Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek z budżetem 80 tys. zł - co robić?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tyko 3g. Operatorzy miewają dużo większy limit na transfer po LTE.

Ale najważniejsze, to sprawdź zasięg i realną prędkość 3G w swojej lokalizacji.

A nie lepiej LTE?

Tutaj można dośc dokąłdnie sprawdzic http://beta.btsearch.pl

Edytowane przez gawel

Marcowy70, zdradzisz mniej więcej jaki rejon podlaskiego? Bo ostatnio zauważyłem poprawę w zasięgu LTE... jeszcze 2 lata temu w okolicach puszczy białowieskiej nic nie działało. Nie łapało ani polskich ani białoruskich sygnałów, po prostu dziura. Rok temu pojawił sie internet, momentami nawet LTE mignie.

zdradzisz mniej więcej jaki rejon podlaskiego?

Powiat węgrowski, czyli styk Podlasia i Mazowsza, gmina mało zurbanizowana. Na szczęście moja działka jest na otwartym terenie, więc 3G można złapać. Ale jak wracam z działki i dzwonię do żony, to wiem, że za wsią rozmowę przerwie :)

Brałeś pod uwagę płyty warstwowe jako materiał na ściany dach i podłogę?

Wydaje się to idealnym rozwiązaniem szybkiej w montażu i ciepłe.

I jakieś dwa razy droższe :( Chociaż sama idea "składania" domu na działce mi się podoba - gdybym miał odpowiedni budżet, to możliwe, że bym w to szedł.

Jest jeszcze internet satelitarny.

No ale nie będę instalował w garażu-blaszaku internetu satelitarnego :)

Edytowane przez Marcowy70

I jakieś dwa razy droższe :( Chociaż sama idea "składania" domu na działce mi się podoba - gdybym miał odpowiedni budżet, to możliwe, że bym w to szedł.

:)

myślalem że cenowo to jest podobne a nawet tańsze, z taką płytą dostajesz od razu poszycie dachu, sufit, nawet elewacji nie musisz robić...

a ile roboty mniej bo nie musisz stawiać murowanych ścian, kleić styropianu, elewacji

Raczej nie :no: Pozbierałem parę ofert na dom drewniany z prefabrykatów, jedna z firm wyceniła mi SSZ 72 mkw. netto (jedna kondygnacja + poddasze użytkowe) na ponad 230 tys. zł netto. Technologia super - wklejam niżej fragment oferty - ale cena powala.

Stosujemy wełnę mineralną twardą na elewacji. Wełna mineralna twarda wraz tynkami silikatowymi zapewnia idealny mikroklimat i zapewnia odpowiednią cyrkulacje wilgoci. Innowacyjnym rozwiązaniem wprowadzonym w ścianie zewnętrznej jest przestrzeń instalacyjna. Dzięki tej dodatkowej konstrukcji nie dochodzi do perforacji folii paroizolacyjnej znajdującej się tuż pod nią. Dobry dom energooszczędny zużywa nawet 3 razy mniej energii niż dom standardowy.

Technologia super - wklejam niżej fragment oferty - ale cena powala.

Stosujemy wełnę mineralną twardą na elewacji. Wełna mineralna twarda wraz tynkami silikatowymi zapewnia idealny mikroklimat i zapewnia odpowiednią cyrkulacje wilgoci. Innowacyjnym rozwiązaniem wprowadzonym w ścianie zewnętrznej jest przestrzeń instalacyjna. Dzięki tej dodatkowej konstrukcji nie dochodzi do perforacji folii paroizolacyjnej znajdującej się tuż pod nią. Dobry dom energooszczędny zużywa nawet 3 razy mniej energii niż dom standardowy.

Ale marketingowy belkot, az ciezko sie to czyta

Raczej nie :no: Pozbierałem parę ofert na dom drewniany z prefabrykatów, jedna z firm wyceniła mi SSZ 72 mkw. netto (jedna kondygnacja + poddasze użytkowe) na ponad 230 tys. zł netto. Technologia super - wklejam niżej fragment oferty - ale cena powala.

Rzeczywiście cena z kosmosu.

Taką kwotę brutto moja siostra dostała za 155m2 (z garażem) murowane dryfixem, z dachówką za SSO.

I jak tam idzie załatwianie papierów?

I jak tam idzie załatwianie papierów?

Wniosek o PnB złożony i opity :) Poza tym geodeta wytyczył wykop, więc już bym zamawiał koparkę. Ale architekt odradza, żeby ktoś nie podkablował, no i żeby poczekać do wiosny, żeby wykop nie spłynął. Ale skoro za tydzień ma być +15 stopni, to do wiosny może już być gotowy stan zero.

Waszym zdaniem: zaczynać czy nie?

Na razie złożyłem wniosek. Poprosiłem tylko geodetę, żeby wbił cztery kołki w rogi przyszłego wykopu - w tygodniu przyjedzie blaszak, więc chciałbym go sensownie ustawić, a potem paliki będą dla koparkowego.

No i już mnie ręce świerzbią, żeby zacząć coś tam dłubać :D

Haha znam to:) wykop możesz sobie zrobić ale bez pozwolenia raczej nic więcej.

Dobrze pamiętam że będziesz budował na Podlasiu? Właśnie jeszcze leżę w wyrku bo wczoraj wrócił dobrze po 23. Byłem w Siemiatyczach, jechałem od Radomia. Muszę przyznać że piękne rejony, kiedyś wybiorę się na wakacje.

A poza tym ciekawa historia. Jechałem na dworzec PKP w Siemiatyczach. Ku mojemu zdziwieniu dworzec maja 7km poza miastem w osobnej miejscowości Siemitycze-Stacja. Prawdziwie bajkowa kraina:)

Ale składy budowlane widzidzislem że dobrze zaopatrzone.

Ja z kolei ostatnio się dowiedziałem, że ludzie z powiatu siemiatyckiego nie dzwonią po pogotowie, tylko sami jeżdżą do szpitali. A to dlatego, że pogotowie wozi do szpitala w Siemiatycznach, który nie ma dobrej renomy, natomiast sami jeżdżą do "pobliskiego" Sokołowa :D

A czy roboty ziemne i palowanie przez geodetę to nie bedą roboty budowlane? I czy takie działania bez pozwolenia to nie będzie samowola?