Janekk1234 22.12.2019 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Każda firma poda Ci koszty z taką dokładnością. I świadczy to o dokładności, a nie że zapomniałem o kilku fakturach i tak z grubsza zaokrąglałem. Każde zaokrąglanie jest tendencyjne i dowodzi braku wiarygodnych danych. Są wartości które należy pomijać i zaokraglac. Bawienie się w grosze przy setkach tysięcy jest śmieszne i nic nam nie mówi. Nawet na kolei czas odjazdu podają z dokładnością co do minuty a nie sekundy. Rekord w biegu na setkę podany jest co do drugiej części po przecinku. A mogliby by to zrobić dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 22.12.2019 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Każda firma poda Ci koszty z taką dokładnością. I świadczy to o dokładności, a nie że zapomniałem o kilku fakturach i tak z grubsza zaokrąglałem. Każde zaokrąglanie jest tendencyjne i dowodzi braku wiarygodnych danych. Teraz Panie Kaizen przegiąłeś. Czytam te bez pomocne posty ale większej bzdury nie słyszałem. Ja nie dostawałem ofert z dwoma miejscami po przecinku. Małego tego, były to kwoty zaokrąglane do 100 zł. Nawet gdyby mi wykonawca za murowanie wyliczył 3961,00 to i tak bym mu dał 4000,00 żeby nie wyjść na idiotę. W dzienniku chyba mam wklejone zdjęcie z cenami poszczególnych materiałów zaokrąglonymi do pełnych złotych. Apeluje o powrót do rzeczowej wymiany zdań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.12.2019 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Są wartości które należy pomijać i zaokraglac. Bawienie się w grosze przy setkach tysięcy jest śmieszne i nic nam nie mówi. Nawet na kolei czas odjazdu podają z dokładnością co do minuty a nie sekundy. Rekord w biegu na setkę podany jest co do drugiej części po przecinku. A mogliby by to zrobić dokładniej. I tak i nie kupując samochód za 152 673, 89 zł Ja nie będzie przelewu od ciebie na te kwotę to zamiast samochodu dostaniesz skan środkowego palca od dilera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.12.2019 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Każda firma poda Ci koszty z taką dokładnością. I świadczy to o dokładności, a nie że zapomniałem o kilku fakturach i tak z grubsza zaokrąglałem. Każde zaokrąglanie jest tendencyjne i dowodzi braku wiarygodnych danych. Masz rację takie zaokrąglanie w dól może mieć charakter opustu cenowego i jest stosowane ale wyliczenie ceny oferty jest co do grosza. Jeżeli bierzesz jako wykonawce hochsztaplera na KRUsie to on nie płaci niczego i vatu też nie wiec może bredzić co do ceny i to jest kosmos. Cena zależy od stopnia jego chwilowego upojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.12.2019 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Teraz Panie Kaizen przegiąłeś. Czytam te bez pomocne posty ale większej bzdury nie słyszałem. Ja nie dostawałem ofert z dwoma miejscami po przecinku. Małego tego, były to kwoty zaokrąglane do 100 zł. Nawet gdyby mi wykonawca za murowanie wyliczył 3961,00 to i tak bym mu dał 4000,00 żeby nie wyjść na idiotę. W dzienniku chyba mam wklejone zdjęcie z cenami poszczególnych materiałów zaokrąglonymi do pełnych złotych. Apeluje o powrót do rzeczowej wymiany zdań. To że nie szanujesz własnych pieniędzy to jedno, ale płacenie cen z dupy może jakiegoś wykonawcę po prostu upokorzyć. Jeżeli powiesz że to dowód uznania dla jego pracy to OK ale jak rzucisz mu ochłap to jest to słabe. Twój wpis jest super pomocny i niebzdurny, gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.12.2019 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 (edytowane) Teraz Panie Kaizen przegiąłeś. Czytam te bez pomocne posty ale większej bzdury nie słyszałem. Ja nie dostawałem ofert z dwoma miejscami po przecinku. No proszę, a nasz forumowy kolega Fighter1983 sprzedał mi komin za 1696,17zł (brutto oczywiście). Z Ali i z Allegro prawie wszystko mam z groszami. W tym pozycje typu 7,04zł (dwa optoizolatory z przesyłką) jak i 1063,36 za monitoring. Nie zapłaciłbym tych groszy - nie dostałbym towaru. Prąd budowlany (tak, ja uwzględniam - Ty nie?) - wszystkie faktury z groszami. Naprawdę nic nie płaciłeś co do grosza? W markecie budowlanym ważysz gwoździe, żeby było bez groszy czy negocjujesz z kasjerką? Czemu miałbym zaokrąglać? I to po kilkadziesiąt złotych każdą z 409 aktualnie pozycji w arkuszu? Żeby przekłamywać? Wolę rzetelne dane. Edytowane 22 Grudnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaras 22.12.2019 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 (edytowane) Moim zdaniem za 80 tys nie wybudujesz, nie da się. Nawet systemem gospodarczym nie dasz rady, materiały są za drogie. Edytowane 22 Grudnia 2019 przez klaras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 22.12.2019 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 To że płacimy w sklepach z groszami, to normalne, ja odniosłem się do twojego posta gdzie pisałeś ile wyszła cię budowa, z końcówką ilus tam groszy.Dziwactwo i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 22.12.2019 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 (edytowane) Ile ten domek ma mieć? Tolerancja pomiedzy OK a "samowola budowlana" to 2%. A odległość od granicy działki jest nieprzekraczalna nawet o centymetr. Tak naprawdę precyzji potrzebujesz dopiero po wylaniu ław - bo jak ławy bedą kilka cm przesunięte, to nie ma tragedii. Ale ściany już trzeba stawiać precyzyjnie. Chyba się nie rozumiemy. Poprosiłem geodetę, żeby wbił kołki pod wykop +1 metr w każdą stronę, bo po prostu chciałem wiedzieć, gdzie faktycznie stanie mój dom wyrysowany w PZT. Sprawa jest istotna z paru względów. Po pierwsze: miał przyjechać garaż-blaszak i chciałem go zlokalizować optymalnie na placu budowy. Druga sprawa: wokół przyszłego domu rośnie parę drzew, więc chciałem się upewnić, czy architekt to uwzględnił. Gdy już wykop powstanie, geodeta przyjedzie drugi raz i wytyczy precyzyjnie osie domu i poziom ław. Oglądałem to na filmach na Youtube - chyba faktycznie tyczy się to z dokładnością do milimetra, choć do końca nie wiem, jaka to magia Marcowy: masz mega niskie koszty w porównaniu gdybyś budował się w wojewódzkim mieście. W Szczecinie 800zł wytyczenie budynku i każdy przyjazd geodety extra to minimum 200zł. Także Ty to masz za połowę ceny Ciekawe jak Cię policzą z dowozem materiałów budowanych jeśli miejsce Twojej budowy jest z dala od hurtowni. Prawda, 70 km od Warszawy to już prawdziwa wieś, więc stawki stołeczne nie mają zastosowania Mój architekt jest z Piaseczna i normalnie nie byłoby mnie stać na jego usługi - za adaptację projektu + PZT wziął 2,5 tys., ale to mąż koleżanki. Sam mi np. doradził, żeby kierownika budowy wziąć lokalnego, bo w tzw. terenie stawka za każdą z pięciu wizyt wynosi 200 zł, a rozpuszczony kierbud z okolic Piaseczna weźmie za ten sam zakres usług 3-5 tys. Co do cen materiałów budowlanych: szczegółów jeszcze nie rozkminiałem, ale w okolicy jest parę składów budowlanych blisko siebie, więc liczę na dobre ceny. Nieustająco dziękuje za wszelkie uwagi i dyskusje. I zapraszam na piwo przy okazji przyszłej wiechy, jak Wam będzie po drodze Edytowane 22 Grudnia 2019 przez Marcowy70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 22.12.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 No proszę, a nasz forumowy kolega Fighter1983 sprzedał mi komin za 1696,17zł (brutto oczywiście). Z Ali i z Allegro prawie wszystko mam z groszami. W tym pozycje typu 7,04zł (dwa optoizolatory z przesyłką) jak i 1063,36 za monitoring. Nie zapłaciłbym tych groszy - nie dostałbym towaru. Prąd budowlany (tak, ja uwzględniam - Ty nie?) - wszystkie faktury z groszami. Naprawdę nic nie płaciłeś co do grosza? W markecie budowlanym ważysz gwoździe, żeby było bez groszy czy negocjujesz z kasjerką? Czemu miałbym zaokrąglać? I to po kilkadziesiąt złotych każdą z 409 aktualnie pozycji w arkuszu? Żeby przekłamywać? Wolę rzetelne dane. Jeśli zapytasz mnie ile zapłaciłem za stal na budowę? I ja Ci odpowiem, że 1800,00 zł (choć tak na prawdę było to 1785,00) to będzie to rzetelna informacja czy nie? Z prądem podałeś bardzo dobry przykład. Wartości takich jednostek powinno się podawać co do grosza. Jeśli płace 0,57 zł brutto to Ci nie powiem, że 0,60 zł brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 22.12.2019 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Moim zdaniem za 80 tys nie wybudujesz, nie da się. Nawet systemem gospodarczym nie dasz rady, materiały są za drogie. A ja myślę, że na ten domek, który wybrał wystarczy, tym bardziej, że chce budować samemu (na samej robociźnie hmm "murarskiej" zaoszczędzi 10-11tys). Duże zależy właśnie z czego będzie budował, co będzie pokryciem dachowym, jakie wybierze okna. Ale SSZ jest w zasięgu ręki, własnej ręki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 22.12.2019 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Popatrz tutaj: https://hurtownia-drewna.com/ Ceny średnie ale zazwyczaj dostępne od ręki bądź w ciągu tygodnia. Jest kilka miejsc gdzie przygotują drewno KVH na cały dom (wg projektu) w cenie 1400 zł za m3. Byłem w tej firmie w piątek i niestety cena delikatnie mówiąc mnie rozczarowała. Mam krokwie 80x160 i w tym rozmiarze drewno C24 KVH kosztuje 2300 zł/m3. Za np. 1400,00 można kupić owszem drewno C24 ale szerokie na 45mm. Przy większym rozmiarze już ceny są duże wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 22.12.2019 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 (edytowane) A ja myślę, że na ten domek, który wybrał wystarczy, tym bardziej, że chce budować samemu (na samej robociźnie hmm "murarskiej" zaoszczędzi 10-11tys). Duże zależy właśnie z czego będzie budował, co będzie pokryciem dachowym, jakie wybierze okna. Ale SSZ jest w zasięgu ręki, własnej ręki:) Taki jest plan Ekipa ze "Zbuduj sam dom" zaktualizowała kosztorys na rok 2020, za materiały i konieczne usługi (geodeta, koparka...) na SSZ z ociepleniem wychodzi 67 tys. zł. Tu jest źródło. Sprawdzałem w weekend w okolicy ceny stali na zbrojenie ław - już wiem, że zapłacę mniej o minimum 500 zł. Będzie dobrze Edit: strzemiona w moim projekcie mają nietypowe wymiary 30x17, standard - jak się przekonałem - to 30x20. Ale w lokalnej hurtowni można zamówić dowolny wymiar, trzeba tylko poczekać ze 2 tygodnie. To norma? Edytowane 22 Grudnia 2019 przez Marcowy70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.12.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 To że płacimy w sklepach z groszami, to normalne, ja odniosłem się do twojego posta gdzie pisałeś ile wyszła cię budowa Naprawdę precyzja doprowadza Cię do takiej kałoburzy? Mi tam łatwiej wcisnąć ctrl+c --> ctrl+v niż przeklepywać i zaokrąglać. Masz jakiś uraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.12.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Chyba się nie rozumiemy. Poprosiłem geodetę, żeby wbił kołki pod wykop +1 metr w każdą stronę, bo po prostu chciałem wiedzieć, gdzie faktycznie stanie mój dom wyrysowany w PZT. Sprawa jest istotna z paru względów. Po pierwsze: miał przyjechać garaż-blaszak i chciałem go zlokalizować optymalnie na placu budowy. Druga sprawa: wokół przyszłego domu rośnie parę drzew, więc chciałem się upewnić, czy architekt to uwzględnił. Gdy już wykop powstanie, geodeta przyjedzie drugi raz i wytyczy precyzyjnie osie domu i poziom ław. Nie masz wyznaczonych granic działki, że do zgrubnego zaznaczenia, gdzie zdjąć humus i wykarczować krzaki potrzebujesz geodety? Nawet jak to mała część normalnej kwoty, to po co ją wyrzucać? U mnie geodeta się pojawił jak działka była uprzątnięta, humus zebrany i czekały ławy ciesielskie na tyczenie. Jeśli zapytasz mnie ile zapłaciłem za stal na budowę? I ja Ci odpowiem, że 1800,00 zł (choć tak na prawdę było to 1785,00) to będzie to rzetelna informacja czy nie? A ja Ci nie odpowiem, bo mam zawodną pamięć. Jak już otworzę sobie arkusz, to wygodniej i bezpieczniej (nie omsnie mi się palec na inną cyferkę) mi będzie przekopiować kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 24.12.2019 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2019 Nie masz wyznaczonych granic działki, że do zgrubnego zaznaczenia, gdzie zdjąć humus i wykarczować krzaki potrzebujesz geodety? Nawet jak to mała część normalnej kwoty, to po co ją wyrzucać? Dalej się nie rozumiemy. To nie jest mała kwota, tylko żadna. Nic nie dopłaciłem ani nie dopłacę, nie jestem też do niczego dodatkowego zobowiązany - oprócz zlecenia tej samej osobie wytyczenia osi, co i tak było już postanowione, a cena ustalona. Geodeta był po prostu uprzejmy, że przejeżdżając obok zatrzymał się, pomierzył i wbił cztery kołki. Na pewno zrobił to lepiej, niż ja bym sobie z tym poradził. Na działce nie ma żadnych krzaków, jest do zdjęcia humus, a potem do zrobienia wykop, razem 90 cm poniżej poziomu gruntu. Przesunięcie granicy wykopu o pół metra może zrobić różnicę. Ale póki co: wczoraj architekt uzupełnił w starostwie jakieś drobne braki i papiery już w komplecie. PnB obiecali mu "zaraz po Nowym Roku". Przekonamy się, co znaczy "zaraz" dla urzędu Wesołych Świąt, chłopy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 24.12.2019 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2019 Najlepszego Panowie:) Dużo wytwalosci, wyrozumiałości i nie wciskaniu swojej prawdy jako jedynej słusznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 29.12.2019 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) W święta miałem dużo czasu, więc poczytałem i wykombinowałem takie ogrzewanie dla domu: - salon + kuchnia + wiatrołap, razem ok. 36 mkw. - klimatyzator inwerterowy, - dwa pokoje: 11 + 13 mkw. - grzejniki na podczerwień, - łazienka niecałe 5 mkw. - mata grzewcza w podłodze. Wszystkie urządzenia sterowane wifi, same wstają po zaniku i przywróceniu napięcia, większość instalacji można zrobić samemu (oprócz klimatyzatora). Całość ok. 4-5 tys. z montażem. Kusi mnie jednak podłogówka na całości - cena niewiele wyższa (6-8 tys.), ale dochodzą koszty montażu i odpada chłodzenie latem. Dom - jak może pamiętacie - murowany, porządnie ocieplony, używany w weekendy i wakacje. Ma to sens? Edit: chyba powinienem przenieść wątek do "Bocianków", oczywiście o ile dostanę PnB po Nowym Roku Edytowane 29 Grudnia 2019 przez Marcowy70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 01.01.2020 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Pierwsze co to Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.Z jednej strony masz system zdecentralizowany i masz też chłodzenie ale z drugiej czy trochę nie "nadźgane"? Dom 63m2 i 3 różne systemy ogrzewania. W innym wątku pytałem o wielkość bufora z grzałka do takiej powierzchni ale się nie dowiedziałem. Oczywiście ewentualny bufor sprzężony z podlogowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.01.2020 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 W święta miałem dużo czasu, więc poczytałem i wykombinowałem takie ogrzewanie dla domu: - salon + kuchnia + wiatrołap, razem ok. 36 mkw. - klimatyzator inwerterowy, - dwa pokoje: 11 + 13 mkw. - grzejniki na podczerwień, - łazienka niecałe 5 mkw. - mata grzewcza w podłodze. Wszystkie urządzenia sterowane wifi, same wstają po zaniku i przywróceniu napięcia, większość instalacji można zrobić samemu (oprócz klimatyzatora). Całość ok. 4-5 tys. z montażem. Kusi mnie jednak podłogówka na całości - cena niewiele wyższa (6-8 tys.), ale dochodzą koszty montażu i odpada chłodzenie latem. Dom - jak może pamiętacie - murowany, porządnie ocieplony, używany w weekendy i wakacje. Ma to sens? Edit: chyba powinienem przenieść wątek do "Bocianków", oczywiście o ile dostanę PnB po Nowym Roku Ja mam podobne rozwiązanie od 16 lat tylko dom 2 razy większy. Nie mam jeszcze klimy w salonie ale za rok zakładam, jakbyś chciał więcej szczegółów podeślij nr tel na priva to odwonię i podzielę się doświadczeniami. BTW dokładanie 8 tys do kabli jest bez sensu za 10,5 mam PV 4 kwp. oczywiście według mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts