Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak kolejność przy wykończeniówce

Recommended Posts

Tak jak w temacie, pytanie dla tych którzy to już mają za sobą niech doradzą jak to powinno iść w kolejności. Obecnie dom mam już otynkowany, wylewki zrobione, elektryka też, c.w.u, c.o + kotłownia wyposażona, już przepalałem w piecu, elewacja również gotowa, ja widzę taką kolejność :

1. montaż parapetów wewnętrznych

2. gruntowanie ścina i sufitów

3. wszystkie zabudowy z płyt k-g ( sufity, kominek itd)

4. prze gruntować płyty k-g

5. układanie kamienia na ścianie

6. I malowanie

7. montaż gniazdek i włączników

8. układanie płytek na podłogach

8. wykończenie łazienki na tip top

9. układanie paneli na podłogach + listwy przypodłogowe

10. montaż ościeży i drzwi

11. obrobienie schodów na klatce schodowej + barierka

12. montaż lamp i kinkietów i halogenów

13. II malowanie.

14. Umeblowanie

Jak coś pominąłem to napiszcie co i w którym pkt powinno to być. Jak coś inaczej byście zrobili to napiszcie waszą kolejność, które numerki przestawiać

Jeżeli chodzi o pkt 2,4 ktoś może powiedzieć ze bezsensu to robię, ale pytanie mam czy gruntowaliście miejsca tam gdzie mieliście podwieszane sufity czy też nie.

Szanowny Panie,

W pierwszej kolejności należy wykonać wszystkie prace instalacyjne, montażowe oraz takie, które są związane z kuciem, większym wierceniem czy szlifowaniem. Prace dekoratorskie zostawiamy zawsze na koniec. Montaż futryn lub układanie paneli podłogowych po ostatecznym malowaniu może być ryzykownym rozwiązaniem , gdyż łatwo pobrudzić wówczas ściany. Sufit podwieszany musi być ocieplony, tak więc strop powinien być gruntowany. To samo dotyczy płyt gipsowo-kartonowych. Rekomenduję wykorzystać grunt polimerowy Śnieżka Acryl-Putz® GU40.

• 4 weeks później...