Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant ecoTEC - temp wężownicy na zasobniku

Sesjusz

Recommended Posts

Witajcie,

Poproszę zorientowanych o pomoc, radę. Potrzebuję ustawić maksymalną temp. wężownicy zasobnika o ile jest taka możliwość na moim kotle.

Aktualnie występuje następująca sytuacja. Woda w zasobniku Biawar 150l jest podgrzewa wężownicą o temp do 78*C, tak zaobserwowałem na kotle ecoTEC podczas grzania. W tym czasie VR70 wyłącza pompę podłogówki. Na multimatic 700/4F ustawioną mam temp C.W.U. na 42*C. Wężownica podgrzewając zasobnik osiąga wyższą temp oczywiście. Wydaje się, że wszystko ok. Jednak po podgrzaniu zasobnika VR70 włącza pompę podłogówki, puszcza nadmiar gorącej wody o temp ~70*C z kotła na pompę podłogówki. W skrzyni Beretta ze sprzęgłem, pompami (podłogówki i grzejników), zaworem trójdrożnym z siłownikiem jest również na rurze niskiej temperatury podłogowej czujnik graniczny wysokiej temperatury, blokuje on wodę cieplejszą jak 55*C. Chroni podłogową instalację przed przegrzaniem. Mimo, że z kotła nie ma dużo wody tak gorącej, to po wpuszczeniu jej zawór ochronny zamyka się, a pompa podłogowa chodzi, woda nie jest wpuszczana w obieg (za pompą jest zawór). Wszystkim steruje mieszacz VR70 wpięty do kotła i skrzyni beretty. Po ok 10-15 min temp. wody się wychładza na tyle, że zawór otwiera się i pompa pomyślnie pompuje wodę w obieg podłogowy. Pompa chodzi bez sensu przez ten czas bo zawór jest zamknięty. Wpadłem na przebiegły pomysł by obnizyć temp maksymalną wężownicy, która grzeje wodę w zasobniku. Będzie się grzac dłużej, nie wiem czy ekonomiczniej wyjdzie zużycie gazu, ale nie będzie blokować zaworu ochronnego podłogówki. W multimatic 700/4F (bezprzewodowy) nie mam opcji regulacji temp wężownicy, równiez w menu instalatora. Ale może jest w menu serwisowym na kotle ? Oczywiście temp. maksymalną wody w ustawieniach 700/4F mam ustawioną na 45*C dla podłogówki. Jednak ten krótki czas po grzaniu zasobnika temp. wody jest wyższa.

Niestety także w kotle nie ma takiej możliwości. Wszelkie ograniczenia temperatury wody w wężownicy wpływały by negatywnie na wydajność kotła w trybie CWU gdyż np. po wykorzystaniu części wody z zasobnika kocioł dogrzewa ciepłą wodę płynącą w kranie przepływowo podgrzewając coraz chłodniejszą wodę w zasobniku wraz z tą napływającą z sieci wodociągowej do temperatury użytkowej nastawianej w VRC700.

Dlatego ograniczenie sprawiło by że w czasie nadmiernego zużycia wody temperatura ta nie jest osiągana. Jedynym możliwym ustawieniem jest ograniczenie mocy kotła dla celów CWU.

Dziękuję Mareks,

Ograniczenie mocy kotła dla celów CWU chyba również spowoduje niższą temperaturę wody na wężownicy ? Jak rozumiem takie ograniczenie spowoduje, że również przepływowo będzie wolniej grzać wodę (w przypadku wyczerpania wody z zasobnika 150l) ale czy coś jeszcze spowoduje takie ograniczenie mocy ? Ciekawe czy wynikowo niższą temperaturę będzie puszczać na wężownicę oraz czy przełoży się to również na inne zużycie gazu.

Edytowane przez Sesjusz

Wolniej nie oznacza wcale z mniejszą temperaturą, bo dalej po zakończeniu ładowania zasobnika w wymienniku pozostaną pozostałości tej o temp. 65 - 70*C i gdy zawór trójdrogowy się przełączy a pompa ruszy to automatycznie zostaną one wtłoczone do rozdzielacza i mieszacza.

Możesz pokombinować z ustawieniem parametru D.020