Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dolot powietrza do kominka

Recommended Posts

Witam,

na zewnątrz dolot powietrza do kominka znajduje się jakieś 0,5 -1 m poniżej chudziaka, w środku znajduje się na 0 z chudziakiem. Pytania:

1. Czy na zewnątrz dolot powietrza mogę wyciągnąć kolankiem i rurą do góry tak żeby był prawie na równo z chudziakiem?

2. Rura jest 160 można ją zredukować na 110 albo 50, czy lepiej jak jest 160??

3. W jakiej pozycji zostawić rurę, w pionowej, czy złamać kolankiem do poziomu? Jak zostawić w pionie to czym zaczopować żeby deszcz tam się nie lał i żeby robactwo i gryzonie nie wchodziły.

Jakoś dziwnie masz to zrobione, ja mam akurat puszczone w warstwie ocieplenia na chudziaku, nie wiem czy to powietrze będzie zasysane pod kominek jak masz prawie 1 metr poniżej chudziaka

[ATTACH=CONFIG]437453[/ATTACH]

Dlaczego dziwne ? Tak miałem na projekcie że dolot idzie w warstwie zagęszczonej pod chudziakiem . Ale ja nie pytałem czy mam dziwnie poprowadzony dolot, tylko, Czy jak go wyciągnę do góry to czy powietrze będzie wchodziło do kominka itd

Jakoś dziwnie masz to zrobione, ja mam akurat puszczone w warstwie ocieplenia na chudziaku, nie wiem czy to powietrze będzie zasysane pod kominek jak masz prawie 1 metr poniżej chudziaka

[ATTACH=CONFIG]437453[/ATTACH]

A w czym by to miało przeszkadzać?

Przejdź to nawet lepsze rozwiązanie, niż u Ciebie. Po co pocieniać izolację?

Edytowane przez fotohobby

Dlaczego dziwne ? Tak miałem na projekcie że dolot idzie w warstwie zagęszczonej pod chudziakiem . Ale ja nie pytałem czy mam dziwnie poprowadzony dolot, tylko, Czy jak go wyciągnę do góry to czy powietrze będzie wchodziło do kominka itd

No to w takim razie wykonaj to zgodnie z tym co masz w projekcie

Masz to zrobione DOBRZE . Rury nie redukuj , zawsze może to zrobić instalator przy montażu konkretnego wkładu , wyprowadź do poziomu "zero" 5 cm od ściany w osi planowanego wkładu kominkowego .

Chodzi mi o to czy jak wlot powietrza będzie na tym samym poziomie lub wyższym w stosunku do wylotu, czy to będzie sprawnie działało, zasysało powietrze itd

Mi chodzi o zewnątrz jak zrobić, poniżej poglądowy szkic tego jak mam wyjście na zewnątrz. I pytanie czy mogę wyjść poza grunt rodzimy na zewnątrz jeśli tak to w jakim wariancie najlepiej, w dwóch wariantach na czerwono rury dorysowałem, bo obecnie dolot powietrza mam zasypany ziemią i muszę to odkopać i pytanie czy mogę wyjść do góry dolotem czy muszę zostawić tak jak teraz mam, odgradzając dolot od ziemi jakimś tam stelażem żeby nie był zasypany.

dolot.jpg

Edytowane przez walent

Rurę, któa wychodzi ci w tej chwili z fundamentu przedłużasz na odległość jaka Tobie pasuje (ja mam 5 m, żeby schować czerpnię w krzakach)

kończysz ją takim kolankiem:

30b660494c31b9ec73d37a7322f7

końcówkę skierowaną w dół zasypujesz żwirem - będzie tam uchodziłą ewentualna woda (z konsensacji, czy podwiana przez wiatr).

Wychodzisz ponad grunt, kończysz czymś takim:

WYWIETRZAK-DASZEK-WENTYLACYJNY-KOMINEK-BRAZ-200-mm

Jeśli będziesz przedłużał rurę poziomą musisz pamiętać, żeby miała spadek od domu do czerpni

Rurę, któa wychodzi ci w tej chwili z fundamentu przedłużasz na odległość jaka Tobie pasuje (ja mam 5 m, żeby schować czerpnię w krzakach)

kończysz ją takim kolankiem:

30b660494c31b9ec73d37a7322f7

końcówkę skierowaną w dół zasypujesz żwirem - będzie tam uchodziłą ewentualna woda (z konsensacji, czy podwiana przez wiatr).

Wychodzisz ponad grunt, kończysz czymś takim:

WYWIETRZAK-DASZEK-WENTYLACYJNY-KOMINEK-BRAZ-200-mm

Jeśli będziesz przedłużał rurę poziomą musisz pamiętać, żeby miała spadek od domu do czerpni

No i pięknie, w końcu ktoś odpowiada jak należy, a powiedz mi jeszcze czy jakbym wyszedł rurą powyżej poziomu chudziaka, ponad poziom wylotu to będzie to ok?

Ale jak, powyżej poziomu chudziaka ? Ze czerpania będzie wyżej, niż chudziak ?

Żaden problem.

No może się okazać że właśnie czerpnia będzie albo równo z chudziakiem albo nieco powyżej, u mnie kiedyś ta czerpnia będzie w opasce zrobionej z kostki brukowej, więc będę musiał ją zlicować z kostką albo nieco powyżej opaski.

Zawsze możesz zrobić po swojemu, ale w takim razie po co pytasz ?

Cenie sobie Twoje rady, bo napisałeś że woda będzie spływać jak co z kominka i ten trojak byłby ok, tylko że ja nie mam spadu ponieważ redukowałem przy wylocie ze 160 na 110 i zmieniałem miejsce wylotu i redukując zrobiłem górkę, musiałem tak zrobić bo wylewka by mi nie przykryła rur, zdjęcie poniżej. Dlayego napisałem czy nie zastosowac kolanka zamiast trojaka

IMG_4019.jpg

Cenie sobie Twoje rady, bo napisałeś że woda będzie spływać jak co z kominka i ten trojak byłby ok, tylko że ja nie mam spadu ponieważ redukowałem przy wylocie ze 160 na 110 i zmieniałem miejsce wylotu i redukując zrobiłem górkę, musiałem tak zrobić bo wylewka by mi nie przykryła rur, zdjęcie poniżej. Dlayego napisałem czy nie zastosowac kolanka zamiast trojaka

Wilgoć z kominka raczej nie spłynie tam (chyba, że będziesz myl myjką). Może wpaść i z drugiej strony, i skroplić się.

Bez sensu kombinujesz z kolanem, ale jeszcze bardziej bez sensu wyciągnąłeś doprowadzenie nad termoizolację.