lukaszo11 26.11.2019 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 witajcie.Chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami. Od dłuższego czasu odczuwałem smród smogu w domu - tak koło 20 - 22:00 głównie - jak sąsiedzi zaczynają kopcić ,że świata nie widać,Prosta instalacja oparta na dospel lunie 200. Dom 100 m2 parter only. 1) wsadziłem na czerpni prosty filtr węglowy z maty - taki jak do okapu + matę g4 ( którą stosuję docelowo )Lepiej - ale smród nie minął. Wywaliłem to i : 2) kupiłem na test litr węgla aktywnego ( https://allegro.pl/oferta/wegiel-aktywny-do-filtrow-zewnetrznych-basenowych-8562971245?item=8562971245 ) ps. - przy okazji sprawdzcie czy taki jest OK.- uciąłem około 15 cm rurki fi 150 ( taki jak średnica rur nawiewu do mojego reku ) Z jednej strony owinąłem ją matą g4 - potem wsypałem od góry węgiel - od góry także owinąłem to mata g4. Także zrobił się filterek w postaci rurki 15 cm fi 150 z owiniętymi na płasko otworami matą g4. Wsadziłem to na początek czerpni. Po pierwszej nocy : zero smrodu w domu. Opory oczywiście wzrosły ale..... temperatura nawiewu mi podskoczyła z około 16 stopni do... 19,2 stopnia. Widocznie miałem ją źle zbilansowaną do tej pory ? Oczywiście to tylko test - docelowo chciałbym zrobić jakąś skrzynkę jak koledzy pokazywali na innych postach. Co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2019 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 temperatura nawiewu mi podskoczyła z około 16 stopni do... 19,2 stopnia. Widocznie miałem ją źle zbilansowaną do tej pory ? Raczej odwrotnie. Teraz masz dużo większy wywiew (i niesie więcej ciepła). Stary numer instalatorów, żeby zachwycić imwestora. A hata zaciąga powietrze bez ogrzania wszelkimi nieszczelnościami. Zmierz chociaż PM przed i za filtrem - to można to będzie nazwać testem. Bo tak, to nie wiadomo, czy autosugestia, czy katar, czy sąsiedzi czym innym palą, czy faktycznie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 26.11.2019 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Raczej odwrotnie. Teraz masz dużo większy wywiew (i niesie więcej ciepła). Stary numer instalatorów, żeby zachwycić imwestora. A hata zaciąga powietrze bez ogrzania wszelkimi nieszczelnościami. Zmierz chociaż PM przed i za filtrem - to można to będzie nazwać testem. Bo tak, to nie wiadomo, czy autosugestia, czy katar, czy sąsiedzi czym innym palą, czy faktycznie działa. Tak oczywiście - zdaję sobie z tego sprawę ,że mogło się zrobić podciśnienie. Jednakże instalacja jest w miarę nowa - samoróbka. Będę to oczywiście testował - jeszcze nie wiem jak to sprawdzić...... Co do smrodku - katar - nie , autosugestia - nie bo żona nie widziała co dłubałem i stwierdziła ,że nie czuła smrodu spalin , sąsiedzi czym innym palą - oj nie Wiec kto wie - może coś tam pomaga.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2019 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Na pewno mniej powietrza wpuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 26.11.2019 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 ps. czy jest jakiś "roboczy" sposób jak sprawdzić czy w domu jest podciśnienie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.11.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 ps. czy jest jakiś "roboczy" sposób jak sprawdzić czy w domu jest podciśnienie ? Sprawdzić, w którą stronę dmucha przez dziurkę od klucza (czy inny otwór). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 26.11.2019 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 czyli np świeczka przy dziurce od klucza - jak płomień zasysa do dziury to mam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 26.11.2019 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) Testy testami i jak pisałeś jest wiele wątków na ten temat. Jedno trzeba wiedzieć. Powietrze najpierw się "odpyla" czyli stosuje się odpowiednio dobre filtry, które "wyłapują PMy". Dopiero za nimi a najlepiej na nawiewie za rekuperatorem stosuje się filtr węglowy, który wyłapie "smrody" gazowe. Ja walczę z tym problemem już trzeci sezon. Węgiel oczywiście pomaga, ale nie na długo bo PMy zapychają mu pory i staje się mniej skuteczny. Ponadto PMy przechodzą przez niego i też śmierdzą. Stwierdziłem, że jak przez filtr przedostaje się już 30% normy PM 2,5 daje się już nosem wyczuć ich obecność.Zastosowałem radykalne posunięcie stosując "TERA" filtr przed rekuperatorem a jaki to opisałem tu https://forum.muratordom.pl/showthread.php?345704-Zadusi%C4%87-SMOG-a-czyli-m%C3%B3j-uzdatniacz-powietrza-filtr-do-rekuperatora.Jak na razie działa i na nawiewie czujnik pokazuje 0% PM2,5 nawet przy znacznych przekroczeniach, chwilowe przekraczają nawet do 1000% normy. Kilka razy zauważyłem, że przy bardzo dużym zapyleniu na nawiewie miernik pokazuje kilka procent PM2,5, dosłownie 1 - 5%.Czekam kiedy filtry kieszeniowe się na tyle nasycą, że zaczną przepuszczać stale kilka procent. Okres smogowy się właśnie zaczął więc będę obserwował. Edytowane 26 Listopada 2019 przez Stermaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 26.11.2019 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 tak czytałem go szczerze dopiero wtedy postanowiłem "spróbować" z węglem. Docelowo mam zamiar zbudować taką skrzynkę jak Ty. Dzięki Ci za to. Możesz mi poradzić jeszcze jaki filtr wstępny ( jaką matę ) zastosować na czerpni przed węglem ? https://allegro.pl/oferta/mata-wloknina-filtracyjna-f7-filtr-do-rekuperatora-8165557651 - czy to bubel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 26.11.2019 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Sprawdzić, w którą stronę dmucha przez dziurkę od klucza (czy inny otwór). jak na filmiku : https://www.youtube.com/watch?v=t6_hbJjrlZI&feature=youtu.be Raczej płomień pozostaje w "pionie" Co sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 26.11.2019 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 z kolei przy dziurce od klucza w drzwiach wejściowych - widać jak płomień świeczki przechyla się ku domu ( dmucha z pola do domu )Co to oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 27.11.2019 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Ze masz podciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 27.11.2019 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 dzięki . Czyli dziś muszę udrożnić nawiewu do domu. Rano faktycznie w wiatrołapie - czuć było smog z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts