Marcowy70 02.01.2020 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Najlepszego w Nowym Roku! Z jednej strony masz system zdecentralizowany i masz też chłodzenie ale z drugiej czy trochę nie "nadźgane"? Dom 63m2 i 3 różne systemy ogrzewania. No właśnie, to zaleta czy wada? Jeśli chodzi o koszty montażu, na pewno ma plusy. Podobnie od strony praktycznej - jak coś pojedynczego się spierdzieli, to stosunkowo łatwo to zastąpić. To się wydaje ważne szczególnie w domu na uboczu - tu serwis tak od razu nie przyjedzie. W innym wątku pytałem o wielkość bufora z grzałka do takiej powierzchni ale się nie dowiedziałem. Oczywiście ewentualny bufor sprzężony z podlogowka. Jeszcze nie wiem, o czym do mnie rozmawiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 02.01.2020 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Co do reakcji serwisu masz rację ale: - przy izolacji jaka planujesz i rekuperacji przy samej klimie 3,5 myślę że byś nie zmarzł - nie wiem czy konwektor i to nie koniecznie najtańszy nie kosztowałby mniej od promiennika. Wydaje mi się że przy takiej powierzchni, w jakim kolwiek pomieszczeniu byś nie grzał i tak się będzie dość dobrze rozchodziło po całym domku. Do łazienki prócz maty i tak bym wrzucił coś do suszenia ręczników. A co do bufora:) Mam na myśli zbiornik powiedzmy 400l i do tego grzałka/i który to będzie kumulował ciepło w tańszej taryfie i grzał podłogę w drozszej. Zamiennie można zastosować kocioł elektryczny. Dla mnie ważne jest utrzymanie minimalnej temperatury zima podczas mojej nie obecności (oczywiście jak najtaniej i jak najprościej:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.01.2020 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Co do reakcji serwisu masz rację ale: - przy izolacji jaka planujesz i rekuperacji przy samej klimie 3,5 myślę że byś nie zmarzł - nie wiem czy konwektor i to nie koniecznie najtańszy nie kosztowałby mniej od promiennika. Wydaje mi się że przy takiej powierzchni, w jakim kolwiek pomieszczeniu byś nie grzał i tak się będzie dość dobrze rozchodziło po całym domku. Do łazienki prócz maty i tak bym wrzucił coś do suszenia ręczników. A co do bufora:) Mam na myśli zbiornik powiedzmy 400l i do tego grzałka/i który to będzie kumulował ciepło w tańszej taryfie i grzał podłogę w drozszej. Zamiennie można zastosować kocioł elektryczny. Dla mnie ważne jest utrzymanie minimalnej temperatury zima podczas mojej nie obecności (oczywiście jak najtaniej i jak najprościej:)) Dla mnie najtaniej i najprościej kłoci się z grzaniem wody i buforem. mam taniej i lepiej dzienne zużycie można pokryć PV a nocne jest do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 02.01.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Dla mnie najtaniej i najprościej kłoci się z grzaniem wody i buforem. mam taniej i lepiej dzienne zużycie można pokryć PV a nocne jest do przyjęcia. Dlatego tez jest to jedna opcja z wielu. Bufor można zastąpić konwektorami z jakimś precyzyjnym ustawieniem żądanej temperatury, w salonie powiesić klimatyzator i się w 5 tys zmieścimy. Ja się zdecydowałem na sylikat stad tez pomysł na akumulację ale 20cm wylewki betonowej tez nie planuje. Kolega Marcowy ma jeszcze czas na decyzje, mój czas szybciutko ucieka, muszę się zdecydować grawitacja czy rekuperacja:) oto jest pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.01.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 Dlatego tez jest to jedna opcja z wielu. Bufor można zastąpić konwektorami z jakimś precyzyjnym ustawieniem żądanej temperatury, w salonie powiesić klimatyzator i się w 5 tys zmieścimy. Ja się zdecydowałem na sylikat stad tez pomysł na akumulację ale 20cm wylewki betonowej tez nie planuje. Kolega Marcowy ma jeszcze czas na decyzje, mój czas szybciutko ucieka, muszę się zdecydować grawitacja czy rekuperacja:) oto jest pytanie... Jasne jesteśmy na tej stronie . Co do wentylacji to ja mam wywiewną i na prawdę nie żałuję. Co do moich obserwacji dotyczących posiadaczy rekuperatorów to bardzo przesuszone powietrze to się spać nie da. Brudne rury i okolice anemostatów okopcone pomimo dbałości o filtry, ogromny kurz na meblach wskutek wzmożonej cyrkulacji powietrza. Można by pomyśleć o rekuperatorze kanałowym https://www.castorama.pl/rekuperator-kompaktowy-hrv100p-id-1102571.html?store=0&exactc=856a21a3f808ca829d032e882a9a1e95&keyword=pla_wszystkie_smart&gclid=EAIaIQobChMIsY7ZmNnl5gIVmPhRCh39hg7lEAQYASABEgJuEvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 02.01.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Jasne jesteśmy na tej stronie . Co do wentylacji to ja mam wywiewną i na prawdę nie żałuję. Co do moich obserwacji dotyczących posiadaczy rekuperatorów to bardzo przesuszone powietrze to się spać nie da. Brudne rury i okolice anemostatów okopcone pomimo dbałości o filtry, ogromny kurz na meblach wskutek wzmożonej cyrkulacji powietrza. Można by pomyśleć o rekuperatorze kanałowym https://www.castorama.pl/rekuperator-kompaktowy-hrv100p-id-1102571.html?store=0&exactc=856a21a3f808ca829d032e882a9a1e95&keyword=pla_wszystkie_smart&gclid=EAIaIQobChMIsY7ZmNnl5gIVmPhRCh39hg7lEAQYASABEgJuEvD_BwE Byłem przekonany, że ma Pan rekuperacje. A jeśli mogę zapytać ma Pan jakieś wentylatorki "łazienkowe"? czy jakiś wentylator kanałowy podłączony na komina? Patrząc na zużycie energii do ogrzewanie (7000kwh) to nie ma krzywdy. Myślałem o wywiewnej opartej na jednym wentylatorze kanałowym fi 100 lub fi 125. Pisałem posta na temat takich rekuperatorków firmy PRANA:/ edit. 7000kwh całkowitego zużycia. Tym bardziej szacun. Edytowane 2 Stycznia 2020 przez swierol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.01.2020 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Byłem przekonany, że ma Pan rekuperacje. A jeśli mogę zapytać ma Pan jakieś wentylatorki "łazienkowe"? czy jakiś wentylator kanałowy podłączony na komina? Patrząc na zużycie energii do ogrzewanie (7000kwh) to nie ma krzywdy. Myślałem o wywiewnej opartej na jednym wentylatorze kanałowym fi 100 lub fi 125. Pisałem posta na temat takich rekuperatorków firmy PRANA:/ Nie jetem Pan Ja na ogrzewanie i cuw zużywam ok 6mwh mam wentylatory z higrostatem w łazienkach nie mam reku. Edytowane 2 Stycznia 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 04.01.2020 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 A więc MASZ:) kominy murowane? Czy te wentylatorki spiąłeś jakimiś flexami i podłączyłeś do kominków dachowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 04.01.2020 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 A więc MASZ:) kominy murowane? Czy te wentylatorki spiąłeś jakimiś flexami i podłączyłeś do kominków dachowych? mam tylko jeden komin obecnie już tylko wentylacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 05.01.2020 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 A czy nie jest tak, że promiennik grzeje równo całą powierzchnię pomieszczenia (tj. od góry do dołu), a konwektor nagrzewa głównie górną część? I ludziom stopy marzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 05.01.2020 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Hmm ale konwektor ogrzewa Nam najpierw powietrze a później przedmioty. Przez konwekcję powietrze jest w minimalnym stopniu wprowadzane w ruch więc ono krazy. Przy promiennikach grzane jest to co znajduje się naprzeciwko promiennika. Ja to tak rozumiem. Wydaje mi się że w przypadku konwektorow to gawel ma duże doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.01.2020 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Hmm ale konwektor ogrzewa Nam najpierw powietrze a później przedmioty. Przez konwekcję powietrze jest w minimalnym stopniu wprowadzane w ruch więc ono krazy. Przy promiennikach grzane jest to co znajduje się naprzeciwko promiennika. Ja to tak rozumiem. Wydaje mi się że w przypadku konwektorow to gawel ma duże doświadczenie. Owszem i odradzam najtańsze miałem z 2 lata ze sterowaniem bimetalicznym, nie da się utrzymać temperatury raz za zimno raz za gorąco. Teraz mam atlantic sterowane elektronicznie i problem zniknął. Komfort termiczny i akustyczny 100%. Ale kiedyś na początku eksperymentowałem i miałem włączone tylko grzejniki na dole to robił się przeciąg i było to mało przyjemne. Moje grzejniki mają grzałki z dyfuzorem aluminiowym nie palą ewentualnego kurzu. nie wymagają serwisu wystarczy odkurzaczem przejechać przy okazji. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.01.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 A czy nie jest tak, że promiennik grzeje równo całą powierzchnię pomieszczenia (tj. od góry do dołu), a konwektor nagrzewa głównie górną część? I ludziom stopy marzną A skąd pomysł o marznięciu stóp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.01.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 https://www.atlantic-polska.pl Tu są fajne modele ogrzewaczy nawet ze sterowaniem wivi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 06.01.2020 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 A skąd pomysł o marznięciu stóp ? TaK reklamują swoje produkty sprzedawcy promienników - że konwektory wydmuchują nagrzane powietrze do góry, wiec dołem jest chłodniej. nawet jakieś rysunki poglądowe widziałem, bardzo przekonujące Ale się nie upieram przy promiennikach, akurat w mieszkaniu mam konwektory, dają radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 06.01.2020 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 akurat w mieszkaniu mam konwektory, dają radę Poprawka: mam konwektory do c.o., dlatego pytam o elektryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 06.01.2020 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Moim zdaniem czy to elektryczny czy wodny zasada działania jest taka sama mimo ciut innej konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 18.01.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 80 tysięcy to przecież kupa kasy Z projektem za tyle to bym zbudował ze 100m2 w szkielecie Tylko wszystko musi być przemyślane na etapie projektu a nie później. Bo każdy wygłup architekta może kosztować tysiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 18.01.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2020 80 tysięcy to przecież kupa kasy Z projektem za tyle to bym zbudował ze 100m2 w szkielecie Tylko wszystko musi być przemyślane na etapie projektu a nie później. Bo każdy wygłup architekta może kosztować tysiące. Racja. Mój domek też miał być tani w budowie. Może nie jest drogi ale już po wylaniu fundamentów wprowadziłem kilka zmian, które jak się okazało można było przewidzieć wcześniej i to nie przeze mnie tylko projektanta. Mogłem do tej pory zaoszczędzić parę złotych-a może miałbym teraz komin za darmo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcowy70 09.02.2020 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2020 Tytułem aktualizacji: dostałem PnB! Śmieszna sprawa. Jakoś 10 stycznia zadzwonili ze starostwa ze zdziwieniem pytając, dlaczego nie odbieram PnB. No to ja się zdziwiłem, że już jest - architekt jeszcze przed Sylwkiem uzupełniał wniosek - kazali mu na projekcie dorysować grzejniki i dostarczyć projekt oczyszczalni - wystarczyła karta produktu z Castoramy Potem już poszło szybko - decyzja ma datę 31 grudnia. Pojechałem, odebrałem w jakimś tam pokoju, wyszedłem na korytarz czytając i stanąłem jak wryty, bo wpisali mi zgodę na szambo zamiast oczyszczalni. Jęknąłem i zawróciłem spodziewając się jakichś problemów, ale pan spojrzał, westchnął, otworzył plik w kompie, poprawił szambo na oczyszczalnię, wydrukował, wyszedł do pani naczelnik po podpis i po 3 minutach miałem właściwą wersję Poszedłem do kasy uregulować 17 zł za dziennik budowy i też od razu odebrałem. Zajrzałem do biura lokalnego kierbuda, no i żeśmy się dogadali. Pan bierze 1,2 tys. za "kilka wizyt", w 2-3 ratach. Obejrzał projekt i doradził przy okazji, żeby poprawić ocieplenie na styku stropu z wieńcem, bo jest za słabe. Zgłosił już rozpoczęcie prac w PINB i powiesił tablicę. Za tydzień zaczynam urlop i jeśli pogoda się jakoś wyklaruje, to wjedzie koparka. Choć już mnie nosi, żeby pojechać i zacząć ryć, choćby łopatą! Przy okazji pytanie: jak wytyczaliście poziom 0 wykopu dla koparkowego? Tzn. zanim przyjedzie geodeta oznaczyć osie? Ja mam pomysł, żeby wykorzystać prostą poziomicę laserową Boscha, która mi się sprawdza przy wieszaniu szafek i takich tam, więc wykombinowałem, że się przyda też do wytyczenia dna wykopu - osadzę ją nad wykopem na statywie foto (poziomica ma odpowiednią stopkę), wypoziomuję i złapię odpowiednią wysokość (głębokość) na łacie. Można na bieżąco kontrolować postępy koparkowego - przynajmniej taka jest teoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts