerobiła ten dom na pełne pietro w ten sposób wyciągając prawie 120m2, odpadają problemy z meblowaniem, waleniem głową w skos i okna dasz z krórej strony tylko chcesz, o wiele łatwiej dobrze ocieplić (wysypujesz ocieplenie w granulacie na drewniany strop nad pietrem- tanie i skuteczne, trudno zepsuć). Coś w stylu astry w domowych klimatów. Prosty dom z piętrem, tanio i wygodnie. Jesteśmy już w trakcie budowy także nie przerobimy na pełne piętro. Poza tym mi się skosy podobają, nie lubię takich "willi". Jakoś tak czuję się klimatycznie w takich pokojach ze skosami - zawsze o tym marzyłam - dlatego wybraliśmy dom z użytkowym poddaszem Kolejny na pewno też będzie miał użytkowe poddasze Problemów z meblowaniem nie będę mieć, skosy nie zajmują przecież każdej ściany, jest dużo miejsca na meble pod normalnymi ścianami Edytowane 24 Listopada 2019 przez millu09 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.11.2019 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Nie, ani ja ani mąż nie mamy wzrostu koszykarzy... Ale zauważ też, że nie ma jakoś bardzo dużo tych skosów (może za wyjątkiem tego najmniejszego pokoju). W naszej głównej sypialni jest lukarna, więc automatycznie duża część skosu odchodzi. W drugim pokoju gdzie jest wykusz skos jest tylko na krótszej ścianie i nie zabiera dużo powierzchni:) O tym właśnie piszę - przy ścianie kolankowej 120cm i kącie nachylenia dachu 42 stopnie, skosy nie wpływają negatywnie na funkcjonalność pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda76 24.11.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 No jednak nie, twoje pokoje to niecałe 7, 11 i prawie 12, moje to dwa ponad 11m i 15m, to jest prawie 3 m różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millu09 24.11.2019 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 No jednak nie, twoje pokoje to niecałe 7, 11 i prawie 12, moje to dwa ponad 11m i 15m, to jest prawie 3 m różnicy Dalej czegoś nie rozumiesz, ale nie zamierzam się kłócić tylko Ci wyjaśnię na podstawie faktów: mój dom 6,96 (11,66) , 11,24 (14,22) , 11,94 (15,7) Twój dom 11,37 m² (14,45 m²), 11,58 m² (14,64 m²) , 15,03 m² (17,87 m²) Masz większą powierzchnię użytkową bo masz wysoką ściankę kolankową - ja też będę mieć wysoką na 120 cm więc moja powierzchnia użytkowa znacząco się podniesie. Po podłodze różnice między pokojami moimi i Twoimi to kolejno 3m2, 0,4m2 i 2m2. Także różnice nie są znaczne, dlatego dziwi mnie Twoja sugestia że są niewygodne jak sama masz podobne. Poza tym nie o tym jest temat, pytałam o salon a nie pokoje na poddaszu. Nie wiem , masz jakiś kompleks czy co , że koniecznie potrzebujesz udowodnić, że Twoje pokoje są większe? Ja wiem ile moje pokoje będą miały powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 24.11.2019 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Czesc, Duzy pokoj to podstawa - tutaj spedza sie czas. Wybudowalem Dione Mala, gdzie powierzchnia zabudowy jest o 10m2 wieksza od Twojej a jednak te pomieszczenia mam mocno wieksze. W moim przypadku czesc holu stanowi solon, wiec laczna powierzhcnia to 40m2. U Ciebie jest to 28 i bedzie malo zeby wszedl duzy stol, stolik kawowy i jakas kanapa. tzn. zmiesci sie ale bedzie ciasno. Jesli potrzebujesz jakies zdjecia to moge podeslac na piriv. Nie sugeruj sie wygladem elewacji, dachowka, barierkami, itp. To wszytko i tak zmienisz.Pokoje na gorze mam 16m2 po podlodze, lazienka polaczona z pralnia daje rowniez 16m2. Przy kacie dachu 30 stopni i sciance kolankowej 80cm, 16m2 po podlodze jest bardzo ok. Tzn Nie ma WOW ale jest absolutnie nie ma odczucia ciasnoty. PozdrawiamMichal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millu09 24.11.2019 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Czesc, Duzy pokoj to podstawa - tutaj spedza sie czas. Wybudowalem Dione Mala, gdzie powierzchnia zabudowy jest o 10m2 wieksza od Twojej a jednak te pomieszczenia mam mocno wieksze. W moim przypadku czesc holu stanowi solon, wiec laczna powierzhcnia to 40m2. U Ciebie jest to 28 i bedzie malo zeby wszedl duzy stol, stolik kawowy i jakas kanapa. tzn. zmiesci sie ale bedzie ciasno. Jesli potrzebujesz jakies zdjecia to moge podeslac na piriv. Nie sugeruj sie wygladem elewacji, dachowka, barierkami, itp. To wszytko i tak zmienisz.Pokoje na gorze mam 16m2 po podlodze, lazienka polaczona z pralnia daje rowniez 16m2. Przy kacie dachu 30 stopni i sciance kolankowej 80cm, 16m2 po podlodze jest bardzo ok. Tzn Nie ma WOW ale jest absolutnie nie ma odczucia ciasnoty. Pozdrawiam Michal Dzięki za w końcu rzetelną odpowiedź na moje pytanie Bardzo chętnie zobaczę zdjęcia na pv jeśli możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 24.11.2019 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 (edytowane) Skoro już budujecie to jaki jest sens twojego pytania, czy salon nie jest za mały? Jakbyście byli na etapie wyboru projektu to rozumiem. Ale taraz co ci da, że ktoś napisze „ salon jest za mały”? Nic nie zmienisz. Teraz bedziesz urządzać tak jak ci na to powoli powieszchnia. Raczej zapomnij o dużym narożniku, nawet jak go tam upchasz nie bedzie to ani dobrze wyglądać ani funkjonalne. Przytłoczy całą przestrzeń i sprawi, że bedzie wyglądać na jeszcze mniejszą niż jest. Polecam meble lekkie i filigranowe, jak dobrze się to rozplanuje wszystko się zmieści. Polecam sięgnąć po pomoc fachowca. Edytowane 24 Listopada 2019 przez katka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
millu09 24.11.2019 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Skoro już budujecie to jaki jest sens twojego pytania, czy salon nie jest za mały? Jakbyście byli na etapie wyboru projektu to rozumiem. Ale taraz co ci da, że ktoś napisze „ salon jest za mały”? Nic nie zmienisz. Teraz bedziesz urządzać tak jak ci na to powoli powiszchnia. Raczej zapomnij o dużym narożniku, nawet jak go tam upchasz nie bedzie to ani dobrze wyglądać ani funkjonalne. Przytłoczy całą przestrzeń i sprawi, że bedzie wyglądać na jeszcze mniejszą niż jest. Polecam meble lekkie i filigranowe, jak dobrze się to rozplanuje wszystko się zmieści. Polecam sięgnąć po pomoc fachowca. Zawsze coś jeszcze mogę spróbować przerobić kosztem małego pokoju na parterze, tylko musiałabym przenieść komin gdzie indziej. Dopiero mamy płytę fundamentową postawioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts