Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak du?y zasobnik na ciep?? wod??

Recommended Posts

Właśnie jesteśmy na etapie podejmowania decyzji na temat pieca izasobnika. Fachowcy doradzają na 4-osobową rodzinę 150-litrowy zasobnik na ciepłą wodę. Czy to nie za duży. Może wystarczy 120 litrów?

Jakie macie i jak się sprawdzają, np. przy jednoczesnym myciu dwóch osób?

Pozdrawiam

AGATHEA

https://forum.murator.pl/topic/25101-jak-duy-zasobnik-na-ciep-wod/

Mam 140 l i 5 osób w domu. No ale to nie zalezy od ilości osób tylko od ilości punktów poboru wody. Oczywiście mowa o jednoczesnym pobieraniu wody. Ważne jest tęz czy pobór jest długotrwały. Czyli czy np. może wystapić jednoczesne napełnianie wanny, kapiel pod przysznicem w drugiej łazience i jeszcze zmywanie reczne naczyń w kuchni. Do tego jeszcze ważna jest moc kotła na c.w.u. i temperatura wody ustawiona w zasobniku. U mnie kocioł ma moc 20 kW, temperatura w zasobniku ok. 50...55 oC (jak zimą woda jest zimniejsza to w zasobniku powinna byc cieplejsza) Jednoczesny pobór długotrwały w 2 punktach czyli prysznic i wanna i wystarcza wody. Jeśli masz tak samo jak u mnie to 120 l może być za mały zasobnik. Szczególnie zimą gdy zimna woda pobierana do zmieszania ma bardzo niska temperaturę.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/25101-jak-duy-zasobnik-na-ciep-wod/#findComment-452872