Adrian882 24.11.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Czy pod prosty dom parterowy z poddaszem użytkowym o wymiarach 10x8 murowanym z betonu komórkowego, jednym stropem (teriva) i dachem pokrytym blachodachówką wystarczy ława fundamentowa o wysokości 35cm i szerokości 40cm? Oczywiście zbrojona tradycyjnie (wieńce)Jeśli to ważne projekt domu "Dom w Sasankach 3" z Archonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.11.2019 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Na jednej działce wystarczy na innej NIE. Którą kupiłeś działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian882 24.11.2019 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Jak która działkę kupiłem? Jakie ma znaczenie ta informacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.11.2019 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Jak która działkę kupiłem? Jakie ma znaczenie ta informacja? Kluczowe. Kopiłeś działkę o super warunkach gruntowych, czy działkę o kiepskiej nośności gruntów? Na głębokości posadowienia masz grunt nośne czy torfy o zerowej nośności itd. Łopatologicznie. Zrób badania geotechniczne gruntu, wynika daj konstruktorowi do adaptacji projektu on Ci odpowie czy lawa może mieć szer 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian882 24.11.2019 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Nie wiedziałem szczerze mówiąc o takich sprawach, myślałem że wymiary ław dobiera się do budynku (obciążenie jakie na nich będzie) bo przecież będą w wykopie i nie spadną w dół xD oczywiście budynek z czasem "osiądzie"To znaczy jak sam sobie bez żadnych badań zrobię ławy 35x40 to dom sie zawali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian882 24.11.2019 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Pytam bo nie chce na samym początku wydawać niepotrzebnie pieniędzy, można zrobić ławy nawet 100x100 dodatkowo dozbrojone, pytanie tylko czy jest sens ładować pieniądze w potężne fundamenty pod niewielki dom skoro mniejsze też będą spełniać taka sama funkcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.11.2019 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 To znaczy jak sam sobie bez żadnych badań zrobię ławy 35x40 to dom sie zawali? Po pierwsze masz obowiązek zlecić badania geotechniczne. Po drugie - Piza... Mówi Ci coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian882 24.11.2019 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Piza? Chodzi Ci o miasto we Włoszech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.11.2019 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Piza? Chodzi Ci o miasto we Włoszech? Tak. O jego najsławniejszą atrakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.11.2019 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Nie wiedziałem szczerze mówiąc o takich sprawach, myślałem że wymiary ław dobiera się do budynku (obciążenie jakie na nich będzie) bo przecież będą w wykopie i nie spadną w dół xD oczywiście budynek z czasem "osiądzie" To znaczy jak sam sobie bez żadnych badań zrobię ławy 35x40 to dom sie zawali? Dobiera się pod obciążenia, ale musisz wiedzieć jaka jest nośność podłoża aby właściwie dobrać. Dobiera konstruktor a nie inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 24.11.2019 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Czy pod prosty dom parterowy z poddaszem użytkowym o wymiarach 10x8 murowanym z betonu komórkowego, jednym stropem (teriva) i dachem pokrytym blachodachówką wystarczy ława fundamentowa o wysokości 35cm i szerokości 40cm? Oczywiście zbrojona tradycyjnie (wieńce) Jeśli to ważne projekt domu "Dom w Sasankach 3" z Archonu Zabierasz się do tego od d..y strony. Musisz mieć opinię geologiczną gruntu , potem projekt który ktoś musi do tej opinii zaadaptować . Jeżeli masz nośne grunty a grunty nie są wysadzinowe to możesz może mieć takie ławy pod warunkiem że udźwigną budynek . Jeżeli jednak grunty nie są dobre to trzeba będzie je dostosować do rodzaju gruntu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian882 24.11.2019 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 No właśnie, pytanie jest czysto teoretyczne, pytam tylko czy takie ławy beda ok do takiego budynku pod warunkiem że grunt ma wysoka nośnośćJeśli okaże się że nie (jestem na etapie załatwienia papierów) to wtedy je dopasuje tak czy inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 24.11.2019 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Teoretycznie to jest wszystko możliwe ale jak nawet nie masz wiedzy ogólnej od sąsiadów jaki jest teren to nawet bardzo ogólnie nie ma sensu strzępić języka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dulin7 24.11.2019 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Szukasz oszczednosci w zlym momencie. Wlasnie to czy bedziesz mial lawy na wyrost jak sam napisales 100x100 to zalezy przede wszystkim od gruntu ale tez w durzej mierze od konstruktora. Jezeli trafisz na fachowca ktory podejdzie rzetelnie do swojej pracy to bedziesz mial lawy skrojone na miare. Nie za duze nie za male. A jak trafisz na lenia to dostaniesz lawy przeniesione wprost z projektu typowego albo wlasnie sporo przewymiarowane. Mi zaprojektowali na gruncie o dobrej nosnosci lawe szer 80 i wys40 pod dom parterowy z bk i stropodach z wiazarow. Rzeby bylo weselej siostrze zrobili identyczna lawe pod dom 16x12 ze stropem monolitycznym lanym i dachowka na dachu. W obu przypadkach lawa jest na wyrost jednak u mnie to juz chyba jest dupochron x10. Fakt jest taki ze projekt indywidualny wyszedl mnie bardzo tanio jednak pelen jest wlasnie takich dupochronow konstruktora za ktore placi oczywiscie inwestor. Oszczedzilem 2 tys na projekcie ktore teraz oddam z nawiazka podczas budowy poniewaz zaden kierownik budowy nie zgodzi sie na zmiany w projekcie bez zgody konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts