Sesjusz 25.11.2019 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Witajcie, Poproszę zorientowanych o pomoc, radę. Potrzebuję ustawić maksymalną temp. wężownicy zasobnika o ile jest taka możliwość na moim kotle. Aktualnie występuje następująca sytuacja. Woda w zasobniku Biawar 150l jest podgrzewa wężownicą o temp do 78*C, tak zaobserwowałem na kotle ecoTEC podczas grzania. W tym czasie VR70 wyłącza pompę podłogówki. Na multimatic 700/4F ustawioną mam temp C.W.U. na 42*C. Wężownica podgrzewając zasobnik osiąga wyższą temp oczywiście. Wydaje się, że wszystko ok. Jednak po podgrzaniu zasobnika VR70 włącza pompę podłogówki, puszcza nadmiar gorącej wody o temp ~70*C z kotła na pompę podłogówki. W skrzyni Beretta ze sprzęgłem, pompami (podłogówki i grzejników), zaworem trójdrożnym z siłownikiem jest również na rurze niskiej temperatury podłogowej czujnik graniczny wysokiej temperatury, blokuje on wodę cieplejszą jak 55*C. Chroni podłogową instalację przed przegrzaniem. Mimo, że z kotła nie ma dużo wody tak gorącej, to po wpuszczeniu jej zawór ochronny zamyka się, a pompa podłogowa chodzi, woda nie jest wpuszczana w obieg (za pompą jest zawór). Wszystkim steruje mieszacz VR70 wpięty do kotła i skrzyni beretty. Po ok 10-15 min temp. wody się wychładza na tyle, że zawór otwiera się i pompa pomyślnie pompuje wodę w obieg podłogowy. Pompa chodzi bez sensu przez ten czas bo zawór jest zamknięty. Wpadłem na przebiegły pomysł by obnizyć temp maksymalną wężownicy, która grzeje wodę w zasobniku. Będzie się grzac dłużej, nie wiem czy ekonomiczniej wyjdzie zużycie gazu, ale nie będzie blokować zaworu ochronnego podłogówki. W multimatic 700/4F (bezprzewodowy) nie mam opcji regulacji temp wężownicy, równiez w menu instalatora. Ale może jest w menu serwisowym na kotle ? Oczywiście temp. maksymalną wody w ustawieniach 700/4F mam ustawioną na 45*C dla podłogówki. Jednak ten krótki czas po grzaniu zasobnika temp. wody jest wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/251045-vaillant-ecotec-temp-w%C4%99%C5%BCownicy-na-zasobniku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.11.2019 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Niestety także w kotle nie ma takiej możliwości. Wszelkie ograniczenia temperatury wody w wężownicy wpływały by negatywnie na wydajność kotła w trybie CWU gdyż np. po wykorzystaniu części wody z zasobnika kocioł dogrzewa ciepłą wodę płynącą w kranie przepływowo podgrzewając coraz chłodniejszą wodę w zasobniku wraz z tą napływającą z sieci wodociągowej do temperatury użytkowej nastawianej w VRC700.Dlatego ograniczenie sprawiło by że w czasie nadmiernego zużycia wody temperatura ta nie jest osiągana. Jedynym możliwym ustawieniem jest ograniczenie mocy kotła dla celów CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/251045-vaillant-ecotec-temp-w%C4%99%C5%BCownicy-na-zasobniku/#findComment-7743461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sesjusz 26.11.2019 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) Dziękuję Mareks, Ograniczenie mocy kotła dla celów CWU chyba również spowoduje niższą temperaturę wody na wężownicy ? Jak rozumiem takie ograniczenie spowoduje, że również przepływowo będzie wolniej grzać wodę (w przypadku wyczerpania wody z zasobnika 150l) ale czy coś jeszcze spowoduje takie ograniczenie mocy ? Ciekawe czy wynikowo niższą temperaturę będzie puszczać na wężownicę oraz czy przełoży się to również na inne zużycie gazu. Edytowane 26 Listopada 2019 przez Sesjusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/251045-vaillant-ecotec-temp-w%C4%99%C5%BCownicy-na-zasobniku/#findComment-7743583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.11.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Wolniej nie oznacza wcale z mniejszą temperaturą, bo dalej po zakończeniu ładowania zasobnika w wymienniku pozostaną pozostałości tej o temp. 65 - 70*C i gdy zawór trójdrogowy się przełączy a pompa ruszy to automatycznie zostaną one wtłoczone do rozdzielacza i mieszacza.Możesz pokombinować z ustawieniem parametru D.020 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/251045-vaillant-ecotec-temp-w%C4%99%C5%BCownicy-na-zasobniku/#findComment-7743684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts